Wysłany: 29-02-2012, 21:21 Którą wersję Trainza kupić?
Witam serdecznie,
z góry na początku proszę o wyrozumiałość, jeżeli wybrałem zły dział do założenia mojego tematu.
Mój problem polega na tym, że nie wiem którą wersję popularnego "TRS" kupić. Aktualnie jeżdżę na TRS 2006 i jestem bardzo zadowolony z gry (wspaniała gra na mapach kilanzioma i KGrida, dużo polskiego taboru, brak błędów krytycznych). Jak powszechnie wiadomo świat idzie do przodu, a obserwuję jako "gość" scenę Trainza od dłuższego czasu i można łatwo stwierdzić, że następuje już następny skok jakościowy - analogicznie jak w przypadku przejścia z wersji TRS 2004 na TRS 2006. I ja planuję taki skok, a zachętą dla mnie jest mapa Jamala, która zwala z nóg. Wiem, że twórca pracuje na Trainzie 2009, jednak podobno nie jest stabilna wersja.
Moje pytanie jest takie - kupić TRS 2010, czy TRS 2012? Czy może TRS 2009? Która wersja sprawia jak najmniej problemów i jest najbardziej kontatybilna z TRS 2006?
Bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie mojego dylematu. Za wszelki kłopot jaki sprawię - przepraszam.
Pomógł: 336 razy Wiek: 50 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-02-2012, 21:30
Jamal robi mapę na TS2010, więc jeśli chcesz grać w jego mapę musisz dokupić właśnie tą wersję (TS12 nie ma jeszcze w Polsce, można ją jedynie kupić na forum Auranu). Mała uwaga, jeśli działają Ci mapy w TRS2006 i nie masz z tą wersją problemów, to nie przenoś się w całości na TS2010, używaj obydwu wersji jednocześnie, jednej na stare mapy, drugiej na nowe.
Jamal robi mapę na TS2010, więc jeśli chcesz grać w jego mapę musisz dokupić właśnie tą wersję (TS12 nie ma jeszcze w Polsce, można ją jedynie kupić na forum Auranu). Mała uwaga, jeśli działają Ci mapy w TRS2006 i nie masz z tą wersją problemów, to nie przenoś się w całości na TS2010, używaj obydwu wersji jednocześnie, jednej na stare mapy, drugiej na nowe.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. TRS 2006 na pewno zostawię, analogicznie zrobiłem jak przesiadałem się z TRS 2004 na TRS 2006 - po stwierdzeniu, że w "2006" działa 98% dodatków z starszej wersji, przesiadłem się na nowszą grę. Przy TRS 2010 chciałbym, aby efekt był podobny.
Jeżeli nie sprawi Ci to problemów, mógłbyś wytłumaczyć na czym polegają tryby: kontatybilny i natywny? Wiele razy te określenia padają wobec dodatków...
Pomógł: 336 razy Wiek: 50 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-02-2012, 21:56
Olej_to napisał/a:
Jeżeli nie sprawi Ci to problemów, mógłbyś wytłumaczyć na czym polegają tryby: kontatybilny i natywny? Wiele razy te określenia padają wobec dodatków...
Najprościej, w trybie kompatybilnym działają dodatki ze starszych wersji, które mogą mieć błędy (czerwony wykrzyknik w CMP), w trybie natywnym takie dodatki nie działają. Oczywiście jest to spore uproszczenie, bo zdarza się, iż dodatek nie ma błędów w CMP, a nie działa z powodu błędu skryptu.
Druga sprawa, tryb kompatybilny jest mniej wydajny, niż tryb natywny, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest mieć poprawione wszystkie dodatki i grać w trybie natywnym. Niestety to nie jest takie łatwe, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest używać innej wersji do starych map, a innej do nowych. Oczywiście możesz podejść do tego hardcorowo (jak ja), naprawić stare dodatki i uruchamiać stare mapy w trybie natywnym (konieczna wymiana wielu dodatków na mapach) ale nie polecam, ostatecznie sobie to odpuściłem (przynajmniej na razie).
Wysłany: 01-11-2016, 14:29
Uwaga, odkop roku, proszę nie strzelać :D
Otóż w dalszym ciągu korzystam z TRS2006, gdzie klecę sobie jakieś tam mapy (do tego celu ta wersja wystarcza). Zacząłem się jednak zastanawiać nas przesiadką na coś nowszego, a to ze względu na coraz większą ilość pięknych kabin wykonanych przez Adamstana. Przede wszystkim zależy mi na możliwości uruchomienia jak największej ilości polskich dodatków (roślinność Bogdana, sygnalizacja itd itp) i map, zaś oryginalna, dołączona zawartość nieszczególnie mnie interesuje. I teraz pytanie właściwe: co jest najlepszym wyborem? TANE, czy jakaś starsza wersja (jeśli tak, to która? swego czasu było tego sporo), czy co? :P
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Powerslave 01-11-2016, 14:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 01-11-2016, 14:45
Tematy przeglądnąłem, ale zostałem tak bardzo z tyłu jeśli chodzi o wersje Trainza, że wiele mi to nie mówi ;) Szukam po prostu czegoś optymalnego, co pozwoli uruchomić nowe kabiny, a także starsze dodatki.
To w takim razie 2010 w najwyższym buildzie 49933. Można mieć też dodatkowo New Errora, ale po to, żeby "se pojeździć" i mieć dostęp do DLS. Do budowy tylko 2010 i nic innego
Postanowiłem na serio zacząć swoją przygodę z TRAINZ. Jakiś czas temu zakupiłem sobie wersję 2009 ale miałem bardzo słaby sprzęt i nie byłem w stanie zainstalować wszystkich zależności trasy Lublin-Dorohusk, którą chciałem potraktować jako bazę do dalszej rozbudowy.
Obecnie mam ciut lepszy komputer (parametry w załączniku) ale Lublin-Dorohusk wymaga minimum TS2010 więc nie ma mowy o jej zainstalowaniu.
Mam dylemat. Proszę o pomoc i podpowiedź, czy lepiej zakupić TS2012 czy TANE - co do którego mam wątpliwości, że mój komputer go nie uciągnie?
Pomógł: 61 razy Wiek: 31 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 1965 Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 01-12-2017, 09:20
Trainz 2010 kosztuje dzisiaj grosze i jest stabilną wersją gry. Z TANE podobnie jak z TS2009 bywa różnie a dodatkowo TANE ma większe wymagania sprzętowe. Kolejna sprawa to to że w TS10 działać będzie ci cały tabor ADHD i kilka map stworzonych pod tę wersję gry :)
No niestety trochę się kolega spóźnił. Żadne Steamy, g2a ani inne tego typu rzeczy już 2010 nie oferują. Jest dostępna tylko za 20 baksów na Amazonie, słaby interes.