FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Alpha w TANE i TRS19
Autor Wiadomość
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 29-11-2020, 13:57   Alpha w TANE i TRS19

Witam, borykam się z przypadłością niepoprawnego wyświetlania przeźroczystości jak szyby, okna poświaty czy trawska, wszystko jest takie ... kropkowane...
Za żadne skarby nie mogę dojść o co comon...
PLS HELP

_________________
GKW History Project.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-11-2020, 15:44   

Masz Radeona :) to jest stwierdzenie, nie pytanie, bo tylko u "czerwonych" takie coś się robi :) pogrzeb w ustawieniach sterownika, w presetach do konkretnej gry. Przyjrzałbym się ustawieniom antyaliasingu. Ale w sterach, nie w grze.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 06-12-2020, 14:38   

Stwierdzenie jak najbardziej poprawne,RX 5700 XT w sumie nigdy nie miałem takich cyrków na ts12, no ale cos się zesralo i ts12 juz mnie nie lubi. Siłą żeczy pozostała przesiadka na nowszą wersje. Niestety sprawsziłem chyba wszystkie możliwosci z wygładzaniem ni cholery ciągle to samo...
_________________
GKW History Project.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 78 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3141
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 07-12-2020, 01:58   

U mnie na gtx też tak jest, nic nie zrobisz...
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 62 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1687
Skąd: Lubin
Wysłany: 07-12-2020, 08:51   

To chyba ma jakiś związek z ustawieniami antyaliasingu alfy w sterownikach karty, bo na różnych kartach i na różnych wersjach Trainza (na 2010 też) miałem czasem alfę w postaci "kropeczek" (dithering), a czasem normalną.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 78 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3141
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 07-12-2020, 10:22   

Szkoda czasu na próby, mówię Wam, #niedasie. Zobaczcie na cienie pod wagonami w TRS19. Alebo lepiej nie patrzcie...Trzeba z tym żyć. I tak TANE i TRS19 ma tyle zalet w porównaniu z ts12, ze nie ma co rozkminiac ;-)
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
Ostatnio zmieniony przez samplaire 07-12-2020, 10:24, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3801
Skąd: Opole
Wysłany: 07-12-2020, 10:40   

Znaczy konkluzja jest taka, że tylko w tych dwóch wersjach gra wygląda jak trzeba z katą Nvidii.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 78 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3141
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 07-12-2020, 11:45   

Nie, ja mam nvidia i efekt jest ten sam. Z jakiegoś powodu, pewnie grywalnością, bo od zawsze było wiadomo, ze alfa blended nie jest dobra dla gry, uprościli wyświetlanie. Nie wiem, nie znam się. Niemniej próbowałem ustawić wszystko na max zarówno w grze jak i sterownikach i nic. Mam gtx1080 8gb.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 62 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1687
Skąd: Lubin
Wysłany: 07-12-2020, 12:15   

samplaire napisał/a:
Nie, ja mam nvidia i efekt jest ten sam. Z jakiegoś powodu, pewnie grywalnością, bo od zawsze było wiadomo, ze alfa blended nie jest dobra dla gry, uprościli wyświetlanie. Nie wiem, nie znam się. Niemniej próbowałem ustawić wszystko na max zarówno w grze jak i sterownikach i nic. Mam gtx1080 8gb.


To muszę się dokładniej przyjrzeć, bo byłem prawie pewny, że w moim Trawniku wyświetla się "normalny" alfa-blend, bez ditheringu. Ale może mi się przywidziało.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 07-12-2020, 21:31   

No to ja zaraz zgłupieję, zieleń spline na takiej samej alfie tego upgrade-u jakościowego nie ma... jest w ogóle jakaś możliwość aby to naprawić??
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 13-12-2020, 17:51   



Przeprowadzki dalszy ciąg, taka przypadłość obiektów które się ropzciągają... raz to jakis tor, czasami trawsko a tuz gdzieś teletechnika.....

Jezeli chodzi o ALFĘ to ... najlepiej podciągnąć materiał pod standard TANE+
m.glass

http://online.ts2009.com/...dex.php/M.glass
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 66 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2068
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 13-12-2020, 18:15   

Z torami to napisz do Radka to dostaniesz rozwiązanie. Też czasem mam ten artefakt i mam na niego od Radka receptę tylko zapomniałem co konkretnie trzeba zrobić. Póki co nie mam tego zbyt często więc nie stosuję.
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 29-12-2020, 23:54   

Witam
Batalia z tak zwanym progresem w rozwoju serii Trainz trwa, nowy silnik, nowe fitchery, wydajność... dla twórców map czy dodatków w wielu przypadkach jest zwyczajnym regresem. Albowiem jak inaczej to nazwać jak przesiadka na nowszą wersję oznacza miesiące naprawiania, czy poprawiania dodatków... i tak w koło maciejów, kangury plują na tych którzy pasją sprawiają że ten organizm jeszcze dycha. Wojtuś pochlebnie się wypowiadał wielokrotnie o postępie od wprowadzenia Nowej Ery, jestem twórcą i jestem kurew.....ko zdegustowany jak się sprawy mają.
Przykład: TANE i tory proceduralne, siedzisz tygodniami i miesiącami tworzysz pokaźną bazę i pięknie spoglądasz na swoje wypociny, wychodzi TS19 i dupa ... bo materiały się zmieniły, wszystko do przerobienia i poprawienia...co gorsza ten NOWY SUPER ENGINE, nie jest w stanie wydajnie operować z nowościami TS19, wystarczy odpalić mapy premium i na mocarnym sprzęcie jest katastrofa...prześledziłem anglojęzyczne fora, co utrwaliło tylko moje fatalne przeczucia. Gdzie na fatalnym TS12 w 4K przez węzeł Gliwice na starym kompie miałem 20-30FPS tak w TRS19 z nowymi torami wojtka w 2K na takich samych ustawieniach odległości itd, gra jest nie grywalna, pokaz slajdów jest płynniejszy. Najgorsze jest to że N3V dobrze o tym wie, dlatego w ustawieniach MAX to 2K a zalecają FHD jako max ustawkę. Rozpisałem się, no ale co by nie...
Wracając do problemów..., znikające spline... w kodzie TANE w tzw. zakresie rysowania wprowadzono parę fitcherów, które de fakto mają służyć podniesieniu wydajności bez utraty jakości co bezpośrednio powiązane jest z LOD., bajer ten często ładuje dane do bufora zanim mesh w ogóle zostanie wyświetlony, cudo to nie operuje na kontenerze LOD tylko na poligonach, a gdy dodatek nest już w zakresie widzenia ilość detali się nie pokrywa z kolejnością LOD dodatek ... znika..., bynajmniej jakoś tak. Aby Trainz wyświetlał taki dodatek zawsze poprawnie to hierarchia LOD MUSI być książkowa, i pokrywać się z siatkami modelu który wykorzystujemy. Przykład torów Wojtka, dł siatki podana to 12m, a mesh ma 2, zmiana parametru może mieć 2 efekty, gdy trainz poleci po zapisach LOD to tor zostanie rozciągnięty do 12m, gdy go zbuforuje dalej efekt znikania pozostanie tyle ze poly więcej na ekranie...
Kontener track przed zmianami:

track po zmianach:

POZDRAWIAM
_________________
GKW History Project.
 
 
 
jagg
super user


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 197
Skąd: cz
Wysłany: 30-12-2020, 20:55   

alpha-to-coverage je jeden velký SHIT
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 619
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-12-2020, 11:47   

W całej rozciągłości popieram wypowiedź i twierdzę, że chyba przedobrzono z wodotryskami w tej najnowszej odsłonie TRS-a! Być może programiści N3V byli zagrożeni bezrobociem i wymyślili na koniec taki gniot, żeby trzeba go jeszcze poprawiać następne 5 lat.
Dodam jeszcze, ze dla sprawdzenia wziąłem jakąś mapkę z TANE gdzie były jeszcze wyłącznie zwykłe tekstury i wczytałem do SP2. No i się okazało, że oczywiście część tekstur w ogóle wyświetlana jest inaczej, to jeszcze są zakrywane częściowo tory. I raczej tu już nie można zgonić winy na teksturę bo jest całkowicie płaska a jedynie program tak sobie wyświetla nie wiadomo dlaczego. Dla informacji dodam, że to tekstura <kuid:1987:7> A7 a tory to jak najbardziej normalne <kuid2:593815:100012:3> TSM Track CWL BK 13
_________________
KUID:269437
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 31-12-2020, 12:05   

Peeet2005 napisał/a:
W całej rozciągłości popieram wypowiedź i twierdzę, że chyba przedobrzono z wodotryskami w tej najnowszej odsłonie TRS-a! Być może programiści N3V byli zagrożeni bezrobociem i wymyślili na koniec taki gniot, żeby trzeba go jeszcze poprawiać następne 5 lat.
Dodam jeszcze, ze dla sprawdzenia wziąłem jakąś mapkę z TANE gdzie były jeszcze wyłącznie zwykłe tekstury i wczytałem do SP2. No i się okazało, że oczywiście część tekstur w ogóle wyświetlana jest inaczej, to jeszcze są zakrywane częściowo tory. I raczej tu już nie można zgonić winy na teksturę bo jest całkowicie płaska a jedynie program tak sobie wyświetla nie wiadomo dlaczego. Dla informacji dodam, że to tekstura <kuid:1987:7> A7 a tory to jak najbardziej normalne <kuid2:593815:100012:3> TSM Track CWL BK 13
Obrazek


Wystarczy jeszcze raz przelecieć tą teksturą gruntu pod torami i powinno wszystko wrócić do normy. Tak się dzieje przez to że wprowadzili w TRS19 nowy rodzaj tekstur opartych na PBR.

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 66 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2068
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 31-12-2020, 12:06   

Zdejmij poziom shaderów z ultra na niższe to powinno przestać.
Na modernizowanej mapie KZS miałem podobny efekt włażenia gruntu w tory przy ustawianiach wszystko na ULTRA. Zdjąłem na niższe i wyświetla wszystko normalnie.
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 619
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-12-2020, 16:09   

Ja wiem, że te sprawy z teksturami na torach to można łatwo zlikwidować, ale przy długich trasach to jest z tym trochę roboty. Poza tym, nawet jeśli przelecę całość to muszę to zrobić określoną wielkością "pędzla" żeby efekt całkowicie usunąć. I to nie może być taka mała średnica skutkiem czego tekstura podsypki wychodzi dość daleko poza tory. Można to też maskować roślinnością, ale to tak jakby budować mapę od nowa :-| Sprawdzę jeszcze ten tryb Ultra bo może niekoniecznie musi być włączony :-)
No i na koniec zachodzi pytanie, co takiego musiano zrobić w tej SP2 żeby aż tyle narobić problemów? Czy nie lepiej zostawić było to SP1?
_________________
KUID:269437
 
 
 
rysztur
znawca



Pomógł: 70 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 1035
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 31-12-2020, 17:51   

Czytam i nie wiem czy dobrze chwytam :-P
A nie lepiej naprawić/dostosować wadliwą teksturę?
Jest z tym trochę roboty, ale da się.
A na pewno mniej, niż poprawianie całej mapy i daje gwarancję, że w przyszłości problem się nie powtórzy. ;-)
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 619
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-12-2020, 18:39   

Może i można naprawiać, ale jest jeden warunek, że wiemy co chcemy uzyskać i wiemy jak to zrobić :-D
_________________
KUID:269437
 
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 540
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 21-01-2021, 00:24   

No i konkluzja... przewaliłem fora aura głupoty tam na znikające , spline/track a nawet pojazdy w regionach zaleca się... rozbudowę sprzętu! 2 lub najlepiej 4 gig grafike ... spoko mam 5700XT 8GB... generalnie odnoszę wrażenie że wszystkie te udziwnienia są wynikiem desperacji aby gra hulała w 320x200 co najmniej w 30kl. znikające spline to efekt fitcheru który powinien redukować poly zastępując obszerne LOD /pow 500poly kolejnym w kolejce. no ale jak drzewko jest trochę przekombinowane ... bu efekt motyla. Przekombinowane dla tane zazwyczaj są te poniżej wersji 2,9... i tu przypadkiem znalazłem rozwiązanie, które miało rozwiązać inny bubel. Jak zawsze Wojtuś koło ratunkowe zapoda... WYWALIĆ WSZYSTKO CO JEST ABSOLE :mrgreen: czy jakoś tak mają być tylko zai. najnowsze wersje ...EUREKA świat znowu nabrał kolorów...

Pierona wszystkie moje tory mają te FE LOD tree... :roll:

PS Wojtuś, pochwal się ust. oswietlenia w ts19 bo u mnie wielka KUPA,,,

PS2 (nie mylić z plejem) proponuję temat przenieść do TANIE... POZ
_________________
GKW History Project.
Ostatnio zmieniony przez Robercik101 21-01-2021, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 78 razy
Wiek: 52
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3141
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 04-02-2021, 18:06   

Hejka, niezbyt regularnie tu jestem...

Wczoraj dopiero dotarło do mnie jak to jest. Zacznę od końca.

1) Jesli na mapie są tex PBR i nie PBR, to na ich przejściu będą te jaja z torami, które zanikają. Tak więc na mapie albo TYLKO PBR, alebo wcale. Inaczej sie nie da. Skąd zatem na mapie w TANE było dobrze, a na tej samej w TRS19 jest źle? Na bank któraś z tekstur jest zaktualizowana i pod tym samym kuidem kryje się PBR.

powyższa informacja powinna być napisana wołami na głównej stronie Auranu

2) Jeśli Robert do mnie rozmawiasz, to ja kombinuję jak koń pod górkę i nie mam odpowiedzi o oświetlenie - trza ruuszac gałkami
3) Zmniejszenie shaderów z MAX na jakąkolwiek niższą pozycjhę zabija całkoiwicie PBR, ale też azbija efekt 3D np na moich torach :-(

Konkluzja? Nie podoba mi się oświetlenie w TRS19, aloe też... podoba mi się! Wszystko zależy od miejsca, momentu, sposobu wyświetlania przez grę w danym momencie. Oczywiście słońce wali jak w... Australii, trudno z tym żyć... Alfa na cieniach pod taborem? Zgroza w wyglądzie, niestety... Za to wydajność gry i stabilność - miód malina! I szybkość działania. No i tyle.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
Ostatnio zmieniony przez samplaire 04-02-2021, 18:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 61
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 619
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-02-2021, 12:11   

A że tak przy okazji tych torów, to zapytam kolegi SAM-a czy nie dało by się jakoś bardziej tych jego torów wyślizgać ? Tzn. jak jest odblask od słońca to się błyszczą całkiem mocno, ale tak normalnie to jakby trochę mało ;-) Tak dla zilustrowania dołączam obrazek z 3 torami
SAM Trk -Bi-3v5
TSM Track CWL-BK 13
TRS19 Trk Jarrah 5 Procedural
_________________
KUID:269437
 
 
 
rysztur
znawca



Pomógł: 70 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 1035
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 13-02-2021, 12:36   

Można we własnym zakresie to uzyskać, zmieniając poziom (ściemnić/rozjaśnić) kanału zielonego w teksturze parametr.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 13-02-2021, 13:25   

samplaire napisał/a:

1) Jesli na mapie są tex PBR i nie PBR, to na ich przejściu będą te jaja z torami, które zanikają.


Wojtek, chyba nie do końca jest tak, jak piszesz. Na przejściu PBR/nonPBR są jaja z teksturą, która przykrywa tory. Te takie jakby "ząbki" z jednej tex na tle drugiej, pasujące do linii siatki gruntu. I to prawda, tak ta gra ma. Tu rozwiązaniem jest 100% PBR albo 100% nonPBR.

Ale jest drugi problem, który występuje także w TANE (a więc PBR nie ma na to wpływu), czyli znikanie środkowego stopnia LOD torów. I dzieje się to w Twoich torach 3D nie-procedural. Hi-poly jest, potem dziura (nie ma nic, widać po prostu teren) i daleko z przodu lo-poly. To się przesuwa w trakcie jazdy razem z przesuwaniem się widoku (pojazdu) i nie ma nic wspólnego ze stykiem tekstur. I zauważyłem, że dzieje się to albo po dłuższym graniu, albo po gwałtownym przeskoku kamerą w odległe miejsce na mapie - jakby gra gdzieś to "gubiła" po drodze. I zdarza się to i w TANE i w 19.
Ja to obchodziłem otwierając i zatwierdzając na nowo problematyczny tor, a w przypadkach upartych - przenosząc pliki IM (bez tekstur oczywiście) z innego, działającego toru tego samego typu.

Czy to zdarza się w procedural - nie wiem, nie mam map, gdzie jest to użyte (poza testowymi).
W procedural zdarza się, że gra "zapomni" wyświetlić paru podrozjazdnic w rozjazdach, najczęściej tych najdłuższych. Ale po chwili się "przypomina".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group