Pomógł: 27 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1483 Skąd: Pruszków
Wysłany: 10-02-2013, 15:45
U mnie czasem te okno wogóle się nie pojawia, dopiero kiedy wyczuwam gdzie jest i przesuwam po nim myszką, to pojawiają się poszczególne pozycje.
Ale dzieje się tak tylko czasami ale w tym i innych przypadkach problemów z Gmaxem pomaga mi opcja:
- zamknąć projekt z zapisem,
- otworzyć na nowo TACS - czystą kartę,
- otworzyć projekt przez opcję File -> Merge (wybieramy wcześniej zapisany plik)
:)
_________________ Baron von Schlosserhoffen.
-----------------------------------------------------------
www.kwt.ovh
Pomógł: 54 razy Wiek: 23 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 10-02-2013, 16:36
Takie jajco to miałem na lapku, kiedyś nawet pisałem o tym na forumie. Trzeba było wgrać do gmaxa jakiś plik dodatkowy, tylko za nic nie pamiętam co to było... Google milczy o tym?
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Pomógł: 105 razy Wiek: 36 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 4841 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-02-2013, 16:42
Ja tak mam w TACS, w gmax mam normalnie. A że modeluję prawie tylko w TACS, to przyzwyczaiłem się. I tak znam na pamięć gdzie co jest, więc jadę na pamięć po tych opcjach i nie przeszkadza mi już ten bug. Stąd nie usiłowałem go ominąć.
Proponuje też poniższy opis interfejsu co prawda dotyczący 3D Maxa
więc pewne różnice będą ale jest bardzo przystepnie wszystko przedstawione
http://www.studianet.pl/3dmax/
Najciekawsze jest to, że Auran schował głowę w piasek i siedzi cicho. Na Auranie ludzie pisali o tym i nikt z załogi nie raczył się odezwać.
EDIT: OIDP to na starej stronie był gmax wraz z dwoma kluczami do rejestru. A w rejestrze należy znaleźć taką scieżkę:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Autodesk\gmax
Tam powinien znajdować się klucz rejestracyjny. I trzeba wyeksportować to z rejestru (ten folder gmax). Nazwać np. gmax.reg i zachować na przyszłość. (Infos z forum Auranu).
U mnie tez tak bylo. A borykalem sie z tym chyba z 2 miesiace. Wszystko sie rozbijalo o durne kodowanie znakow. I faktycznie pomocna byla modyfikacja rejestru. Solucja jak powyzej.