Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 28-06-2008, 10:47 "Pożar na kładce"
Mam takie pytanie. W ostatnim tygodniu ( 3 lub 4 razy ) na tutejszym wiadukcie ( http://www.kolej.one.pl/i...-1&photoid=7482 ) który za niedługo zostanie całkowicie rozebrany, miał miejsce pożar. Kilkakrotnie dochodziło do podpaleń ( jak się okazało- niedopałki papierosów ).
Wiadomo, że gdy gaszono ten "pożar" wyłączano zasilanie z sieci trakcyjnej. Moje pytanie brzmi. Gdzie ma miejsce wyłączenie tego napięcia? ( najbliższa stacja ? ) Na jak długo takie zasilanie zostaje odcięte? Ktoś się orientuje może w tej sprawie?
Mannerheim -> a kto Ci otworzy taki odlacznik ? Sieciowiec który stacjonuje ileś tam km od miejsca zdarzenia / pożaru ?
Czy aby na pewno do obsłużenia napędu odłącznika potrzebny jest sieciowiec? Nie może tego zrobić pracownik stacyjny (po ewentualnej szybkiej telefonicznej konsultacji dyżurnego z jakimś energetykiem)?
Jak na stacji sa sieciowcy to moze i odłączą , ale w większosci przypadkow czesto na stacji jest tylko dyżurny ruchu . Pamiętam jak na nastawni byly jeszcze tzw " uslosy"
http://www.podstacja.inte...ny/uslos.htm#2a
i wtedy dyzurny ruchu na polecenie dyspozytora sieciowego sterował poszczególnymi odlącznikami na danym posterunku . Uslosy lubią się palić :) dlatego czesto się je demontuje i sterowanie jest tylko " miejscowe "
Generalnie w razie pozaru / akcji gasniczej dzwonisz z nastawni na "seltonie" do dyspozytora sieciowego , mowisz co jest grane i facet po prostu zdalnie wylacza napiecie na danym odcinku zasilania . W sytuacji awaryjnej wylącza napięcie na calej stacji i przyległych szlakach robiac to ze swojej nastawni oddalonej ileś tam km od miejsca pozaru .
Ja przynajmniej tak robilem :)
Ostatnio zmieniony przez irekec 28-06-2008, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: Z kolei
Wysłany: 03-07-2008, 20:03
Obecnie jest tak że dyżurny który otrzymał informacje o konieczności wyłączenia napięcia, telefonicznie kontaktuje się z dyspozytorem zasilania elektroenergetycznego. Ten z "Nastawni Centralnej" zdalnie przesterowuje odłącznik w położenie odcinające napięcie w sieci. Jeżeli z jakich kolwiek powodów dyspozytor nie może zdalnie spowodować wyłączenia napięcia wtedy powinien przekazać telefonicznie dyżurnemu "wykaz operacji łączeniowych". Wtedy dyżurny lokalnie przy pomocy odpowiednich przycisków w urządzeiu USB-2 steruje odłącznikami. Lecz jeżeli na danym posterunku nie ma urządzeń sterowania odłącznikami lub jeżeli one nie działają, dyżurnemu pozostaje tylko zaopatrzenie się w kask, rękawice diaelektryczne, klucz i kobę z którymi to przedmiotami udaje się w teren w celu ręcznej obsługi odłącznika.
_________________ Kolej ... pasja życiowa i zawodowa...
Dyż_przejazdowy - no fajnie to napisaleś , tylko że praktycznie to samo co ja wcześniej - ale jeżeli ładniej to wyklarowales to OK :)
No i pytanie : w jakich to rejonach naszego pięknego kraju , dyzurni ruchu lataja po slupach z odlącznikami w celu ręcznego wyłaczenia napięcia ???
Pytam , bo w Trójmieście i okolicach nic o takich cudach nie slyszał .
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 04-07-2008, 12:09
W 3mieście jak wyłączają to wyłączają wszystko ...
Zjeździłem Polskę od Kielc przez Kraków, Częstochowe, Katowice po Opole, Wrocław aż do Jeleniej Góry czy Poznania i nigdy w różnych awaryjnych sytuacjach nie słyszałem i nie widziałem aby to dyżurny ruchu wyłączał napięcie w sieci trakcyjnej. Zawsze było to przez dyżurnego ruchu zgłaszane do dyspozytora zasialnia i to on wyłaczał napięcie na odpowiednim odcinku.
A odłączniki to służą chyba do wyłączania denej sekcji przez pracowników pociągów sieciowych na czas konserwacji czy naprawy sieci. Tak myślę.
Pawel_15 -> spokojnie , nie tak zaraz wszystko hehe .Mozesz sobie wybrać czy to ma byc jedynka , dwójka , 501 , czy 502 , wraz z polączonymi z nimi odlącznikami na poszczegolnych stacjach torami glównymi dodatkowymi / bocznymi.
Wysłany: 04-07-2008, 20:18
irekec napisał/a:
No i pytanie : w jakich to rejonach naszego pięknego kraju , dyzurni ruchu lataja po slupach z odlącznikami w celu ręcznego wyłaczenia napięcia ???
Pytam , bo w Trójmieście i okolicach nic o takich cudach nie slyszał .
Opisałem jak mówi instrukcja obsługi odłączników. Osobiście pracuję na posterunkach na których nie ma i są urządzenia USB-2. A wiadomo że różnie bywa w życiu (i na kolei), jak ktoś ma pecha to i pod gołym niebem mu spadnie dachówka na głowę. Kiedyś osobiście odłączałem napięcie nad mało używanym torem stacyjnym (przebicia powodowały wyłączanie napięcia w sieci na sąsiednim szlaku), nic strasznego a praktyka się przydała. Ale trzeba pamiętać że na każde operacje łączeniowe musimy mieć polecenie dyspozytora, poza tym w każdym regulaminie technicznym mamy mapkę z zaznaczonymi odłącznikami więc mało prawdopodobne jest aby zaszła pomyłka.
Dyż_przejazdowy - ale brakuje mi w twej wypowiedzi dwoch istotnych rzeczy :
-w jakim to zakładzie ruchowcy latają po stacji do odlączników ( moje poprzednie pytanie )
-piszesz że coś odłączałeś - ale nie piszesz gdzie i jak ? , ręcznie na slupie ??????
Wysłany: 04-07-2008, 22:29
irekec napisał/a:
Dyż_przejazdowy - ale brakuje mi w twej wypowiedzi dwoch istotnych rzeczy :
-w jakim to zakładzie ruchowcy latają po stacji do odlączników ( moje poprzednie pytanie )
-piszesz że coś odłączałeś - ale nie piszesz gdzie i jak ? , ręcznie na slupie ??????
Ad.1 - Zakład ? Hm... chyba mało ważny w tym temacie? Ale niech będzie: IZ Gliwice.
Ad.2 - Tak, ręcznie na słupie (odłączniki bez "zdalnego sterowania"). Jak dokładnie tego nie mogę "ujawnić". Powiedzmy że mogą to przeczytać osoby które bardzo lubią metale kolorowe, więc nie chcę im pomagać.
No to macie kolego mówiąc krótko cholernie niebezpieczne obowiązki - ręczne majstrowanie przy odlącznikach na slupie .
Doświadczonego sieciowca taki odłącznik potrafi w pewnych sytuacjach pozbawic życia , a co dopiero kogoś kto robi to raz na ruski rok .
Hmmm.. jakoś nie moge sobie wyobrazić dziewczyny w szpileczkach majstrującej przy odlączniku - przy sponie albo zamku jakoś tak szybciej ... :)
Wysłany: 05-07-2008, 12:30
Każdy dyżurny musi umieć obsługiwać odłączniki, czy to ten w szpilkach czy bez :-) . Na każdej nastawni jest do tego odpowiedni sprzęt. Ale na szczęście zdaża się to baaaaardzo rzadko. W moim przypadku nie było szans na szybki przyjazd sieciowców więc sam musiałem to zrobić. Przeważnie nawet dyżurni z kilkudziesięcioletnim stażem pracy nigdy nie używali tego sprerzętu.
No i odpowiedz - na wezle szczecinskim czasem sie zdarza...
irekec napisał/a:
Doświadczonego sieciowca taki odłącznik potrafi w pewnych sytuacjach pozbawic życia , a co dopiero kogoś kto robi to raz na ruski rok .
Odpowiedz zwierzchnictwa brzmi: "po to sa szkolenia, byscie umieli". No i faktycznie - na pouczeniach bylo odlaczanie reczne pokazywane, wiekszosc samodzielnie to wykonywala. Jednak czlowiek ma prawo odmowic, bo mimo, ze widzial, to uprawnien nie ma.
irekec napisał/a:
Hmmm.. jakoś nie moge sobie wyobrazić dziewczyny w szpileczkach majstrującej przy odlączniku - przy sponie albo zamku jakoś tak szybciej ... :)
Przy sponie czy zamku to i drogowcy nieraz nie potrafia nic zrobic, bo niekonserwowane toto zbyt czesto, czasem i wadliwe :/
Dyż_przejazdowy napisał/a:
Na każdej nastawni jest do tego odpowiedni sprzęt.
Przeterminowane rekawice dielektryczne :/
Dyż_przejazdowy napisał/a:
Ale na szczęście zdaża się to baaaaardzo rzadko.
Zdarzaloby sie czesciej, gdyby dyzurni nie odmawiali.
Padlo pytanie, gdzie sa jeszcze uslosy - wiekszosc wezla szczecinskiego posiada to gie.