Cześć Trainzowcy. ;)
Ja do TRSa nie tworzę, ale robię dodatki do MSTSa.
Wasz czeski model szynobusa CD 844 został przekonwertowany do MSTSa, a ja zrobiłem na niego teksturkę w barwach województwa zachodniopomorskiego do MSTSa. A, że to ten sam model, to jego autor bez problemu poradził sobie przerzuceniem tego znowu do Trainza i tak Wy też możecie pośmigać tą jednostką. ;)
SA139-001 Zachodniopomorskie
Autor modelu: Daniel Maslak
Autor tekstur: szymsza1
Super, tylko... w tym downloadzie roi się od błędów:
1) TS2009, TS2010, TS12 - to nieprawda, wiele zależności wykazuje błędy krytyczne, żaden z zespołów nie ma buildu 2.9 (czyli TS2009+), a 2.7, czyli TC
2) Jest przynajmniej 1 brak w zależnościach (można go znaleźć na stronie TrainzDepot, ale to powinno być napisane)
3) W zależnościach 3 pliki mają te same nazwy (mówię o plikach cdp na stronie)
Krótko mówiąc, nie ma jak obejrzeć zespołów, przynajmniej w TS12.
Za to otworzyłem do edycji folder z teksturami. Strasznie ciężkie, 60MB na człon to wyjątkowo dużo, nawet na tak skomplikowany pojazd (Trainz ma niewydajny silnik, zwłaszcza jeśli chodzi o tekstury).
Fajnie, że chciało Ci się przerzucic pracę na Trainz, ale szkoda, że miałeś złego doradcę jeśli chodzi głównie o pakowanie modelu na stronę. Rozumiem, że w MSTSie wielkość tekstur nie ma znaczenia.
Pomógł: 7 razy Wiek: 110 Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 633 Skąd: Stąd
Wysłany: 27-09-2014, 11:54
Z daleka nawet ładnie się prezentuje.
Jedynie brakuje polskiego standartu - odpowiednio wyważonych tekstur i ciekawego skryptu.
Porównanie z czeskim bratem:
W standarcie mamy obsługę destsigntable i animowany model mechanika.
Choć brakuje standartowego skryptu: obsługi drzwi (można je otworzyć tylko komendą),
pełnej kontroli nad światłami czy widoku nocnego.
W każdym członie mamy około 65 sitpointów.
Spójrzcie tylko na te olbrzymie tekstury wnętrza.
Sam model nie posiada interioru.
Akurat u mnie na TS2010 49933 tylko jedna zależność była błędna.
Wszelkie reklamacja, zażalenia, niezgodności to nie do mnie, bo ja tylko zrobiłem teksturę do MSTSa, a potem wysłałem do autora modelu (Daniel Maslak), który nałożył to na Trainozowy model.
Ja Trainza w ogóle nie ogarniam, jakieś kuidy, zależności... :P
Także jak coś nie tak to pisać tutaj DanielMaslak@seznam.cz , tylko po czesku. :D
Aha, i dla sprecyzowania to nie ja przenosiłem tekstury do Trainza.
Ja po prostu zrobiłem repaint do MSTSa, a gotowe tekstury tylko wysłałem autorowi modelu (bo ten sam model jednostki jest zarówno w TRS i MSTS). On już to przerobił do wersji Trainzowej, więc jeśli coś jest źle to należy pisać do niego, bo ja wspominałem, ja się na TRSie w ogóle nie znam. ;)
Chwila klikania i jak kto chce, to można oskryptować po naszemu tego Linka.
A robimy to tak:
1. Instalujemy "po bożemu" oryginał ze wszystkimi zależnościami. I ma być 100% bez błędu.
2. Otwieramy do edycji oba człony.
3. Ściągamy to: http://trainz.krb.com.pl/pliki/sa139_pl.7z
4. Rozpakowujemy gdziekolwiek.
5. Oglądamy ze zrozumieniem to co w archiwum
6. Do członu a przenosimy z odpowiedniego folderu z archiwum: config (nadpisując) i nowy skrypt.
7. Do tegoż członu a przenosimy zawartość podfolderu body z archiwum (dotyczącego członu a!) nadpisując istniejące 5 pliczków IM.
8. Identyczną operację wykonujemy dla członu b, z folderu archiwum członu b.
9. W obu członach kasujemy oryginalny plik skryptu (gse).
10. Zatwierdzamy.
11. Gramy.
12. Jak wali błędy to sprawdzamy 100 razy zanim napiszemy "nie wyżło mnieee pomuszcieee" bo działa na pewno
UWAGA: Człony (a więc pliki do zastąpienia/dopisania) różnią się, więc uważać i trzy razy sprawdzać, co robimy, żeby głupoty nie wyszły.
Co zmienione w stosunku do oryginału:
- configi - zmiana wpisów od skryptu i dodane wymagane string-table;
- sam skrypt - napisany od nowa na bazie rodzimych skryptów Erniego/Qnia/moich, czyli kolejna mutacja znanego i lubianego skryptu z naszych pojazdów;
- meshe świateł dostały "świecenie" i jest to jedyna wykonana ingerencja w same modele. Ponieważ pojazd nie ma klasycznych coron, meshe musiały się świecić, bo w nocy wyglądało to jak byleco.
Skrypt zapewnia:
- ręczną (z menu) obsługę świateł
- ręczną (z menu) obsługę drzwi
- ręczną (z menu) obsługę sygnału Pc2
- Sygnał Tb1 na priorytecie 3 (manewry)
- światła full-przyciemnione-wyłączone z poziomu menu
- obsługę multikomendy Qnia (lampy, fizyka)
- obsługę tablic kierunkowych poprzez SetDestignationTable
- obsługę drzwi poprzez komendę DoorControl
- powinien obsługiwać mechanika przesiadającego się z kabiny do kabiny przy zmianie czoła, przy połączonych kilku Linkach tylko w skrajnych kabinach.
Celowo NIE daję całych poprawionych modeli a jedynie to, co niezbędne i opis. Chyba że się znajdzie jeden czeskojęzyczny i odważny i napisze do autora o zgodę na publikacje w całości z paczką wsporczą po poprawieniu
Smacznego
P.s. Tą samą operację z powodzeniem można zastosować do RegioSharka (czyli Linka po czesku), bo to te same modele, tylko tex mają inną i uzyskać oskrypconego po naszemu czecha.
CZ:
Ahoj, vech postřehu si velice váím. Omlouvám se za chyby, ale neznal jsem vae nastavení atd. Koukal jsem i na ty úpravy a jsou vyhovujíci, v nejblíí době se pokusit vydat update. Jeliko nemám dostatek dokumentace pro detailnějí úpravy, nebude ten model úplně dle mych představ.
Prosím, kdyby měl někdo fotky interiéru a kabiny jestli by mi je mohl poslat, abych mohl předělat interier na polskou verzi.
Děkuji didi alias Daniel Maslák
PL: translate by google
Cześć, wszystko naprawdę doceniam obserwację. Przepraszam za błędy, ale nie wiedziałem, ustawienia, etc .. Dobrze szukałem w przepisach i są zgodne w najbliższej przyszłości, aby spróbować wersji uaktualnienia. Ponieważ nie mam wystarczającej dokumentacji szczegółowej edycji, model nie będzie całkowicie moje oczekiwania.
Proszę, jeśli ktoś miał zdjęcia z wnętrza i kabiny, czy mógłby wysłać je do mnie, więc może przerobić do wnętrza polskiej wersji.
Dziękuję Didi alias Daniel Maslák
EN:
Hi, all I really appreciate the observation. Sorry for the mistakes, but I did not know your settings, etc.. Well I was looking at the regulations and are compliant in the near future to try to release update. Since I do not have enough documentation for detailed editing, the model will not be completely up to my expectations.
Please, if anyone had photos of the interior and the cabin if he could send them to me so I could redo the interior of the Polish version.
Thank you didi alias Daniel Maslák
_________________ Trainz creator
Ostatnio zmieniony przez didi 28-09-2014, 21:10, w całości zmieniany 2 razy
Bardzo fajne są te modele Linka Pesy - dziękuje didi. Osobiście bardziej podoba mi się czeski schemat malowania.
RBach super robota, z tym skryptem. Jednak ja robię chyba coś nie tak:
1. W obu członach SA139 mam na odwrót Pc2:
2. Tak samo światła na 3 priorytecie (sygnał Tb1) również mam na odwrót w obu członach, oraz dodatkowo "po przekątnej", tzn. nie z tej samej strony linka:
Możliwe że tych 5 plików kopiowałem nie do tego członu, ale na 99,9% robiłem to dobrze.
3.podczas stawiania w geodecie rozlegał się dźwięk zamykania drzwi (przez kilka sekund). Ten sam dźwięk było też słychać przy wchodzeniu do maszynisty, nawet na drugim końcu mapy.
4.Po "zaptaszkowaniu" we właściwościach otwarcia drzwi, otwierają się one tylko w jednym członie.
Testowo połączyłem ze sobą 2 kompletne szt - SA139-001 i SA133-003 Zgreda (skrypt sa133.gs). Po zaznaczeniu otwarcia drzwi prawych w jednym z członów SA133, otwierają się wszystkie 4 prawe drzwi - również te w SA139.
Przerabiałem i testowałem w TS2010 build 49933.
Ja również próbowałem coś poprawić w tym SA139.
Przede wszystkim dodałem pointy interioru (a.cabfront w A, oraz a.cabback w B), bo teraz niby jest podpięty interior jakiegoś stadlera (Flirta ?), ale przez to że brakuje tych 2 pointów nie można wejść do kabiny.
Przy okazji dodałem pointa mechanika a.driver0 Usunąłem cały folder driver, oraz z mesh-table ridic i ridic_oci. Zmieniłem też skrypt na inny, z zastosowaniem coron - użyłem coron minta z elfa, ale nie wyglądało to dobrze.
Światła jako meshe w tym linku są znacznie lepsze.
Po tych zmianach, oraz po zmianie trainz-build na 2.5 (trainz-build obniżyłem też w oryginalnym enginespecu) SA139-001 działał nawet w TRS2006.
IMHO można jeszcze kilka rzeczy w tej pesie zepsuć, tzn. zmienić :
- category-class z "AA" na "AL" Choć nie wiem, czy nie powinno być RD, albo RH.
- mass w obu członach zmienić na 41000
- enginespec na: kuid:202789:51133 "SA133_engine"
- enginesound na: kuid:367236:100123
- Do wózków podpiąć bogsound z kuid:367236:100122
W tym bogsoundzie od UBE, można zmienić wartości w:
min-distance z 10 na 4
max-distance z 10000 na 50 http://www.trainz.pl/_for...distance#146416
Dzwieki od UBE są na jego onedrive: http://tnij.org/mplwvzo to komplet SA134
Hornsound też można zmienić, ja dałem: kuid2:264790:54676:1 "Hornsound SA103-002 v1" od Marcina_M
Wielkości liter na wszystkich 3 wyświetlaczach można dać większe, ja zmieniłem te 3 wpisy w:
fontsize z 0.04 na 0.06
Można zmniejszyć rozmiar 5 plikom bmp z 2048x2048 do 1024x1024, wtedy pojedynczy człon SA139 ma w CMP rozmiar ok. 25MB. Ja zmniejszałem te tekstury w IrfanView. Dla plików bez alfy z zaznaczoną opcją >Wyostrz po przepróbkowaniu< efekt:
Zmniejszone tekstury ma ten z lewej.
Widok z kabiny członu A po dodaniu pointa a.cabfront:
Gdyby ktoś chciał też usiąść za sterami tego SA139, chociaż nie w kabinie pesy a stadlera, to wystarczy:
- pobrać i wypakować: cabfront_i _cabback_do_SA139.7z
- plik att_sa139_cabfront_a.im wrzucamy do folderu body członu A
- plik att_sa139_cabback_b.im wrzucamy do folderu body członu B
- do mesh-table configu członu A dodajemy:
1. W obu członach SA139 mam na odwrót Pc2:
2. Tak samo światła na 3 priorytecie (sygnał Tb1) również mam na odwrót w obu członach, oraz dodatkowo "po przekątnej", tzn. nie z tej samej strony linka
OK, poprawię. Widać z rozpędu mi się źle popatrzało.
A tak BTW: Skoro w Linku stanowisko mechanika jest na środku, to z której strony ma się świecić światło w sygnale Tb1? Według instrukcji ma być "od strony czynnego stanowiska maszynisty", bo chodzi tu o wskazanie, z której strony pokazywać sygnały ręczne przy manewrach. Przy klasycznych lokach, gdzie jest miejsce dla mechanika i pomocnika - spoko, wszystko jasne. A przy ustawieniu stanowiska w osi pojazdu? Górne ma się świecić? Bo ono jest "od strony stanowiska", czyli na środku Tu chyba będzie na zasadzie: "Jak zrobisz, tak będzie dobrze".
Jakbyś źle skopiował, to światła pojawiłyby się od d... strony, czyli w powietrzu od strony sprzęgu między członami
D_M napisał/a:
3.podczas stawiania w geodecie rozlegał się dźwięk zamykania drzwi (przez kilka sekund). Ten sam dźwięk było też słychać przy wchodzeniu do maszynisty, nawet na drugim końcu mapy.
Tak się może dziać, bo funkcja odświeżania stanu drzwi jest odpalana także przy inicjalizacji pojazdu (czyli po wstawieniu oraz po wczytaniu maszynisty lub geodety) a ta funkcja odpala granie dźwięku. Jeśli to strasznie przeszkadza, to posiedzę nad rozwiązaniem, nie ma sprawy.
D_M napisał/a:
4.Po "zaptaszkowaniu" we właściwościach otwarcia drzwi, otwierają się one tylko w jednym członie.
A to już ewidentnie coś nie tak. To jest w geodecie czy w maszyniście? Powinny otwierać się oba.
Drzwi przy zaznaczaniu we właściwościach, otwierają się tylko w jednym członie zarówno w geodecie i maszyniście.
Co ciekawe w maszyniście, po użyciu komend Door Control, bądź Ładuj pasażerów -> otwórz/zamknij, drzwi otwierają się w obu członach, ale bez dźwięku zarówno przy otwieraniu i zamykaniu.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Jeżeli maszynista jest po środku, to Tb1 wyświetla się po tej stronie, po której jest kran maszynisty
Wydaje mi się, że ogólnie przyjętą zasadą w takiej sytuacji jest stosowanie prawego światła białego po stronie czynnego stanowiska maszynisty i odpowiadającego mu światła białego z drugiej strony pojazdu.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 30-09-2014, 23:18
Zolwik, tak instruktorzy uczą Swego czasu na innym forum była podobna dyskusja, i wyszło właśnie na to, że zależy od kranu. Jak by nie patrzeć to logiczne, jak mechanik ma kran po prawej to będzie się wychylał przez prawe okno, rękojeść wtedy ma w zasięgu dłoni.
R 34; Ir 9 o ile dobrze pamiętam mówią o tym, ale także IR1 czy E1.
10. Przy manewrach wagonem silnikowym, lokomotywą dwukabinową lub zespołem trakcyjnym, maszynista powinien zająć czołową kabinę sterowniczą. Nie dotyczy to spychania wagonów lokomotywą dwukabinową - w takim przypadku maszynista powinien zająć miejsce w tej kabinie, z której ma lepsze warunki obserwacji spychanego składu, drogi przebiegu i drużyny manewrowej.
A teraz tak:
Mamy w większości tabor z prawostronnym usytuowaniem instrumentów sterowniczych i w związku z tym maszynista zwykle jest po prawej stronie kabiny. W związku z tym przy pracy manewrowej jadąc tą lokomotywą do przodu ma zapalony prawy reflektor z kabiny sterującej i lewy w tylnej. Przy zmianie kierunku jazdy bez zmiany kabiny w oświetleniu nic się nie zmienia, ale jeżeli mechanik zmieni kabinę to i powinien zmienić oświetlenie czoła i tyłu maszyny. Tak samo jeżeli w SM42 przejdzie na drugą stronę tej jednokabinowej maszyny.
Obecnie w dobie powszechnych manewrów na radio ten zwyczaj - przepis jest już trochę martwy, ale kiedy robiło się manewry na sygnałach ręcznych manewrowych prawidłowe osygnalizowanie lokomotywy miało podstawowe znaczenie tak dla bezpieczeństwa drużyny manewrowej jak i samych manewrów. Jeżeli ze swgo miejsca maszynista nie widział drużyny manewrowej to po zatrzymaniu taboru zmieniał kabinę i zmieniał osygnalizowanie co dawało informację drużynie manewrowej po której stronie mają podawać właściwe sygnał. Podaję to oczywiście z głowy - czyli niczego i w dużym uproszczeniu. Nie biorę tu pod uwag żadnych " warunków miejscowych, zwyczajów czy innych umówionych ruchów w manewrach".
Kod:
UAZ napisał/a:
Zolwik, tak instruktorzy uczą :-P
ale na podstawie czego? ich interpretacji?
jadąc kibem SPOT mechanik wychylając się przez prawe okno nie ma pod ręką kranu bo jest za daleko ;p
Trochę chyba nie trafiony przykład bo po co ma się wychylać jadąc do przodu?; a jeżeli już z jakiś względów ma podciągnąć SPOT-em to zawsze może się zatrzymać i wyjrzeć czy już jest dobrze.
A kiblem żadnym cofać nie wolno!
bezwarunkowo należy zmienić kabinę.
chyba lepszym przykładem może być
Freightliner klasa 66 która ma przyrządy sterownicze z lewej strony. Tej właściwej jak by powiedział Jeremy Clarkson.
A dlaczego instruktorzy tak uczą? Bo tak mówią przepisy i póki się to w instrukcjach nie zmieni lub nie odejdą ci którzy tak zostali nauczeni to będzie o tym mowa.
Mnie osobiście trochę drażni jak widzę maszynę (kibelek) manewrującą i z przodu świeci się prawy reflektor a z tyłu lewy czyli ten pod kranem maszynisty.
Wygląda to tak jak by było dwóch mechaników i jeden jechał do przodu a drugi z tylnej kabiny cofał. ...
Mamy w większości tabor z prawostronnym usytuowaniem instrumentów sterowniczych i w związku z tym maszynista zwykle jest po prawej stronie kabiny.
No wszystko ładnie pięknie, ale ta konkretna dyskusja odbywa się pod kątem pojazdu Pesa Link, który ma stanowisko pośrodku. Przepisy i instrukcje znam, ale żadna nie mówi nic o tym, z której strony zapalić białe przy stanowisku w osi pojazdu. Ma być "od strony czynnego" i tyle. Czyli jak dla mnie, to górne, bo ono jest na środku
Pierwotne pytanie, na które szukamy odpowiedzi jest takie: jadę Linkiem jako pociąg. Linkiem, nie siódemką czy kioskiem. Wjeżdżam w perony kończąc bieg i bez zmiany kierunku zjeżdżam na tory postojowe. Z której strony zapalam światło sygnału Tb1 i dlaczego?