FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek 082
08-02-2013, 12:29
Mini przewodnik dla początkujących :)
Autor Wiadomość
pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 06-04-2008, 22:52   Mini przewodnik dla początkujących :)

Myśle, że taka mała instrukcja się przyda, bo wielu z młodszych użytkowników stara się zrobić coś ładnego tyle, że brakuje im wiedzy teoretycznej z obsługi geodety :)

Tak więc po kolei:
1. Na poniższym screenie mamy czysty segment na którym będziemy budować naszą prowizoryczną mapkę

2. Ja zawsze zaczynam od położenia torów, potem wykonuje całe otoczenie. W celu uzyskanie ładnego prostego toru, możemu posłuzyć się prostą sztuczką wbudowaną w trs. W zakładce z objektami wybieramy "Stałe tory" zjeżdzamy na doł listy i kładziemy na segmencie 2 odcinki torów "ST prosty 10m", dobrym sposobem na uzyskanie idealnie prostego toru na odcinku na 100 metrów jest umieszenie pomiędzy naszymi dwoma 10metrowymi stałymi torami jednego dłuższego 100 metrowego (ST prosty 100m)

Po uzyskaniu takiego 3 elementowego obiektu kasujemy srodkowy element "ST prosty 100m" i w jego miejsce podłączamy zwykły tor (warte polecenia tory to zestaw Makiego i tory ze stajni FMA). Ja użyje tory nr 19 od Makiego, łącze go z węzłami torów stałych tak jak na poniższym screenie, rozciągając tor od jednego do drugiego odcinka stałego. Tory stałe automatycznie przybiorą teksture używanego toru.

Tak oto otrzymaliśmy ładny prosty odcinek długości nieco ponad 100 metrów :) Teraz zrobimy zakręt :) Zasada ta sama kładziemy w pewnej odległości kolejny 10 metrowy odcinek tyle, że obracamy go lekko i podłączamy tor.

Ważne! Niestety taka metoda układania torów ma pewne wady, zakręty nie zawsze są dobrze ukształtowane, mówiąc jaśniej możemy otrzymać zakręt gdzie jeden koniec jest dość mocno wygięty a drugi to łagodny łuk. Jednak po kilku próbach z takim układaniem torów można otrzymać całkiem niezły efekt. Mozna też korzystać z szablonów :)

2. Mamy już ułożone tory więc przechodzimy do robienia otoczenia. Tutaj pierwsze podstawowe pytanie, co otoczonie ma odwzorowywać. Ja do tej intrukcji postanowiełem zrobić po jednej stronie torów las a po drogiej pola uprawne :) Zaczynamy od... położenia tekstury podsypki pod tory, nie jest to obowiązkowe ale ja używam czegoś takiego. Jako tekstury używam węgierskiej brązowej teksturki o nazwie "Brown2" Przechodzimy do nałożenia tekstury, zaznaczamy najmniejszy promień malowania i nakładamy teksture na segment używając LPM i klawiszy [ lub ] Uzyskujemt w ten sposób fajny efekt :)

Teraz przechodzimy do zrobienia jako takiego ukształtowania terenu, można to zrobić przed układaniem torów, a także przed nalożeniem teksturki podyspki pod tory. Wybieramy z menu zakładke Topologia (klawisz F1) i przycisk podnoszenie terenu. Staramy się używać jak największego promienia narzędzia pdonoszenia, uzyskamy w ten sposób ładnie pofałdowany teren :) Nie żałujmy sobie, to co może brzyko wyglądac zaraz po podniesnieu terenu będzie łądniejsze po ukończeniu otoczenia :)

Po tym zabiegu powinniśmy otrzymać mniej więcej takie coś, oczywiście wykokość wznisień jak i położenie torów np. na nasypie to już wybór autora.

3. Po ukształtowaniu terenu i uzyskaniu przez nas interesującego nas efektu końcowego przechodzimy do malowania terenu :) Tak jak wspomniałem wyżej jednej strony będe miał las z drugiej pola uprawne.
Przechodzimy do malowania tekstury pod las. Użyje standardowych teekstur wbudowanych w trs. Wybieramy zakładkę z teksturami --> region WLK. Brytania i--> Trawa 11. Malujemy jedną ze stron torów tą teksturą uzywając klawiszy [ lub ], do momentu aż otrzymamy takie coś

Potem wybieramy tekturke "Kępy suchej trawy" i robimy na wcześniej pomalowanym terenie losowe punkty z tej teksturki, otrzymamy coś takiego

To samo powtrzamy z teksturami "Trawa 13" i "Trawa 14", pamiętajmy o używaniu klawiszy [ lub]. to ważne aby uzyskać odpowiedni efekt :) Po tych czynnościach nasza mapa wygląda tak

Po drugiej stronie torów robimy pole, ja użyje tektury FMA Spring Fields "Spring-fields 06", kładziemy ją po drugiej stronie torów, możemy położyć też wąski pasek trawy aby odzielić pole od torów. Otrzymujemy takie coś, w tym wypadku nie używamy klawiszy [ lub ].

4. Mamy już tory, ukształtowanie terenu, tekstury terenu, przechodzimy do dodatków :)
Ja tworze jesienny klimacik więc będe używał: drzew z paczki Niffiego, oraz żółtych traw z seri grennery. Zaczynam jednak od ułożenia słupków kilometrażowych, oraz linii teletechnicznych? (nie wiem dokładnie jak to się nazywa) Screen efektów poniżej.

Teraz czas na trawke, nie jest ona niezbędna do tego aby mapa była dobra, chociaż niewątpliwie dodaje mapie uroku. Pamiętajmy o umiarze, w przypadku dużej ilości trawy będiemy mieli pokaz slajdów, tak więc trawe kładziemy przy torach, w pewnych odstępach, w ten sposób mamy otrzymujemy takie coś :)

Na dziś tyle, jutro dokończe ten skromny tutorial wykańczając segment do końca :) Mam też nadzieje, że komuś się to przyda. W tutorialu pomine E1 oraz montaż sieci trakcyjnej gdyż taki tutorial już jest a oznakowanie i osygnalizowanie szlaku jest w każdym przypadku inne.

pozdr.
pysi

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 07-04-2008, 12:37   

Tak jak obiecałem dziś dokończe przewodnik :) Niestety nie zapisałem wczorajszej minimapki :( więc dokończe przewodnik na mojej budowanej wciąż mapie :)

Po ułożenia trawy koło torów przechodzimy do ułożenia tła lasu w pewnej odlegołości od torów, odległośc ta nie jest z góry ustalona, wszystko zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Im dalej tym tło stwarza lepszy efekt, musimy jednak pamiętac o tym, że przestrzeżeń pomiędzy torami a tłem trzeba czyś wypełnić a ilośc drzew jakie będą pomiędzy tłem a torami ma duży wpływ na płynnośc naszej gry. Po umiejscowieniu teł mamy takie oto coś. Za tłem nie będziemy nic umieszać więc może tam być jednolita tekstura :)
Screnn niżej już z drzewkami :)

Teraz przechodzimy do rozmieszczania drzew :) Ma to decydujący wpływ na to jaki efekt osiągniemy, kilka rad na początek:
- nie używajcie dodatków wbudowanych w gre, są brzydkie i potrafią zepsuć cały klimat naszej mapki
- nie używajcie 1 rodzaju drzew, musi być jakaś różnorodność, drzewa powinny być różnej wysokości, i w różnych kolorach (jesień) lub odcieniach zieleni (lato)
- włączcie "losowy obrót elementów"
- pod żadnym pozorem nie ustawiajcie drzew w równym rządku
Rozmieszając drzewka pamiętajmy o tym, żeby nie przesadzić z ich ilością, oczywiście im więcej będzie drzew tym lepszy efekt, ale mapa nie będzie się potem nadawała do uzytku :)
Pierwszym krokiem jaki zrobie rozmieszczając drzewa jest "posadzenie" drzewka z paczki Niffiego o nazwie "baum 8", otrzymam takie coś

Potem przystępujemy do sadzenia kolejnych drzew, najpierw wysokie "baum 7", nie przesadzajmy z ich ilością, słąbo wypełniają teren a nie zakrywają dużej powierzchni. Potem sadzimy choinki "Baum3" i "Baum 4", starając się aby wypełniły one jak najwięcej pustych miejsc.

Nasz las jest już prawie gotowy, teraz przechodzimy do sadzenia "Baum2" i "Baum9", śa to małe drzewa więc sadzimy je tylko przy samych torach! Gdzieś z tyłu poprostu nie bedzie ich widać :)Otrzymamy takie coś

Teraz musimy jakoś połatać teren między lasem a torami, ja do tego celu używam krzaków grennery o nazwach Schrub 01-13, możemy je lekko wkopać w ziemie używając narzędzie o nazwie "Wyrównaj wyskokość" (skrót klawisz H), po posadzeniu kilku krzaków mamy takie coś, oczywiście ich ilośc zależy od autora.

Ostatnim krokiem na wykończenie naszego lasu jest zastosowanie kapitalnej tekstury z "Niemiec" o nazwie "Las3", malujemy nią tereny pod drzewami nie żałując sobie, uzyskamy w ten sposbób efekt głębi :) Niestety nie wiem co stosować do uzyskania takiego efektu w "mapie letniej", może ktoś pomoże? Tak czy siak mamy takie coś

Po drugiej stornie torów pomiędzy polem możemy posadzić troche krzkaów Grennery Schrub lub zostawić samą tekturke, ew. sadzić pojedyncze drzewa. Efekt w każdym przypadku jest dobry.
Na koniec tego przewodnika powinniśmy otrzymać takie coś albo coś podobnego.

Nalezy pamiętać także o elementach takich jak "Niebo" czy pora dnia w której będziemy grać, w przypadku klimatu jesiennego najleiej wszystko wygląda w godzinach wczesno-porannych czyli między 5:30 a 10. To by było na tyle z mojej strony, początkującym budowniczym polecam większą zabawe z terenem, puszczenie torów na nasypie, górki i podjazdy. Każdy z tych elementów poprawi klimat :)
W Razie niejasności proszę pisać na pv, postaram się pomóc :)
pozdr.
pysi
Ostatnio zmieniony przez pysi 07-04-2008, 12:38, w całości zmieniany 1 raz  

Voytek
user

Wysłany: 07-04-2008, 15:18   

Proponuję, abyś wydał ten 1 segment jako mapkę poglądową do ściągnięcia. Może nawet warto postawić kawałek sieci trakcyjnej i parę semków. Mniemam, że niejeden poczatkujący user dużo z tego skorzysta oglądając sobie w Geodecie co i jak zostało zrobione...

Co do paczki Niffiego, to wielu ją już dawno ma, więc tu nie ma sprawy. Wiem, że dla nowych jest to problem. Może by się jednak udało jakoś z nim dogadać...

Pozdrawiam
Voytek
Ostatnio zmieniony przez Voytek 07-04-2008, 15:27, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 07-04-2008, 15:21   

W sumie dobry pomysł, jedyny problem w tym, że paczki niffiego nie mozna juz nigdzie pobrać =/

Adam P.
user

Wysłany: 07-04-2008, 16:29   

Można użyć czeskich drzewek - wprawdzie nie ma tam jesiennych (może nie widziałem?), ale również prezentują się ładnie.

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 07-04-2008, 16:42   

Adam P. napisał/a:
Można użyć czeskich drzewek - wprawdzie nie ma tam jesiennych (może nie widziałem?), ale również prezentują się ładnie.

I mają tę cudowną właściwość, że przenika przez nie słońce ;)

@Pysi: fajny pomysł tylko teraz się zacznie z paczką Niffiego...
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 07-04-2008, 16:43, w całości zmieniany 1 raz  

irekec
trainz

Wysłany: 07-04-2008, 17:52   

Przecież praktycznie wszystko jest na DLS - jesienne , zimowe - jakie kto chce - wystarczy tylko szukac , szukać , szukać ... A jak nie , to mapa sama dociągnie braki ....

Adam P.
user

Wysłany: 07-04-2008, 17:54   

MalignusPL napisał/a:
Adam P. napisał/a:

I mają tę cudowną właściwość, że przenika przez nie słońce ;)

przez realne też czasami przenika ;-)

w obliczu braku możliwości pobrania skądkolwiek paczki Niffiego, czeskie są (chyba) najlepszym wyjściem

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 07-04-2008, 20:30   

Szkoda, że paczke wcięło. Ale tak jak koledzy pisali wyżej drzew na dls nie brakuje i każdy znajdzie coś dla siebie. Ten mini poradnik jaki zrobiłem stanowi jedynie ogólny podkład pod budowanie szlaku i nie powinien słuzyć jako dokładnie to co chcemy osiągnąć a także wyłączny spis dodatków jakie należy na mapie stosować.

Swoją drogą ciekawe czy zaobserwujemy jakąś poprawe u młodych uzytkowników w ich mapach :)

hindus
trainz

Wysłany: 08-04-2008, 13:57   

Kto będzie chciał się poprawić i doskonalić - i tak przysiądzie dłużej i najpierw sam poobserwuje pozostałych. Kto będzie liczył na łatwą sławę, jak zwykle niczego nie zrobi. Ale poradnik zawsze się przyda do skonkretyzowania pewnych prawd i tricków do Gejodety :)

jajkokg
nowy

Wysłany: 08-04-2008, 18:54   

W downloadzie GWT jest juz do pobrania paczka Niffiego ;)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 26-04-2008, 21:14   

W dziale GEODETA » SYGNALIZACJA » Jest taki temat:Ilość komór w stosowanych semaforach. I tam opisałem od czego jest uzależniona ilość komór w semaforach ( jest to napisane w pewnym uproszczeniu), ale może by się przydało przeżucić to tutaj. Może komuś by się to przydało.

fotokite
user

Wysłany: 17-08-2008, 11:45   

Przydałoby się info jak robić nasyp.

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 17-08-2008, 15:12   

fotokite napisał/a:
Przydałoby się info jak robić nasyp.

Po co się męczyc jak można wykorzystać gotowe nasypy jako dodatek (czeskie , czy FMA Bank)

Lord
super user

Wysłany: 17-08-2008, 21:18   

Tylko po co ładować dodatkowe poly na mape, no i nasypu czeskiego ładnienie oteksturujesz, bedzie sie wyróżniał z otoczenia.

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2008, 21:39   

Z takim podejściem to lokomotywa będzie miała max 4 poly a domek oscylować będzie między 0 a 0.5 poly...

Bugi
świeżak

Wysłany: 04-09-2008, 09:43   

A mnie jako początkującego interesuje jak najlepiej i najłatwiej kłaść sieć trakcyjną? Jakieś wskazówki dla mnie?
Bo jakoś zawsze krzywo mi wychodziło:/ Pozdrawiam!

fotokite
user

Wysłany: 04-09-2008, 22:13   

Zależy jaką, nie ma złotej recepty ale mi osobiście pomaga dobre ustawienie perspektywy (tzn kamery) w geodecie na dany odcinek, tak żebym widział całość i nie robił nic na oko. Sprecyzuj jdenak w czym tkwi dokładniej problem.

Patrol napisał:
Cytat:
Po co się męczyc jak można wykorzystać gotowe nasypy jako dodatek (czeskie , czy FMA Bank

Jeśli możesz to podaj linki- ja niestety wyszukałem nieaktywne. Możesz na PW albo tu, jesli inni potrzebują coś podobnego.
Ostatnio zmieniony przez fotokite 04-09-2008, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 04-09-2008, 22:41   

Nasypy FMA są na DLS. Trzeba wpisać FMA Bank i juz.

wujek Dominik
nowy

Wysłany: 05-09-2008, 21:57   

Witam, chciałem się dowiedzieć do czego służą wszelkiego rodzaju znaczniki (triggery itp.) dostępne w TRS2006?
I jak ustawić automatyczne przekładnaie zwrotnic?

margera
zaawansowany

Wysłany: 05-09-2008, 22:02   

1. Te podstawowe znaczniki ktore ustawia sie na tory sa potrzebne przy tworzeniu scenariuszy. Jezeli chodzi o te sciagane z innymi dodatkami, to przewaznie cos wlaczaja lub wylaczaja. Np w przejazdach Erniego po skonstruowaniu calosc trzeba ustawic na torach tigger kontrolera i gdy pociag na niego najedzie wtedy wszystko zadziala. Poza tym, bardzo przydatny jest czerwony znacznik ktory ustawia sie na torach. Mozna wtedy wydac maszyniscie polecenie 'jedz do znaku na torze' i wybrac nazwe znacznika.

2. O ile dobrze pamietam to istnieje jakas regula, ale gdy wydasz maszyniscie polecenie zeby jechal do jakiegos miejsca, wtedy zwrotnice automatycznie sie przestawia.

wujek Dominik
nowy

Wysłany: 05-09-2008, 22:07   

Czy chcesz powiedzieć, że autorzy map i scenariuszy dostępny od razu w TRS korzystają z jakichś niedostępnych nam narzędzi? Przecież Są trasy z adnotacją "zwrotnice przekładają się same".
Co do znaczników, to zalety podstawowego znacznika (czerwonej strzałki) już poznałem :), najbardziej nurtuje mnie trigger. Jak i gdzie ustawić, aby triogger coś uruchamiał?

margera
zaawansowany

Wysłany: 05-09-2008, 22:28   

Przewaznie zwrotnice przestawiaja sie same, poniewaz ktos juz je tak zaprogramowal tworzac scenariusz. O ile dobrze pamietam to przydaja sie do tego wlasnie znaczniki. Gdy pociag dojedzie do jakiegos, wtedy jakas zwrotnica sie przestawi. No ale sprawa tyczy sie scenariuszy. Jezeli sie myle to niech ktos mnie poprawi.

Tiggery ktore sa dodawane do innych dodatkow zazwyczaj maja z nimi wspolpracowac tak by calosc dzialala. Wezme przyklad z mojego poprzedniego postu - przejazdy Erniego. Gdyby nie tiggery wlaczajace/wylaczajace przejazd, calosc by w ogole nie dzialala.

SM50
zaawansowany

Wysłany: 06-09-2008, 08:36   

W TRS2006 jest reguła "Po najechaniu na triger" (coś takiego) i "Przestaw zwrotnice"
Jeśli chcesz, aby na twojej mapie zwrotnice przestawiały się same, to musisz użyć tych reguł
Ostatnio zmieniony przez SM50 06-09-2008, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  

wujek Dominik
nowy

Wysłany: 06-09-2008, 13:20   

Może będę niemiły, ale trudno, jasnowidzem nie jestem. Ten temat to Mini przewodnik dla początkujących.
Więc osoby, które tu zaglądają nie są jeszcze zbyt obcykane z terminologią trainz. Ale zaglądają tu po to, aby się obcykać. A odpowiedź w stylu: "to jest taka reguła", albo "musisz zrobić scenariusz" nie są zbyt pomocne.
Poszukałem na forum informacji na temat tworzenia scenariuszy, i natknąłem się na przemiłą wymianę zdań. Nowicjusz pytał się o scenariusze, jak je robić, a w odpowiedzi uzyskał "wy nowi od razu chcecie scenariusze robić, może najpierw zacznijcie od jakichś prostszych rzeczy".
To trzeba wykazać się jakimś stażem, aby móc zająć się bardziej skomplikowanymi rzeczami? Ile ten staż wynosi? Nie twierdzę że tworzenie scenariuszy jest proste, ale chciałbym wiedzieć gdzie można go ułożyć. W którym miejscu i na czy to polega, resztę będę rozgryzał sam.
To samo z regułami. Czy to się ustawia pleceniach maszynisty? Gdzie mogę je znaleźć?

Odpowiedz do tematu