FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
27-03-2014, 21:16
Koniec pomocy technicznej dla systemu Windows XP
Autor Wiadomość
ryszard
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 20:11   Koniec pomocy technicznej dla systemu Windows XP

Po 8 kwietnia 2014 r. pomoc techniczna dla systemu Windows XP przestanie być dostępna. Można zainstalować system Windows 8.1 i w związku z tym mam pytanie do znających się na rzeczy, bo za bardzo nie wiem jak będzie działał Trainz po ewentualnej zmianie systemu.
Moje pytanie brzmi: zostać na XP, przejść na Win 7 64 bit, czy na Windows 8.1. Jakie będą plusy, minusy, bo za bardzo nie wierzę w cuda czyli, że przejdzie się zmianę bezproblemowo, zważywszy, że ta gra potrafi żyć własnym życiem.

Patryk94 
znawca
Ambitieux

Wysłany: 27-03-2014, 20:29   

Najlepszą opcją będzie Windows 7 64 bit, moim zdaniem (przynajmniej u mnie) jest najbardziej stabilny. XP też jest bardzo dobry, ale ma swoje lata. Win 8.1 jest strasznie niewygodne, czasami są problemy ze zgodnością. Moim skromnym zdaniem + dla Win 7.

Pozdrawiam.

ryszard
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 20:42   

Dobra, zmieniam na Win 7, tylko czy wtedy nie będzie wysypania bazy i mapy będą krążyć po galaktyce. Dla mnie tutaj jest podstawowy problem, bo "trochę" tego jest. Wiem co ta durna gra potrafi zrobić w normalnych warunkach, a co dopiero przy zmianie systemu.

Bzyk
zaawansowany

Wysłany: 27-03-2014, 20:48   

Ze zmianą systemu z XP na Win 7 wygląda tak (zmieniałem rok temu) Ja pracuje na TS2009 i wszystko ładnie działa, ale niestety Rysiu jeśli chcesz zachować wszystko co masz obecnie na blaszaku to musisz sobie zgrać na jakiegoś pendrive czy coś. Bo akurat zmiana na 7 ma to w sobie że jest wszystko wywalane z komputera, wszystkie dane, zdjęcia, pliki, gry i tak dalej.
Więc jeśli chcesz zmieniać system to lepiej uzbrój się w pare pamięci przenośnych i zgrywaj wszystko co masz ;p

http://www.qdaty-trainz.pl/

Korzeń 
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 20:49   

Nic się nie bój Rysiu. Na każdym systemie do trainza trzeba z tą samą ostrożnością podchodzić. Zmiana OS'a nie ma takiego wpływu na naszą ulubioną grę, jak zmiana sprzętu. Możesz przejść zarówno na 7, jak i 8. TS2010 działa na obu równie dobrze. Kwestia tylko tego, jak szybko się przyzwyczaisz do ciut innej obsługi. Win 7 jest bardziej zbliżony w obsłudze do starego dobrego XP'ka, a 8 trochę szybciej działa i nie wysypuje się, ale trzeba się jej nauczyć.
Bzyk napisał/a:

Bo akurat zmiana na 7 ma to w sobie że jest wszystko wywalane z komputera, wszystkie dane, zdjęcia, pliki, gry i tak dalej.

Dlatego system trzyma się zawsze na osobnej partycji, która tylko i wyłącznie do tego służy :-P
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 27-03-2014, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 20:59   

Bzyk do tej gry i zdjęć to zużyłem już 250 GB, a dysk mam dzielony na partycje. System i wszystkie programy do działania blaszaka trzymam na osobnej partycji. Tak źle to jeszcze ze mną nie jest :-D

rysztur
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 21:10   

Ja mam Win 7 64bit i wszystkie wersje gry od 2009 do TS12 chodzą płynnie i bezproblemowo (pomijam to sygnaturę błędów w dodatkach w zależności od wersji gry :mrgreen: ). Co do Win 8, to omijam go z daleka, po pierwszym kontakcie mam wrażenie że to Vista, a ta mnie kosztowała sporo nerwów....

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 27-03-2014, 21:11   

XP jest dziurawy jak szwajcarski ser albo jak krajówka we Włocławku przed remontem. System może i się nadaje jeszcze dla p. Krysi w biurze która ma program biurowy TYLKO dla XP, Outlooka (DZIURAWY !!!), Office 2003 i FireFoxa. Ale dla całej reszty najlepszym wyborem będzie zmiana systemu na Windows7 bądź Windows 8. Kwestia tego co komu lepiej i wygodniej działa. Ważne też jest jaki ma się sprzęt. Jeżeli komuś XP chodzi średnio to W7 MUSI koleją rzeczy chodzić słabiej. Na procesie bezczynności żre to 1GB RAM, więc chyba nie trzeba dalej wchodzić w temat. Osobiście siedzę na W7 Pro 64-bit (miałem kryzys finansowy i na ulti nie było mnie stać) i jestem bardzo zadowolony. Przejście było bezproblemowe. Kilka programów trzeba było tylko zasysać z neta z wersją dedykowaną pod W7. Jako człowiek który zasadził Viście kopa jestem podwójnie zadowolony z W7.

ryszard
znawca

Wysłany: 27-03-2014, 21:16   

Dzięki za info, znaczy trzeba będzie wyskoczyć z kasy, nie ma lekko. Mam nadzieję, że ten nowy Trainz co ma być będzie działał pod Win 7. Dobra zamykam i dzięki wszystkim za opinię.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi