Wysłany: 12-03-2017, 19:04 Jak zacząć budowę mapy?
Hej mam pytanie czy może ktoś wytłumaczyć jak się robi mapy do trainz? tak zgrubsza wytłumaczyć co to jest hog itp bo moim mażeniem jest budowa linni 190 lub 139 :)
Ostatnio zmieniony przez pdf9490 12-03-2017, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
A potem poćwicz samemu i jak będziesz już miał sporo zrobione, pochwal się w dziale "piaskownica". Biorąc pod uwagę twój wiek, to darowałbym sobie zabawę z HOGiem.
Poza tym proszę moderatora o przesunięcie tematu do innego bardziej adekwatnego działu.
Tutaj nie chodzi o traktowanie jak debili.
Tutaj chodzi o to, że przygodę z Trainzem warto zacząć od przeczytania instrukcji do gry.
To na prawdę nie jest typowa gra komputerowa, raczej narzędzie dla wirtualnych modelarzy. I chcąc się nim bawić trzeba poświęcić trochę czasu na samodzielne poznanie podstaw. A później pytać, bo lista problemów nieopisanych jest bardzo długa. I wtedy na pewno nikt pomocy nie odmówi.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 460 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2017, 20:13
Tylko tych, co nie przestudiują odpowiednich działów forum, nie użyją google'a, a przede wszystkim nie przeczytają instrukcji. A i to pod warunkiem, że bardzo się o takie traktowanie proszą.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 12-03-2017, 20:13, w całości zmieniany 1 raz
Jak komus ciezko zagladnac do instrukcji i poczytac tych pare stron to jakiego oczekujesz traktowania? Kazdy zaczynal przygode z trainzem i jesli zaczal od instrukcji to uniknal takich mozna powiedziec glupich pytan.
Pomógł: 45 razy Wiek: 30 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 847 Skąd: Sierpc
Wysłany: 13-03-2017, 00:24
Mógłbym udostępnić (PW/mail, ale tylko na prywatny użytek) PDF-ową nieukończoną wersję "szkoły geodetów" Trainz. Kiedyś robiłem to na swój użytek żeby sobie wydrukować i mieć zawsze pod ręką, ale zabrakło mi czasu i zacięcia żeby to doprowadzić do końca. W dużej mierze są to treści z tutejszego działu "szkoła geodetów", bo z tego korzystałem, ale nie tylko. Jest tam trochę informacji ogólnych, trochę o HOGu i innych narzędziach typu Basemaps, trochę o sieci trakcyjnej, rozjazdach, projektowaniu stacji kolejowych i takie tam różne tematy. Ogólnie jest tam już całkiem sporo, ale jednocześnie jest drugie tyle dziur i nieukończonych tematów.
Ale nie wiem czy jest sens to udostępnić, bo to dość długi, ponad 60-stronicowy tekst, wprawdzie z ilustracjami, no ale który też trzeba by przeczytać, a przy braku chęci do przeczytania podstawowej instrukcji do gry mija się to raczej z celem. No i nie zastąpi to instrukcji szczegółowych w danym temacie, tj. instrukcji kolejowych (Ie-1, itd.) czy też instrukcji konfiguracji sygnalizacji V5.
Ogólnie to instrukcja do gry to tak na początek, bo wypadałoby się jeszcze zaznajomić z przynajmniej podstawowymi instrukcjami kolejowymi, żeby wiedzieć co się buduje.
Mam juz zarys mapy ktora chcialbym wykonac ale jeszcze musze sie dowiedziec jak "wyeksportowac" mape
i troche poczytac o licencjach dodatkow ktore moge uzyc ale najardziej mnie ciekawi o co chodzi z tym hogiem i skad zdobyc mapy na ktorych podstawie mozna budowac mape w trainz (sorry za brak polskich znakow!)
O czym ty wciąż piszesz??? Masz dopiero jakiś kompletnie nieznany zarys, a wciąż zarzucasz nas o eksportowaniu, teraz licencjach i hogu... Czy ty kiedykolwiek zrobiłeś choć jeden segment mapy?
Chcesz wiedzieć, "Jak zacząć budowę mapy?" Odpal geodetę i wreszcie zacznij tworzyć, bo na razie marnujesz nasz czas! Wszystko ci podaliśmy wcześniej - zacznij czytać ze zrozumieniem.