Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2011, 22:06 SpeedTreez od Pofig-a
Jako, że jeden z kolegów poruszył temat SpeedTreez na SB, wrzucę tutaj swoje trzy grosze, a w zasadzie dam wam receptę jak zwalczyć "ostrość" drzew w TS2010+.
Metoda jest dość prosta choć wymaga podmiany 2 plików w całej roślinności od Pofig-a (oprócz traw, ich nie ruszajcie). Musicie zmodyfikować dwa pliki: textureatlas_diffuse.texture.txt i billboardatlas_diffuse.texture.txt. Tylko uwaga przy podmienianiu tych plików, niektóre z dodatków jednego z nich nie mają (nie pamiętam którego, ale dojdziecie do tego metodą doświadczalną).
Pliki powinny wyglądać tak:
Dzięki tym poprawkom, roslinność dość dobrze będzie się rozmywać wraz ze wzrostem odległości, a tym samym odciążycie trochę kartę graficzną, która nie będzie musiała trzymać tekstur w pełnym rozmiarze w swojej pamięci.
Niestety, nie udało mi się przekonać do tego rozwiązania autora dodatków, ale nie miał nic przeciwko temu żeby przerabiać je we własnym zakresie.
Aha, nie zamierzam tutaj dyskutować nad wyższością BilboardTreez na SpeedTreez, bo jest to dyskusja podobna do dyskusji o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy.
Wysłany: 17-11-2011, 14:13
Klinon coś nie tak masz z edytorem, polecam ściągnąć sobie Notepad++ i sprawdzić w jakim formacie zapisujesz pliki (z tego co pamiętam musi być UTF, ale mogę się mylić).
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 17-11-2011, 14:23
Przed chwilą uporałem się z tym problemem. Wpisy nie powodują błędów same w sobie, ale u mnie się okazało (kopiowałem tekst z postu Doktora), że po każdym wpisie zostawała spacja (!). Po usunięciu spacji po każdym wpisie tak, żeby od razu przechodził do następnej linii pomógł i usunął błąd.
Wysłany: 17-11-2011, 17:33
Jamal zobacz moje screeny, drzewa aż tak nie ostrzą, a i tak dobrze wyglądają. IMO to rozwiązanie jest dobre nie tylko na wygląd ale także na płynność działania.
Witam!
Zrobiłem wszystko tak jak doktor podał, skopiowałem to. Nie było spacji, przerw między linijkami. Tylko gdy zatwierdzam w CM to są błędy. Czy coś nie tak zrobiłem. Drzewko, które zmodyfikowałem : 3d_..._t1_13..
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 23-12-2011, 15:32
To znaczy, że wkleiłeś coś z błędem. Przepisz ręcznie, nie kopiuj więcej. I z łaski swojej jak chcesz pomocy to nie pisz "nie pamiętam" - sprawdź i potem napisz.