Chciałbym zaprezentować dzisiaj pierwszy mój wagonik, który powstał z pomocą D_Ma który to zacnie oskryptował, dodał cień, latarnie i tarczki wagonowe, bez czego nie było by sensu repaintować wagonu.
Jest to reedycja wagonów VCRDNa, mająca na celu podciągnięcie ich do dzisiejszych standardów, mam nadzieję, że udanie. Dzisiaj wieczorem postaram się jeszcze jakiś wagon wykonać, narazie nie mam zbytnio czasu
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 12-12-2013, 18:51, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2011, 15:03
Wejdź w katalog z cieniem (shadow) i tam jest mesh, który otwierasz np. w PEV Mesh Viewer i zczytujesz ilość poligonów prawym myszy. Nie chodzi mi o ten cień pod wagonem.
Wejdź w katalog z cieniem (shadow) i tam jest mesh, który otwierasz np. w PEV Mesh Viewer i zczytujesz ilość poligonów prawym myszy. Nie chodzi mi o ten cień pod wagonem.
Pomógł: 336 razy Wiek: 53 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2011, 15:23
Dzięki, czyli działa bez podmian w TS12.
A teraz się poprzyczepiam
Brakuje mi cieni na teksturze, szczególnie pod daszkiem, nie wiem czy pozwala na to mapowanie ale warto żebyś to poprawił, model będzie wyglądał bardziej realnie.
A teraz się poprzyczepiam
Brakuje mi cieni na teksturze, szczególnie pod daszkiem, nie wiem czy pozwala na to mapowanie ale warto żebyś to poprawił, model będzie wyglądał bardziej realnie.
Mapowanie nie pozwala, ponieważ widać, że daszek jest łukowaty i ten cień ginie pod tym łukiem (patrząc prostopadle widać kawałeczek dachu i pod nim ginie cień, co za tym idzie, obniżyłem w teksturze cień i ten cień wychodzi krzywo więc to jest wina mapowania tekstury, spróbuję trochę jeszcze pooszukiwać ale nie wiem co z tego wyjdzie
EDIT:
Shaggy jak potrafisz to mi zrób, ja niestety nie umiem
Tak wygląda po obniżeniu cienia
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 26-06-2011, 16:00, w całości zmieniany 3 razy
No właśnie miałem coś podobnego zasugerować. Niestety większość starszych modeli ma sporo niedociągnięć, które trudno usunąć bez dostępu do plików źródłowych. Dlatego cała akcja pod tytułem "rewaloryzacja starszego taboru" powinna być dobrze przemyślana. Bo takie działania mają sens tylko w przypadku niektórych modeli, albo zrobionych bardzo efektywnie w przeszłości (np. tabor Chestera) albo takich których w żadnej bliskej perspektywie nikt od nowa raczej nie stworzy (parowozy, EZT). Natomiast w przypadku prostego wagonu towarowego lepiej pokusić się o nowy mesh, niż reanimować staruszka. Lubanie to bardzo jaskrawy tego przykład. Na prawdę jest sporo osób na PTT które bez problemu poradzą sobie z takim modelem. Zachęcam, bo to prościutka wprawka modelarstwa taborowego ;-)
Chciałem jednocześnie zaznaczyć, że jestem w trakcie produkcji kilku wagonów, niestety nie mogę ich zaprezentować, gdyż Kilanziom w jednym musi dość sporo wyciąć w siatce, gdyż są to wagony robocze/mieszkalne i jak każdy z Was wie, były one dość mocno tuningowane i przerabiane, jednakże mogę wspomnieć, że na warsztacie mam wagon 101A z pociągu ratunkowego w Wałbrzychu, oraz Donnerbuchsena pomalowanego podkładem pod lakier.
Qn posiada również mój wagon G10 (z Poznania), który był w trakcie prac repainciarskich
Również chciałbym rozwiać wątpliwości propos wagonu który jest wyżej pokazany, jego siatka jest w gruntownym remoncie.
Jak narazie, nieszczęśliwie biorę się za takie wagony, które wymagają przeróbek w siatce, bądź innych zmian, ale nie siedzę bezczynnie pracuję nad tymi repaintami, by jak już wszystko będzie porobione, szybko się z Wami podzielić. A co do kwestii brania się za inne wagony - nie, ponieważ chcę ruszyć z ziemii dział wagonów mieszkalnych/remontowych i całego chłamu który wala się po stacjach. Mam zamiar to wszystko w miarę możliwości ogarnąć
Pozdrawiam
Wasz Kanclerz
PS. Liczę, że Wam się to spodoba
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 30-06-2011, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 1392 Skąd: Chałupki
Wysłany: 14-07-2011, 19:12
To może ja się wypowiem. Wagonik zacny. Tylko dwie rzeczy do poprawki:
1. Spasuj kolorystycznie (chyba że akurat słońce wali w trainz i tak jest , ale w TOE musiał byś zlukać czy jest spasowane)
2. Wyrównaj ten pasek na drzwiach z paskiem na pudle.
Kanclerz, czy mi się zdaje czy przypadkiem nie pomyliłeś modelu bazowego? Bo zrobiłeś to na 101A a powinieneś na 102A o czym świadczy umiejscowienie końcówek, ale sądze, że wynikło to z braku zdjęć czoła:)
_________________ Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
Ostatnio zmieniony przez Popkorn667 14-07-2011, 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Na dzisiaj troszkę wsparcia słowackiego, albo czechosłowackiego (jeden wagon ma napis ZSR), dla Państwa dwa wagony, towarowy Gbqs oraz moje ulubione maleństwa czeskie i słowackie, w tym wypadku słowacki, brankardzik Daa-k, proszę o oceny
Iwona Pavlović - ..... , Zbigniew Wodecki ...... ,
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 17-07-2011, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 105 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 4923 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2011, 21:11
Sądząc po obrazkach jeszcze na skrzynce nie byłeś. A ten kryty - fajowo.
Słowo objaśnienia - W 1992r formalnie rozpadła się Czechosłowacja, i rozpoczął się proces rozbicia ČSD. Utworzono 2 oddzielne zarządy - ČD i ŽSR, oba co wtedy było tu nadal normą 100% państwowe.
Słowacy jako pierwsi porwali się na prywatyzację administracji i spółek, choć totalnie w tyle pozostali 'w terenie' do dziś. W latach 2000-2003 utworzono następujące pod-spółki:
ZSSK - Zeleznicná Spolocnost Slovensko, a.s. ZSCS- Zeleznicná Spolocnost Cargo Slovakia, a.s. ZSR - Zeleznice Slovenskej Republiky
Czyli od góry do dołu: przewozy osobowe, przewozy towarowe, cała reszta czyli infra, dworce itp.
Suma sumarum sieć ŽSR 3509km z czego 758km zelektryfikowane prądem 3000v i 678km zelektryfikowane prądem 25kv.
Ponieważ cała czynna flota jest na bieżąco malowana, poprawiana, doglądana itp, spotkanie z wagonem opisanym na burcie jako ŽSR po 2003r oznaczać może następujące:
-wagon od 2001/2002r nie miał naprawy z malowaniem.
-wagon to złom.
-wagon należy do torowców lub jest własnością szopy.
W wypadku tego krytego zielonego opcja jest 1 albo 3.
Jeśli ktoś chce sie bawić w kolej realną w TRS, ŽSR na pudłach to okres 1992-2001 mniej więcej.
Izba koleyowa postanowiła udostępnić wszem kilka wagonów koleyowych do powszechnego użytku. Wagony te pochodzą z terenów Galicyi. Wagony nie muszą opłacane cłem być, karta pobierania jest darmowa.
A że tak z innej beczki spytam - te wagony mieszklane/warsztatowe takie stare drewniaki to bedą pociągniete? Myslę że warto bo to typowy obrazek a nie ma ich własciwie.
A że tak z innej beczki spytam - te wagony mieszklane/warsztatowe takie stare drewniaki to bedą pociągniete? Myslę że warto bo to typowy obrazek a nie ma ich własciwie.
Muszę podpytać, mogę wydać taką wersję jak pokazałem, ale rozmawiałem z VCRDNem i powiedział, że machnąłby nową siatkę, ale to od niego zależy, spróbuję go podpytać, jak nie, to będą zrobione te, tyle, że szkoda, bo mają troszkę skopane mapowanie tekstur, ale pogadamy
Pomógł: 105 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 4923 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2011, 17:15
W tej paczce widzę tego ryflaka, czy został on przeniesiony na właściwą siatkę? Bo tam widzę opis 101A a to był w rzeczywistości wagon 102A i to na wózkach 4Anb.
W tej paczce widzę tego ryflaka, czy został on przeniesiony na właściwą siatkę? Bo tam widzę opis 101A a to był w rzeczywistości wagon 102A i to na wózkach 4Anb.
Wszystko jest w porządku, przerzuciłem to na tą siatkę co mi podesłałeś, tylko się kopnąłem z opisem, ale tego już nie zmienię