FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Prawie znikneły słupki hektometrowe
Autor Wiadomość
Marcin S 
super user

Wysłany: 05-01-2014, 22:54   Prawie znikneły słupki hektometrowe

Cześć i czołem. :-)

Otóż dnia pewnego przy odpalaniu TS'a raczył mnie zastać czarny ekran i nic więcej, więc musiałem wyłączyć go za pomocą menadżera zadań. Tak nie fartownie się zamulił, że nie tylko musiałem sam proces trainz.exe zakończyć, ale i też ten TDD..(coś tam). Co skutkowało przy ponownym uruchomieniu TS'a odpaleniem naprawy bazy danych. No i ok, zrobił swoje, lecz po załadowaniu już mapy zauważyłem, że zniknęły słupki hektometrowe, a obiekt do wyboru z listy "SAM słupek hektometrowy FUNDAMENT" był na czerwono.
Tak więc, odpaliłem menadżera zawartości, wyszukałem ten dodatek i miał czerwony wykrzyknik, czyli błąd. Prawym, pokaż błędy i po chwili wyskoczyło okno, że 0 błędów i 0 ostrzeżeń i do tego wykrzyknik zniknął. :-?
Efekt końcowy jest taki jak na poniższym screen'ie

Zielony kwadracik na minimapie wskazuje świeżo wstawiony tenże słupek. Natomiast biały jest tym starym z już wpisaną wartością i o dziwo na środku toru no i oczywiście tego słupka nie widać.
Czy jest na to jakaś lekarstwo?
Odrazu mówię, iż reinstalacja tego dodatku nic nie pomogła. Póki co, też nie zauważyłem czy jakiś dodatek też w taki tajemniczy sposób zniknął.
TS2010 - 49933

Pozdrawiam
Marcin

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 06-01-2014, 23:12   

Jesli chodzi o czerwone wykrzykniki w TS2010 i TS12 po naprawie bazy danych - to normalne. To znaczy nienormalne, ale znane również przez Auran. Porada jest taka, że po zrobieniu naprawy warto w szukajce CMP wyszukać wszystkie błędne niewbudowane i dać 'pokaż błędy i ostrzeżenia'. Wtey 'fałszywie popsute' naprawią się.

Jesli chodzi o ten dziwny element na mapie. Spróbuj tak:
utwórz warstwę o tytule np. "syf"
Teraz, jesli udałoby Ci się najechać na ten dodatek narzędziem "?" i wyskoczy okienko opcji - przenieś ten dodatek na warstwę 'syf'. Teraz usuń tę warstwę i po kłopocie! Aha! Zdarzyło mi się, że dodatek, który chciałem usunąć jakimś cudem był innej kategorii niż powinien. Zatem jesli nie zadziała szukanie go "?" wśród tracksidów, to spróbuj scenery i inne.

No niestety nasza gra jest wymagająca...
Ostatnio zmieniony przez samplaire 06-01-2014, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin S 
super user

Wysłany: 07-01-2014, 18:00   

Nie idzie tego złapać narzędziem "?" i to w każdej możliwej zakładce. Poza tym, czy taka operacja nie pomogła by czasem tylko na ten jeden słupek, który udałoby mi się złapać? Wywaliło mi wszystkie słupki czyli około 360 obiektów... :-/
Mam pomysł na to, ale uprzednio wole się zapytać. Może usunięcie kuid'u tego dodatku z config'u mapy coś da? Tylko czy mapy, czy sesji?

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 07-01-2014, 19:30   

Kuidy w kuid-table mapy/sesji są tylko dla CMP do tworzenia listy zależności - usunięcie dodatku z tej listy nie usuwa go z mapy, a tylko sprawia, że CMP nie będzie go wykazywał jako składnika mapy.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

Marcin S 
super user

Wysłany: 07-01-2014, 22:19   

A string-table?

Są w config'u mapy wszystkie wypisane słupki, ale jak się domyślam usunięcie tego spowoduje usunięcie jedynie nazw tych słupków? Choć dobre i to, przynajmniej było by mniej syfu w minimapie.. :-/

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 08-01-2014, 00:21   

Ja bym nie ryzykował...

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 08-01-2014, 00:31   

Marcin, jeżeli już pogodziłeś się z tym, że słupki musisz wstawić na nowo, to skasuj je w cmp i potem w opcjach geodety daj "usuń brakujące składniki".
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Marcin S 
super user

Wysłany: 08-01-2014, 21:37   

RBach napisał/a:
słupki musisz wstawić na nowo

No właśnie tego chciałem przede wszystkim uniknąć. No nic, mówi się trudno... :-?
Ale i tak dzięki wielkie za pomoc. :-)
Wziąłem opcję "usuń brakujące składniki" i od nowa... ;-)

Pozdrawiam

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 08-01-2014, 21:45   

Marcin S napisał/a:
No właśnie tego chciałem przede wszystkim uniknąć. No nic, mówi się trudno... :-?

No niestety, taka ta gra już jest. Jak coś zbieleje, to nie ma bata. Żeby to usunąć, potrzebny by był jakiś bezpośredni edytor do plików otoczenia (mapfile.***), żeby ustalić, co to za obiekt jest właściwie (czym stał się po błędzie) i czego szukać. Niestety edytora niet, więc trzeba kasowac i od zera :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Odpowiedz do tematu