FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Blokada torowiska
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 06-11-2020, 11:52   Blokada torowiska

Witam!
Widzę, że nowe aktualizacje Tereski przynoszą coraz to dziwniejsze efekty. Na mojej mapce miałem bocznice wagonowe, ale pomyślałem, że może by warto dorobić tam trakcję. Wstawiłem więc sieć typu spline ale tam gdzie już łączyłem się z istniejącą siecią musiałem zamontować sieć z pojedynczych drutów i wysięgniki pod bramkami. O ile spline poszło normalnie to wysięgniki już nie. Wstawiam i wstawiam i nic się nie dzieje i nawet jakichś sygnalizacji dźwiękowych brak. Ciekawe, że na torach bocznicowych wysięgniki się wstawiają bez problemu. Wstawiam więc wysięgnik na bocznicy i próbuję przesunąć go na pożądane miejsce. Ale nie da się. Dochodzi do punktu edycyjnego toru kończącego bocznicę i tam zatrzymuje się. Nie da się przesunąć dalej. Tak samo nie można wstawić i kompletnego słupa z wysięgnikiem. Próbuję sprawdzić właściwości toru na tych kilku odcinkach ale okno informacyjne nie wyświetla się :-/ Sytuacja dość dziwna bo punkty edycyjne torów można przesuwać, ich pochylenie także a właściwości są miejscami niedostępne . Nic nie blokowałem, nie ma żadnych innych warstw oprócz mapy i sesji. O co w tym może chodzić?
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-11-2020, 11:56   

Spróbuj scalić warstwę sesji do warstwy mapy, może to pomoże.
A najlepsze rozwiązanie - wywalić SP1, zainstalowac build 100240 i się bawić, zamiast wkurzać się na kolejne service psuje :-)
Ja mam tego z SP1 tylko do celów testowo-naukowych, nic w nim nie robię. Do zabawy trawnikowej mam 100240 bez SP1 z wyłączonym updatowaniem. Dopóki ten SP1 nie będzie działał normalnie, nie możesz go używać jako jedynego. Za którymś razem jakiś bug skasuje ci pół mapy i wtedy będzie płacz :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 06-11-2020, 19:39   

Święta prawda, tylko skąd wziąć starszą wersję od tej 105096? Ona była w miarę dobra i raczej nie było kłopotów. w każdym razie tabor funkcjonował poprawnie. Poza tym nie wiem czy jak cofnę wersję mapy z obecnych 4.7 na 4.6 czy nawet wcześniejszą to będzie wszystko działać?

A scalanie warstw nic nie dało :-) Taki sprytny to ja też byłem :-P Na razie zostawiłem to w spokoju i wypróbuję na laptopie z wersją 105096
_________________
KUID:269437
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 06-11-2020, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-11-2020, 22:10   

Instalator da się pobrać z mytainz. Jak masz link Download TS19, to nie klikasz go, tylko prawym -> kopiuj link, potem wklejasz do paska adresu przeglądarki i ręcznie znieniasz cyferki na 100240.

Co do cofania mapy - nie wiem. Da się z SP1 do bezSP1. Tyle trąbię po forumie, że te updaty nie działają, więc skoro ktoś instaluje te SP1 jako jedyna i "robocza" wersja, to sam sobie jest winien :)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-11-2020, 10:32   

No faktycznie zadziałało i tylko 4 minuty ściągania :-) Co do ostrzegania to niestety zanim kolega opublikował pierwsze to ja już miałem zainstalowaną nową wersję ;-) Będę eksperymentował jak to z tym cofaniem wersji mapy. W każdym razie jak zmieniłem na 4.6 to w buildzie 105096 uruchomiła się mapa bez problemu.
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 07-11-2020, 11:09   

To jest szansa, że w bezSP1 też pójdzie. Na pewno trzeba sprawdzić ustawienia światła, bo przejście "w dół" lubi zgubić :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group