Wysłany: 02-01-2015, 09:57 Lublin-Dorohusk Działanie Mapy
Witam . Zakupiłem wczoraj TRS2010 specjalnie dla mapy Lublin-Dorohusk po zainstalowaniu gry i mapy przyszła kolej na testy mapa działa bez zarzutu wszystkie dodatki są nic się nie psuje ani nie krzaczy ALE mapa chodzi koszmarnie wolno Miasta 15-20fps poza ok 25-35fps czy to są normalne wyniki na tak rozbudowanej mapie czy to z moim kompem jest coś nie tak ? Nie ma żadnej różnicy w wydajności między max a min jakością detali czy odległością rysowania .
Specyfikacja :
-Phenom x4 965 3,4ghz oc 4.1ghz
-Geforce 750Ti Podkręcona
-6Gb ddr3
-Dysk 500GB 7200rmp
Komputer wyczyszczony i zdefragmentowany . Battlefield 3 na all max i 1920x1080 Wyciąga w multi ponad 50fps .
A drugie pytanie jeśli to normalne i nie da się nic zrobić to chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość nadnapisania mapy z moimi modyfikacjami tak żeby były wszystkie sesje ?
Np usunę kilkaset drzew z terenów które są normalnie niewidoczne podczas jazdy to można to nadnapisać tak żeby było to widoczne w sesjach ?
Niestety, ale i na lepszych komputerach jest ten efekt, o którym mówisz. Ktoś kiedyś mówił, że TS korzysta z jednego rdzenia, ogólnie fakt faktem - nie jest to ważne, bo raczej nic z tym nie zrobisz.
Jako posiadasz o wiele lepszego sprzętu, z 16GB RAM czy Radeona R9 270X mam analogicznie. Dobrą radą, sprawdzoną u mnie, jest wymiana drzew z Speed-Tree (czyli ruszające się drzewka) na o wiele lżejszą, mimo że bez wodotrysków, roślinność kolegi Bogdana (link do jego roślinności w temacie "Drobnica" w dziale "Nowe"). Czyli odpowiadając na drugie pytanie - tak, jest to możliwe, tylko musisz uważać, bo wtedy nie wszystkie sesje mogą działać odpowiednio dobrze.
A sprawdź czy masz w ustawieniach gry ustawione na directX czy na openGL bo na moim słabszym kompie miałem więcej FPS'ów na tej mapie a już się przekonałem że w trybie openGL wydajność trainza strasznie spada.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 02-01-2015, 12:33
Pewnym rozwiązaniem też może być dokupienie niewielkiego dysku SSD obok HDD właśnie pod Trainz. Można też na SSD zainstalować system, Trainz, całą resztę trzymać na HDD. Będzie wyraźna poprawa działania gry.
Tylko nie najtańszy SSD, nie jakiś pierwszy lepszy który będzie wolniejszy od typowego HDD Najlepiej taki ze średniej półki, duża prędkość zapisu/odczytu etc :)
Należy poprostu podmienić kuidy tych roślinności na inne i będzie działać ?
Ciekawe na jakim kompie tworzył mapę Jamal że u niego to dobrze działało :P
Bo chyba nie tworzy mapy z 15fps :P
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2015, 18:00
Czasy podmiany kuidów dawno za nami, w geodecie po wejściu w opcje masz "Wymiana Składników". Tam wybierasz co chcesz zastąpić i czym. Działa to i w przypadku obiektów i w przypadku spline czy torów.
Ciekawe na jakim kompie tworzył mapę Jamal że u niego to dobrze działało :P
Jamal wcale nie miał jakiegoś mocnego pc, całkiem przeciętnego, ma mocny procesor - najważniejszą rzecz w trainzie, oraz grał w rozdzielczości 1440x900: http://www.trainz.pl/_for...ighlight=#84910
Jak mapa Lublin-Dorohusk działała na tym pc, można zobaczyć w filmach Jamala na yt.
Cytat:
...mapa chodzi koszmarnie wolno Miasta 15-20fps poza ok 25-35fps czy to są normalne wyniki na tak rozbudowanej mapie czy to z moim kompem jest coś nie tak ? Nie ma żadnej różnicy w wydajności między max a min jakością detali czy odległością rysowania .
30 fps jest zupełnie wystarczające - przynajmniej dla mnie - trainz to nie jest strzelanka. Ważne żeby nie było takich mikro przycięć, gdy fps spada na 2-3 sekundy do kilku fps. U mnie jak dojeżdżam do dużej stacji, to takie coś występuje.
Dziwne, że u Ciebie nic nie daje zmniejszenie maksymalnej odległość rysowania obiektów.
Ja mam już bardzo stary sprzęt - ponad 6 lat - i mam widocznośś 1500 (na lżejszych mapach zwiększam na 2000m) Gdy tylko zwiększę odległość rysowania, to mam znaczny spadek fps.
Mam poprzesuwane oba suwaki od mgły maksymalnie w prawo, jeżdżę tylko w kabinach i zupełnie nie przeszkadza mi ta mała widoczność. Dodatkowo polubiłem już trainzową mgłę
Spróbuj:
- zmniejszyć odległość rysowania na maksymalnie 2000m.
- sprawdź ustawienia DirectX i OpenGL. U mnie TS2010 znacznie lepiej działa na OpenGL.
- możesz zmniejszyć rozmiary tekstur drzew Pofiga: http://www.trainz.pl/_for...k+pofiga#134488
- koniecznie podmień sobie 2 trawy Pofiga na trawę Bogdana: http://www.trainz.pl/_for...+bogdana#147423
- w ostateczności można wymienić całą roślinność Pofiga na roślinność Bogdana.
Zdecydowałem się podmienić na razie trawę Pofig na trawę Bogdana .
Jak to zrobić ?
Po kliknięciu w wymiana składników w Trainz otwierają mi się 2 puste okienka w których nic nie można zrobić .
Wybierasz interesującą Cię zakładkę i z listy przeciągasz do lewego okienka to co chcesz podmienić a do prawego to na co chcesz podmienić ;). Ciągle nie ustosunkowałeś się do pytania odnośnie ustawień graficznych gry: DirectX czy OpenGL? Próbowałeś to zmieniać? D_M napisał że u niego znacznie lepiej gra chodzi na OpenGL zaś u mnie na DirectX i często nieodpowiednie ustawienie jest przyczyną słabej wydajności.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 03-01-2015, 10:02
To może prościej:
1. Otwierasz okno wymiany dodatków.
2. Znajdujesz opcją szukaj (oczywiście w odpowiedniej zakładce zależnie czy to spline czy scenery) trawę którą chcesz zamienić, po czym przeciągasz ją z listy w lewe okienko.
3. Szukasz na liście trawę którą chcesz mieć i przeciągasz ją z listy w prawe okienko.
I teraz dokonujesz wymiany, nic trudnego.
EDIT: Ooo, Zwinny mnie ubiegł.
Ostatnio zmieniony przez UAZ 03-01-2015, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Witam ponownie dzięki za odpowiedzi dzięki wam moja mapa zaczęła działać znacznie szybciej bez praktycznie zadnej straty jakośći a przynajmniej nie widać tego podczas jazdy :)
a gra już się nie crashuje po kilkunastu minutach .
Zmieniłem trawę pofiga na trawę Bogdana a oprócz tego powymianiałem ok 10 gatunków drzew głównie tych które są najczęściej z dala od głównego szlaku również na drzewa Bogdana .
Nie omieszkam również wspomnień że bardzo dużo dało (jeśli ktoś ma dużo ram) dodanie to trainz options takich poleceń:
-ResourceMemory=4096
-keepallresources
Dzięki temu mogę spokojnie przejechać cała mapę na zasięgu 5000m bez żadnych ścinek i doczytywania terenu z 22(najniższe zarejestrowane)-30fps w miastach i 35-50 poza .
Wczoraj zacząłem wymieniać roślinność Pofig'a na Bogdana, wszystko ok, zapisałem mapę, wymieniłem kuid w sesji LW Bogdanka i ok działa, o niebo lepiej niż z roślinnością Pofig'a (całej nie wymieniałem), no i dziś chciałem dokończyć wymianę i na liście nie ma roślinności Pofig'a. Poprzez "Znajdź obiekt - klawisz G" zaznacza się drzewko jednak na liście otoczenia nie pokazuje się co za tym idzie nie można go podmienić. Ktoś miał podobny problem?
Może masz włączone filtrowanie listy? Jeżeli aktualnie złapany klawiszem G dodatek nie mieści się w kryteriach filtra, to taki jest efekt - "nie widać".
Może masz włączone filtrowanie listy? Jeżeli aktualnie złapany klawiszem G dodatek nie mieści się w kryteriach filtra, to taki jest efekt - "nie widać".
Dzięki pomogło
Ostatnio zmieniony przez miho 21-01-2016, 12:26, w całości zmieniany 1 raz