Wysłany: 08-11-2013, 19:09 Uniwersalny enginespec dla polskich wagonów
Podczas eksploatacji lokomotyw ADHD pojawił się pewien problem - pomimo parametrów "z książki" maszyny wydawały się być jakieś anemiczne, a przy jeździe z wybiegu skład zdecydowanie zbyt ochoczo zwalniał - chyba że był spadek.
Winowajcą okazał się wbudowany enginespec "default wagon", który jest stosowany we wszystkich naszych wagonach. Problemy z nim są dwa:
- jest wykonany w standardzie australijsko-amerykańskim, czyli na 6 atm w PG. Jak wiadomo w Polsce ciśnienie robocze w PG to 5 atm. W związku z tym, wagony ciągnięte przez lokomotywę ADHD nigdy nie były dobrze odhamowane
- ma wpisane bardzo duże opory toczenia - bodajże 1000x większe, niż lokomotywy. To chyba trochę przesada.
Należy go sobie podpiąć pod wagony - przynajmniej te, które chcemy ciągać lokami ADHD - najlepiej używając jakiegoś narzędzia typu TextCrawler do masowej zamiany plików tekstowych.
Chodzi Ci o to, żeby zamiast podmieniać wpis w wagonach, to poprawić sobie ten defaultowy? Można, ale będziesz miał robotę z innej strony - chyba jeszcze gorszą. Bo to jest tak - jak modyfikujesz config silnika już istniejący i używany, to zmiany wchodzą w życie dopiero po ponownym wstawieniu wagonu w geodecie. A jak wstawisz do wagonu nowy silnik, to się aktualizuje od razu.
Jeżeli chodzi o wpływ na resztę taboru, to mogą słabo hamować z amerykańskimi lokami.
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 09-11-2013, 09:23
Potwierdzam, tutaj spokojnie można zmienić pliki w tym defaultowym i przeładować grę. Ja tak robię od miesięcy (może nawet od lat) jak nie chce mi się zmieniać w każdym dodatku czegoś. Gra automatycznie po zresetowaniu wczyta wszystko na nowo (w tym i nowe pliki w engine defaultowym). Pamietam jeszcze czasy TRS04, to tam trzeba było wywalać jeszcze z folderu "Cache" pliki z formatem "chump(s)" czy jakoś tak, wtedy gra mieliła wszystko na nowo (dłużej się ładowała).
Takie pytanko jeszcze mam do autora, engine jest od jakiej wersji Trainza?
I jeszcze jedno pytanko, czy mogę wykorzystać jednak Twoją przeróbkę engine-a do wagonów pod swój projekt "urealnienia" (Nie mogę zdradzić, wkrótce się dowiecie ocb), bo do tej pory bawiłem się oryginalnym.
A nie wystarczy przypadkiem przeładować gry (wyjść do windowsa i odpalić)? Przecież wtedy i tak wszystko na nowo się wczytuje.
Z tego co wiem, to właśnie z silnikami nie zawsze albo nie do końca to działało - więc napisałem na wszelki wypadek. W każdym razie nie działało przy parowozach - w trakcie edytowania silnika parowozu trzeba go było za każdym razem usuwać i wstawiać na nowo - i tak też TrainzDevWiki nakazywało. Być może wagony nie mają takiego problemu - tym lepiej
Co do użycia mojego enginespeca w swoich pojazdach - oczywiście, jak najbardziej, przecież właśnie po to powstał
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 09-11-2013, 09:47
Ja na ochotnika sprawdzę i dam znać czy da radę podmienić tylko pliki w oryginalnym enginespecu. Zaraz dam odpowiedź w tym samym poście.
Edit: Potwierdzam ponownie, wszystko działa poprawnie po podmienieniu pliku "config" ( bo enginespec ma tylko ten plik). Wystarczy config Adama skopiowac do defaultowego, zastąpić i w środku zmienic tylko kuid Adama na oryginalny czyli kuid:-1:42004201 i wszystko śmiga. Aha no i trzeba potem zatwierdzić zmiany jakby co. P.
Ale, ale - sprawdziłeś, czy rzeczywiście po takiej zamianie wagony, które już miałeś w sesjach, "lżej chodzą"? Bo to nie chodzi o to, że wysypie jakiś błąd, tylko że zmienisz parametry, a pojazd i tak się zachowuje jakby miał stare.
Hmm, od lat wiadomo, że ingerencja we wbudowane dodatki może spowodować lawinę w innym miejscu. Ja bym tak na hura nie robił. Ewentualnie zrobić kuid2.
Hmm, od lat wiadomo, że ingerencja we wbudowane dodatki może spowodować lawinę w innym miejscu. Ja bym tak na hura nie robił. Ewentualnie zrobić kuid2.
M.in. dlatego właśnie, na wszelki wypadek, zrobiłem osobny dodatek
M.in. dlatego właśnie, na wszelki wypadek, zrobiłem osobny dodatek
A do samodzielnych eksperymentów można sobie zrobić z tego samemu dodatek na kuid2 wbudowanego z jakimś wysokim numerem wersji, w razie draki "wyłącz"/"usuń" i po krzyku Ewentualnie zarchiwizować oryginał do cedepa, tak w razie "W".
Trainz w żaden sposób nie rozróżnia wagonów. Robienie osobnych configów dla różnych rodzajów wagonów, to następny etap, którym być może w wolnych chwilach między innymi zajęciami się zajmę. To, co wrzuciłem teraz, to po prostu taka szybka poprawka problemów jakie stwarzał silnik wbudowany - który też był jeden do wszystkiego.
Adamie mam pytanie. Czy mógłbym Ciebie prosić o zrobienie również wersji TS2009+ (jak chcesz, to mogę taką zrobić) i uploadowanie na DLS? Ta zaś wersja wykazuje kilka ostrzeżeń w TS12 SP1, które też prosiłbym Cię o poprawienie, bo one nie spowodują niekompatybilności ze starszymi:
Kod:
Warning: Required tag 'adhesion' was missing and has been set to default.
Warning: Required tag 'brakeratio' was missing and has been set to default.
Warning: Required tag 'throttle-notches' was missing and has been set to default.
Warning: Required container 'thumbnails' is missing.
Dzięki temu gdy będę uploadował moje Oppelny do DLS będą mogły być okraszone nowym specem
Z góry uprzejmie dziękuję!
To ja trochę ostudzę wasze zapędy. A czy przetrenowaliście jak wygląda kompatybilność waszego enginespeca z enginespecem wbudowanym? Bo coś mi się w głowie kołata przypadek, że jeden wagon z innym silnikiem niż wbudowany namieszał w całym składzie.
Ja bym raczej proponował wywiesić config, tak żeby osoby bawiące się w ADHD mogły same dostosować sobie wagony. A do nowych wagonów dalej dołączać defaultowy enginespec od Auranu.
Bo coś mi się w głowie kołata przypadek, że jeden wagon z innym silnikiem niż wbudowany namieszał w całym składzie.
Ale to nie była kwestia tego, że silnik tamtego wagonu był "nie-wbudowany", tylko tego, że był źle napisany OIDP miał wpisaną niezerową pojemność ZG - a, że jako wagon nie posiadał sprężarki, doił powietrze z PG jak głupi.
Wiem! Czy przypadkiem nie mozna wykorzystać ' obsolete-table'? W Twoim specu wpisać w tag obsolete-table kuid tego wbudowanego. Nie sprawdzałem czy mozna obsolete nie swój dodatek a nie mam jak teraz tego zrobic. Może Adam spróbujesz?
A co do kompatybilności - do składu wagonów z moim silnikiem doczepiłem jakieś dwa wbudowane paintowce, i wszystko ładnie działało
dopisek:
Wygląda na to, że dla wbudowanych - lub dla silników - "obsolete-table" nie działa. Wpisałem i niby błędów nie ma, ale "default-wagon" nie ma w CMP ikonki "obsolete". A zatem pozostaje - najbezpieczniejsza, choć nieco długotrwała - podmiana wpisów w configach wagonów.
Przy pomocy TextCrawlera nie trwa to nawet tak długo - trzeba otworzyć wagony do edycji, wskazać jako pliki do przetwarzania pliki config.txt zawarte w folderze "editing", zażądać zamiany kuidów we wszystkich plikach, i zatwierdzić z powrotem wagony (to trwa najdłużej).
W każdym razie, eksperyment wykazał, że przedmiotowy silnik problemów z kompatybilnością nie stwarza
Plik zaktualizowany o tagi, których domagał się TS12, pod tym samym linkiem. TRainz-build wpisałem 2.6