FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Service pack 1
Autor Wiadomość
Przemek77
super user


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 182
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 27-09-2010, 09:20   

Ja powiem tak - jak ja ustawiłem na 512 (mam 2Gb RAMu) powodowało to straszną czkawkę oraz niewczytywanie tektur co "tłustszych" obiektów - np. parowozy Martina76 były całkiem białe za wyjątkiem ostoi i kół.
Po wywaleniu całkiem tego parametru jest OK.
_________________
Oczekiwacz-pobieracz
 
 
Lupus
trainz


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 227
Skąd: Lubin
Wysłany: 10-11-2010, 10:22   

Gdzie znajdę SP 1 do Trainz 2006,nie do edycji kolekcjonerskiej,bo tej mi nie chce przyjąć na czystego trainza ?
 
 
alek1966
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 54
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 65
Skąd: Toruń
Wysłany: 26-09-2013, 08:31   

Pozwalam sobie temat odświeżyć - po blisko trzech latach od chwili opublikowania ostatniego postu w tym wątku. Ale - chyba jest o czym mówić. O ile zdołałem zauważyć, temat Service Packa (Packów) dla TRS2006 chyba nie został ostatecznie zamknięty, "zawisł" gdzieś pomiędzy Waszymi wypowiedziami bez jakiejś ostatecznej konkluzji. Wróciłem do tego tematu w związku z niedawną publikacją przez rBacha pakietu semaforów kształtowych. Po zainstalowaniu pakietu w moim TRS2006 okazało się, że poza tarczami manewrowymi i ostrzegawczymi - w Geodecie nie widać żadnego z semaforów. Widać je na liście elementów typu Trackside w Geodecie, jest tam ich pełna lista, ale żaden z semaforów nie wyświetla się w okienku podglądu elementu, żaden też nie daje się ustawić przy torze. Napisałem w tej sprawie do Autora, który zasugerował, że takiego stanu rzeczy może być winna zbyt niska wersja TRSa, którego mam - a jest to wersja 2.5 (build 2918). Semafory rBacha testowane były, zgodnie z informacją Autora, w wersji 2.6 i na o wiele wyższym buildzie. Idąc za radą Autora zacząłem szukać sposobów na upgrade mojego TRSa, i w ten sposób wróciłem do wątku poświęconego SP1 dla 2006. Niestety, nie udało mi się niczego zmienić. Próbowałem zainstalowania SP1 dla Edycji Kolekcjonerskiej - dostałem od instalatora komunikat, że moja wersja TRS nie jest Kolekcjonerska i że w tej sytuacji nie chce mu się ze mną gadać. Próbowałem rozmaitych SP ściąganych z netu, ze stron anglojęzycznych - za każdym razem okazywało się, że build mojego TRSa to nie ten build, z którego można prowadzić upgrade do innego buildu, no i nic się nie działo... Koniec końców poszedłem po linii najmniejszego oporu: zainstalowałem wersję angielską, odpaliłem jedną z pobranych łat i - poszło, mam wersję 2.6 z buildem 3335, semafory rBacha machają do mnie aż miło. Nie kryję jednak tego, że wolałbym korzystać z wersji polskiej, oryginalnej, "mojej własnej", na której zrobiłem wszystkie najważniejsze moje mapy. I teraz pytanie: czy stan rzeczy, z którym się zetknąłem, znaczy, że NIE MA uaktualnień do polskiej wersji językowej TRS2006 umożliwiających zmianę wersji/buildu programu? Ktoś pisał już na tym forum, że najlepiej dysponować oryginalną (w sensie językowym, nie w sensie pirackim) wersją TRS/TS, ponieważ kolejne SP zazwyczaj odnoszą się do wersji podstawowej. Jak to właściwie jest? Moje pytanie kieruję zarówno do Autorów dodatków, jak i do innych, takich jak ja, Oczekiwaczy-Pobieraczy. Pozdrawiam zaś Wszystkich.
 
 
ja3f
super user


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 143
Skąd: Poznań
Wysłany: 26-09-2013, 13:01   

W przypadku Trainz 2006 firma CD Projekt wydała zamiast poprawki nową wersję z poprawką wbudowaną (Wersja eXtra klasyka - Trainz version 2.6 build 3092) a poprawkę otrzymali tylko właściciele wersji kolekcjonerskiej która nie była już wznawiana.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-09-2013, 13:54   

Była jeszcze gdzieś (w CD Projekcie? u Zwierzaka na stronie?) dostępna poprawka o nazwie
Trainz 2006_1.1-1.0_patch.exe.
Ma toto 597kB i na mojego (kupionego na Alledrogo) TRS2006 chyba właśnie ona podziałała. Piszę to kompletnie z pamięci, bo 2006 instalowałem (od zera) z 3 lata temu, obecnie po prostu przywracam go z kopii zapasowej w razie draki.

P.s. Alek, ty nie dostałeś mojego PW?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 26-09-2013, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ja3f
super user


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 143
Skąd: Poznań
Wysłany: 26-09-2013, 15:06   

Z tego co pamiętam to poprawka (Jest tu)została wydana tylko do usunięcia błędów w geodecie związanych z zawieszeniem gry przy podnoszeniu przedmiotów a nie był to serwis pak.Niestety nie sprawdzę bo wersji bez poprawki już nie posiadam mam tylko edycję kolekcjonerską i tą z extra klasyki w której patch już jest.Być może było coś jeszcze ale i tak obecnie jest już nie do pobrania.
Ostatnio zmieniony przez ja3f 26-09-2013, 15:25, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
 
alek1966
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 54
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 65
Skąd: Toruń
Wysłany: 26-09-2013, 16:39   

@ rBach - tak, otrzymałem dwie odpowiedzi na PW i tą drogą bardzo za obie dziękuję. Niestety, żaden z proponowanych przez Ciebie sposobów pracy z semaforami nie zadziałał. Próbowałem nawet różnych eksperymentów z wpisami do configu poszczególnych semaforów (intrygowało mnie to, że To i Tm wyświetlają się bez problemu, semafory zaś nie...), ale też bezskutecznie. Dlatego ostatecznie zdecydowałem się na rozwiązanie podpowiedziane mi przez - lojalnie oddaję ukłon z podziękowaniem - Alanę.

@ ja3f - również dziękuję za odpowiedź. Niestety, patch do Geodety jest tylko patchem do Geodety, rzeczywiście usuwa błąd pojawiający się przy zmianie wysokości obiektów typu Scenery, ale nic więcej. "Poprawiona" wersja TRS2006, o której piszesz, pewnie jest już nie jest oficjalnie dostępna. W sumie - szkoda. Ale Wasze głosy wskazywałyby na to, że faktycznie - nie ma już dostępnych łat pozwalających na upgrade polskiej wersji TRS2006 do wyższego buildu. Chyba że.... nie odezwał się jeszcze ktoś, kto takie łaty ma. :) A nuż... Temat niech pozostanie otwarty, może się zdarzy. :)
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 26-09-2013, 17:32   

Przed chwilą odpaliłem 2k6 i wyświetla że mam 3092.Była to zwykła wersja gry. Tak w sklerotycznym umyśle się kołacze, że coś ściągałem. Jeżeli dobrze pamiętam to ze strony CD Projekt po wejściu w wersję 2k6.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-09-2013, 20:33   

alek1966 napisał/a:
Chyba że.... nie odezwał się jeszcze ktoś, kto takie łaty ma. :)


Podając nazwę pliku i jego rozmiar zasugerowałem, że ja posiadam :-)

:arrow: ja3f: Geodeta fix a to "moje" to dwie różne rzeczy. Moje oidp zmienia build, nawet w nazwie ma "1.0-1.1".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
ja3f
super user


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 143
Skąd: Poznań
Wysłany: 26-09-2013, 20:43   

O takim pliku nie pamiętałem :oops: żeby był ale skoro masz to musiał być po zakupie wersji extra klasyka tego tematu już nie śledziłem tak dokładnie.
Ostatnio zmieniony przez ja3f 26-09-2013, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Thornwal
nowy


Dołączył: 29 Sie 2019
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-11-2020, 11:11   

Witajcie,

Postanowiłem reaktywować post, ponieważ sam mam problem z aktualizacją do nowszej wersji TRS2006. Potrzebuję tej aktualizacji do paru dodatków, które działają tylko po aktualizacji (SP1) a nie chcę zmieniać gry, ponieważ mam bardzo dużo dodatków i swoją trasę, nad którą pracuje kilka lat. Minęło trochę czasu od ostatniego postu pod tym tematem, więc może jest nadzieja, że ktoś znalazł taką instalkę i zechciałby się nią podzielić :D

Pozdrawiam,
Adam
_________________
Tak
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 26-11-2020, 11:41   

Wystarczyło w google wpisać ;).

https://www.gry-online.pl/S030.asp?ID=12130

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
Thornwal
nowy


Dołączył: 29 Sie 2019
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-11-2020, 11:51   

Aaaa... Zapomniałem sprostować.
To co jest na tejże stronie odnosi się tylko do wersji jeszcze poprzedniej od mojej i ta aktualizacja jest niemożliwa do zainstalowania.
_________________
Tak
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 26-11-2020, 12:22   

To jeszcze jak byś sprostował jaką wersję masz? Bo tu jasnowidzów nie ma, napisałeś tylko że potrzebujesz SP1 i tyle :D
 
 
 
Thornwal
nowy


Dołączył: 29 Sie 2019
Posty: 29
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-11-2020, 19:50   

Sorki,

Wersja 2.5 (Build 2918).
_________________
Tak
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group