FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[FAQ] Komendy w trainz
Autor Wiadomość
dziadek
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 199
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 14-11-2012, 20:08   [FAQ] Komendy w trainz

Może przyda się taki temat i dla innych początkujących ?
Proszę więc moderatorów o nie kasowanie tego tematu a może nawet o rozwinięcie.

Mam pytanie jak korzystać z komendy: Polecenie szlaków ?
Poukładałem sobie szlaki, tylko co dalej. Z jaką komendą musi powyższa być stosowana ?
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-11-2012, 23:01   

zasada szlakow/path rule dziala z poleceniem o takiej samej nazwie
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
dziadek
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 199
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 15-11-2012, 12:30   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Punkt dodany.

"Zasada szlaków" autora _mutton_ kuid2:71155:60006:1 współpracuje z:
"Autopilot Rule" autora _mutton_ kuid2:71155:60002:2
Komendy doskonale nadają się do sterowania ruchem na odcinkach jednotorowych. Zapobiegają wjechaniu następnego pociągu na zajęty szlak.
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 15-11-2012, 12:39   

Powstał temat, to ja się dołączę ;-)

Zainteresowała mnie niedawno komenda od Erniego ,,Prędkość szlakowa". Po jej wykonaniu, jakoś nic się nie dzieje... Jest ktoś na tyle wtajemniczony, żeby wytłumaczyć działanie tej komendy i jak sprawić, by działała? :-)
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2012, 12:45   

Zolw a może jako specjalista zrobiłbyś jakiegoś tutka do path rule, bo z tego co pamiętam wersja oryginalna zniknęła z sieci.
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 15-11-2012, 13:15   

Czy sygnaliza Radka v5 + polsamoczynna zastepuje te zasady w wyzszych wersjach?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-11-2012, 13:48   

Alana napisał/a:
Czy sygnaliza Radka v5 + polsamoczynna zastepuje te zasady w wyzszych wersjach?


Teoretycznie tak. Trza tylko wyskrobać komendę/regułę pozwalającą wybierać wbite przebiegi wprost z semaforów i sterować kierunkami blokad. Wtedy powyższy cytat=true :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 15-11-2012, 16:14   

UAZ napisał/a:
Powstał temat, to ja się dołączę ;-)

Zainteresowała mnie niedawno komenda od Erniego ,,Prędkość szlakowa". Po jej wykonaniu, jakoś nic się nie dzieje... Jest ktoś na tyle wtajemniczony, żeby wytłumaczyć działanie tej komendy i jak sprawić, by działała? :-)


Ta komenda nie działa.

jak polecam Set Max Speed To (km/h),<kuid:450022:90002>


tylko ze to jest od 2009 ( czy działa niżej nie wiem)



drstrach napisał/a:

Zolw a może jako specjalista zrobiłbyś jakiegoś tutka do path rule, bo z tego co pamiętam wersja oryginalna zniknęła z sieci.


tu masz strone z tym
http://www.mutton.de/trainz/pathrule/
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
Ostatnio zmieniony przez zolwik 15-11-2012, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2012, 17:04   

Zolw popraw linka.
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 15-11-2012, 17:26   

IMO lepsza od PathRule muttona jest PathControl brummfondla - www.js-home.org/trainz (ale to tylko na mój gust)

Co do "Prędkości rozkładowej" - komenda działa, wystarczy dokładnie przyjrzeć się AI z jaką prędkością się porusza.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 15-11-2012, 17:32   

ta pathControl ma plusy i minusy
plusem jest autorouter
minusem jest to że nie można dodać jakiś dodatkowych rozjazdów leżących gdzieś z boku

albo to że przebieg musi zaczynać się od semafora i na nim się kończyć.
na bocznicach ciężko to robic :)


a co do prędkości to ustawiam np 50 szlakowa ma 100 i AI jedzie 100 więc?
Sprawdzane zarówno na TC jak i TS2010
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 15-11-2012, 17:35   

W 2004 działała. EOT.
 
 
 
dziadek
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 199
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 01-12-2012, 10:07   

Czy jest możliwość poprawnej pracy w TS2010 polecenia:
jsTRF-Kreator przebiegów Kuid2:192081:16:2 autor brummfondel ?
Pytam bo po zastosowaniu w/w polecenia lokomotywa stoi i nie wykonuje już żadnych następnych poleceń. Czy komuś działa poprawnie to polecenie ?
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 01-12-2012, 10:50   

A co ma lokomotywa dalej robic, skoro ta komenda ustawiles jedynie przebieg do jazdy? Trzeba podac kolejna komende - autodrive.
 
 
 
dziadek
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 199
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 01-12-2012, 13:24   

Mam wstawioną jako następną komendę Auto Drive

Ostatnio zmieniony przez dziadek 01-12-2012, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group