FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SpeedTreez od Pofig-a
Autor Wiadomość
drstrach
znawca

Wysłany: 15-11-2011, 22:06   SpeedTreez od Pofig-a

Jako, że jeden z kolegów poruszył temat SpeedTreez na SB, wrzucę tutaj swoje trzy grosze, a w zasadzie dam wam receptę jak zwalczyć "ostrość" drzew w TS2010+.
Metoda jest dość prosta choć wymaga podmiany 2 plików w całej roślinności od Pofig-a (oprócz traw, ich nie ruszajcie). Musicie zmodyfikować dwa pliki: textureatlas_diffuse.texture.txt i billboardatlas_diffuse.texture.txt. Tylko uwaga przy podmienianiu tych plików, niektóre z dodatków jednego z nich nie mają (nie pamiętam którego, ale dojdziecie do tego metodą doświadczalną).
Pliki powinny wyglądać tak:

billboardatlas_diffuse.texture.txt
Kod:
Primary=BillboardAtlas_Diffuse.tga
Alpha=BillboardAtlas_Diffuse.tga
Tile=none
Compression=DXT5
AlphaHint=masked

textureatlas_diffuse.texture.txt
Kod:
Primary=TextureAtlas_diffuse.tga
Alpha=TextureAtlas_Diffuse.tga
Tile=none
Compression=DXT5
AlphaHint=masked

Dzięki tym poprawkom, roslinność dość dobrze będzie się rozmywać wraz ze wzrostem odległości, a tym samym odciążycie trochę kartę graficzną, która nie będzie musiała trzymać tekstur w pełnym rozmiarze w swojej pamięci.

Niestety, nie udało mi się przekonać do tego rozwiązania autora dodatków, ale nie miał nic przeciwko temu żeby przerabiać je we własnym zakresie.

Aha, nie zamierzam tutaj dyskutować nad wyższością BilboardTreez na SpeedTreez, bo jest to dyskusja podobna do dyskusji o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy.

Klikon
nowy

Wysłany: 17-11-2011, 14:10   

Zastosowałem się do polecenia i pojawia się problem, otóż po podmianie plików przy drzewkach pojawiają się błędy następującej treści:
Kod:
Error: Binary conversion failed for texture resource 'billboardatlas_diffuse.texture.txt'.
Error: Binary conversion failed for texture resource 'textureatlas_diffuse.texture.txt'.

Pomaga dopiero przywrócenie plików do poprzedniego wyglądu. Gdzie popełniam błąd?

TS2010 ver. 44088

Edit: usunięcie spacji pomogło. Dzięki Wujek. :)
Ostatnio zmieniony przez Klikon 17-11-2011, 14:39, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 17-11-2011, 14:13   

Klinon coś nie tak masz z edytorem, polecam ściągnąć sobie Notepad++ i sprawdzić w jakim formacie zapisujesz pliki (z tego co pamiętam musi być UTF, ale mogę się mylić).

Wujek 082
znawca

Wysłany: 17-11-2011, 14:23   

Przed chwilą uporałem się z tym problemem. Wpisy nie powodują błędów same w sobie, ale u mnie się okazało (kopiowałem tekst z postu Doktora), że po każdym wpisie zostawała spacja (!). Po usunięciu spacji po każdym wpisie tak, żeby od razu przechodził do następnej linii pomógł i usunął błąd.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 17-11-2011, 16:19   

Możecie pokazać, jak wygląda różnica na jakimś przykładowym skinie?

drstrach
znawca

Wysłany: 17-11-2011, 17:33   

Jamal zobacz moje screeny, drzewa aż tak nie ostrzą, a i tak dobrze wyglądają. IMO to rozwiązanie jest dobre nie tylko na wygląd ale także na płynność działania.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 07-12-2011, 22:57   

Rewelacja!

Rudy Tygrys 
super user

Wysłany: 23-12-2011, 14:04   

Witam!
Zrobiłem wszystko tak jak doktor podał, skopiowałem to. Nie było spacji, przerw między linijkami. Tylko gdy zatwierdzam w CM to są błędy. Czy coś nie tak zrobiłem. Drzewko, które zmodyfikowałem : 3d_..._t1_13..

Tam gdzie kropeczki to nie pamiętam. :?:

Wujek 082
znawca

Wysłany: 23-12-2011, 15:32   

To znaczy, że wkleiłeś coś z błędem. Przepisz ręcznie, nie kopiuj więcej. I z łaski swojej jak chcesz pomocy to nie pisz "nie pamiętam" - sprawdź i potem napisz.

Odpowiedz do tematu