FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ograniczenia prędkości
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 19-07-2015, 20:51   Ograniczenia prędkości

Witam!

Na wstępie zaznaczę, że nigdy nie miałem żadnego związku z prawdziwym kolejnictwem a w związku z tym i zasady sygnalizacji są dla mnie nie do końca jasne. Przynajmniej jeśli chodzi o Trainz'a i mam więc w związku z tym takie pytanie:
Jest główna trasa na której powiedzmy ustalona prędkość maksymalna jest 100 km/h. Na którejś stacji dochodzi boczna linia gdzie jest prędkość ograniczona do połowy żółtym światłem . Pociąg wjeżdżający na magistralę z tej bocznej linii niestety na głównej linii dalej nie rozwija maksymalnej dozwolonej a jedzie cały czas o połowę mniejszą, jakby ciągle widział to żółte światło. Nie ma też znaczenia że po drodze mija zielone semafory. Inne pociągi jadące główna trasą zachowują się normalnie i utrzymują pełną dozwoloną prędkość. Czy to taka uroda Trainza ?
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 19-07-2015, 21:27   

Wystarczy że na głównej linii za rozjazdem którym zjeżdża się z linii bocznej ustawisz ograniczenie do 100km/h, ważne żeby było to za semaforem wskazującym zwolnienie. Wtedy skład powinien chwycić wyżsżą prędkość.
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 20-07-2015, 11:45   

Trainzowe "ograniczenia predkosci" to de facto "nowa predkosc od tego miejsca" - lapie sie na to koniec skladu. To co podal UAZ to standardowa sztuczka i to dziala.
_________________
MEOW!
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-07-2015, 21:30   

No nie jest tak do końca jak piszecie. U mnie jest tak, że jak lokomotywa złapie na jakimś sygnalizatorze żółte światło to pamięta go już cały czas, niezależnie gdzie jedzie.
Przed chwila nawet testowałem taką sytuację, gdzie lokomotywa dojeżdżała z innej stacji do składu na bocznicy. Było na trasie lokomotywy ograniczenie, ale tylko na niewielkim odcinku. Niestety po kolejnym znaku na wyższą prędkość (nie było semafora) dalej zachowuje połowę prędkości. Po podłączeniu składu, pomimo, że jazda była zupełnie innymi torami w przeciwnym kierunku, pociąg konsekwentnie utrzymywał połowę prędkości.
Wychodzi na to, że aby jazda była wg zadanych prędkości, muszę wykasować wszystkie ograniczenia. W sumie to wychodzi na jedno czy będzie semafor z żółtym czy odpowiedni znak ograniczenia (np. niewidoczny). Może to jest niefachowe działanie, ale w końcu to tylko zabawa :-D
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 22-07-2015, 21:41   

Jaka wersja trainz? Jaki kuid ograniczenia?
_________________
MEOW!
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 22-07-2015, 22:13   

Może spróbuj tego:
http://miko.kolej.w.inter.../przytorowe.htm
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 22-07-2015, 22:21   

Tych wlasnie uzywam i dzialaja zgodnie z moim opisem na 2010 i starszych. Nowszej nie mam.
_________________
MEOW!
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 22-07-2015, 22:30   

Alana napisał/a:
Tych wlasnie uzywam i dzialaja zgodnie z moim opisem na 2010 i starszych.

No baaa, stare ale jare :) bardzo przydatne :)
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-07-2015, 20:56   

Przepraszam bardzo, ale nie nadmieniłem że sprawa dotyczy TANE. A jak wiadomo w obecnej wersji nie jest to dopracowany produkt.
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 23-07-2015, 21:12   

To nie mam i raczej nie bede miala mozliwosci przetestowania, sorka.
_________________
MEOW!
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group