Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 558 Skąd: Kraków
Wysłany: 06-11-2020, 11:52 Blokada torowiska
Witam!
Widzę, że nowe aktualizacje Tereski przynoszą coraz to dziwniejsze efekty. Na mojej mapce miałem bocznice wagonowe, ale pomyślałem, że może by warto dorobić tam trakcję. Wstawiłem więc sieć typu spline ale tam gdzie już łączyłem się z istniejącą siecią musiałem zamontować sieć z pojedynczych drutów i wysięgniki pod bramkami. O ile spline poszło normalnie to wysięgniki już nie. Wstawiam i wstawiam i nic się nie dzieje i nawet jakichś sygnalizacji dźwiękowych brak. Ciekawe, że na torach bocznicowych wysięgniki się wstawiają bez problemu. Wstawiam więc wysięgnik na bocznicy i próbuję przesunąć go na pożądane miejsce. Ale nie da się. Dochodzi do punktu edycyjnego toru kończącego bocznicę i tam zatrzymuje się. Nie da się przesunąć dalej. Tak samo nie można wstawić i kompletnego słupa z wysięgnikiem. Próbuję sprawdzić właściwości toru na tych kilku odcinkach ale okno informacyjne nie wyświetla się Sytuacja dość dziwna bo punkty edycyjne torów można przesuwać, ich pochylenie także a właściwości są miejscami niedostępne . Nic nie blokowałem, nie ma żadnych innych warstw oprócz mapy i sesji. O co w tym może chodzić?
Spróbuj scalić warstwę sesji do warstwy mapy, może to pomoże.
A najlepsze rozwiązanie - wywalić SP1, zainstalowac build 100240 i się bawić, zamiast wkurzać się na kolejne service psuje
Ja mam tego z SP1 tylko do celów testowo-naukowych, nic w nim nie robię. Do zabawy trawnikowej mam 100240 bez SP1 z wyłączonym updatowaniem. Dopóki ten SP1 nie będzie działał normalnie, nie możesz go używać jako jedynego. Za którymś razem jakiś bug skasuje ci pół mapy i wtedy będzie płacz
Wysłany: 06-11-2020, 19:39
Święta prawda, tylko skąd wziąć starszą wersję od tej 105096? Ona była w miarę dobra i raczej nie było kłopotów. w każdym razie tabor funkcjonował poprawnie. Poza tym nie wiem czy jak cofnę wersję mapy z obecnych 4.7 na 4.6 czy nawet wcześniejszą to będzie wszystko działać?
A scalanie warstw nic nie dało Taki sprytny to ja też byłem Na razie zostawiłem to w spokoju i wypróbuję na laptopie z wersją 105096
_________________ KUID:269437
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 06-11-2020, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
Instalator da się pobrać z mytainz. Jak masz link Download TS19, to nie klikasz go, tylko prawym -> kopiuj link, potem wklejasz do paska adresu przeglądarki i ręcznie znieniasz cyferki na 100240.
Co do cofania mapy - nie wiem. Da się z SP1 do bezSP1. Tyle trąbię po forumie, że te updaty nie działają, więc skoro ktoś instaluje te SP1 jako jedyna i "robocza" wersja, to sam sobie jest winien :)
Wysłany: 07-11-2020, 10:32
No faktycznie zadziałało i tylko 4 minuty ściągania Co do ostrzegania to niestety zanim kolega opublikował pierwsze to ja już miałem zainstalowaną nową wersję Będę eksperymentował jak to z tym cofaniem wersji mapy. W każdym razie jak zmieniłem na 4.6 to w buildzie 105096 uruchomiła się mapa bez problemu.