FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Perony na stacji
Autor Wiadomość
Dziobek1999
nowy


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 21
Skąd: Krakow
Wysłany: 14-08-2013, 11:20   Perony na stacji

Witam .Z góry przepraszam za to że ciągle o cos pytam.Moj dzisiejszy problem to to ze chciałbym zeby stacja miała wiecej peronow.Nie wiem od czego to zalezo bo jak robie stacje to mam i peron a jak doloze tor to mi juz tego nie widzi jako ten tor do stacji.Nie wiem na prawdę czy to są specjalne stacje czy komendy dlatego pytam.Jestem zielony w temacie stacji i peronow

Z góry dzięki
Dziobek1999
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-08-2013, 11:47   Re: Perony na stacji

Dziobek1999 napisał/a:
Witam .Z góry przepraszam za to że ciągle o cos pytam.Moj dzisiejszy problem to to ze chciałbym zeby stacja miała wiecej peronow.Nie wiem od czego to zalezo bo jak robie stacje to mam i peron a jak doloze tor to mi juz tego nie widzi jako ten tor do stacji.Nie wiem na prawdę czy to są specjalne stacje czy komendy dlatego pytam.Jestem zielony w temacie stacji i peronow


Trochę chaotycznie piszesz :-)
Chodzi Ci o to, żeby mieć więcej punktów docelowych w komendzie "Jedź do", tak? Musisz użyć na przykład AJS Station Template, które mają perony z większą ilością torów "interaktywnych". Generalnie, żeby tor był widoczny jako "jedź do" musi być specjalnym dodatkiem, zwykły tor tak nie działa, nawet po położeniu go przy peronie.
Są także same tory, nawet pojedyncze, takie bez peronu. Wtedy możesz użyć peronu dowolnego, jaki tam masz chęć akurat użyć - nie jesteś ograniczony do gotowego zestawu. Pamiętaj, że operacje załadunku i rozładunku odbywają się w punkcie toru, peron jest jedynie dodatkiem wizualnym. Więc jeśli użyjesz interaktywnego toru bez peronu to będzie działać tak samo dobrze.
Drugą metodą jest ustawienie znaczników (markerów) - tych czerwonych, wówczas wydajesz polecenie "jedź do znacznika". Ale w tym przypadku nie masz efektu wsiadania i wysiadania pasażerów, bo marker jest jedynie punktem, gdzie pociąg dojedzie i się zatrzyma. Jak pisałem wyżej - wsiadanie i wysiadanie wymaga toru interaktywnego, więc stosując znaczniki masz jedynie niejako "symulację" postoju w peronach - pociąg dojedzie, zatrzyma się i pojedzie dalej.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 14-08-2013, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dziobek1999
nowy


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 21
Skąd: Krakow
Wysłany: 14-08-2013, 14:45   

Oo dzieki chodzi mi o AJS Station Template tylko nie mam mozliwosci sciagania z DLS ma ktos linka bo szukalem w necie a nie znalazłem :/
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-08-2013, 15:13   

Dziobek1999 napisał/a:
bo szukalem w necie a nie znalazłem


Się odezwie kolega na pw.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 14-08-2013, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group