FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przeniesienie fragmentu mapy na inną.
Autor Wiadomość
los92
świeżak

Wysłany: 03-06-2011, 20:45   Przeniesienie fragmentu mapy na inną.

Witam. Otóż używam TRS'a 2004. Kończę budować stację Poznań Główny. Teraz zabrałem się za połączenie ją z odcinkiem do Garbar, później do stacji Poznań Wschód. Problem w tym że na innej mapie mam zbudowaną stację Poznań Wschód. Pytanie tylko czy jest taka możliwość by jakoś przenieść tę stację z jednej mapy na drugą? Razem ze wszystkimi układami torów i budynkami oczywiście. :-/

McDreamy
znawca

Wysłany: 03-06-2011, 20:52   

jest opcja "połącz mapy"...

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 08-06-2011, 08:33   

Tyle że nie przeniesiesz fragmentu. Nie da się wybrać sobie segmentów do przeniesienia. Musisz połączyć 2 mapy ze sobą a potem ewentualnie wyciąć czego nie chcesz. Pamiętaj rownież że wywali ci konfigurację sesji po takiej operacji.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 08-06-2011, 09:29   

Ja mape zrodlowa przycinam [usun sekcje] tak ze potem mam tylko ten fragment ktory chce dolaczyc, to zapisuje pod nowa nazwa i dopiero doklejam do mapy docelowej. Konfiguracja tak jak koledzy mowili - od nowa.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 08-06-2011, 09:34   

Alana napisał/a:
Ja mape zrodlowa przycinam [usun sekcje] tak ze potem mam tylko ten fragment ktory chce dolaczyc, to zapisuje pod nowa nazwa i dopiero doklejam do mapy docelowej.

Of course, faktycznie tak jest nawet lepiej. Importujesz wtedy tylko segment(y) które chcesz i nie "syfisz" całej planszy dodatkami które i tak byś wyciął z segmentami a które czasem lubią coś nabruździć...
Ostatnio zmieniony przez Jacek 08-06-2011, 09:35, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 08-06-2011, 10:11   

Tylko ta metoda ma jedną wadę. Usuwając segment bez usunięcia składników segmentu powoduje w niektórych miejscach pojawianie się "duchów" dodatków z wyciętego segmentu, szczególnie jeśli dodamy segment w miejsce wyciętego. IMHO żeby ominąć ten problem trzeba najpierw wyrzucić wszystkie składniki z wycinanego segmentu, choć mogę się mylić i nawet takie działanie może powodować pojawianie się "duchów" obiektów na mapie.

UBE
super trainz
kamil86 id=367236

Wysłany: 08-06-2011, 17:13   

DRSTRACH ma rację takie usuwanie i dodawanie segmentów może zniszczyć mapę... Ewentualnie raz można, ale późniejsze usuwanie i dodawanie może być coraz bardziej ryzykowne.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 08-06-2011, 17:27   

Na pewno takie kasowanie segmentów i potem ponowne przyłączanie powoduje że mapa dostaje nieźle po zadzie i wynikiem tego jest to że potrafi nieźle przymulić. Nie wiem jak w TS09 i TS10 ale w TS12 taka mapa kilkukrotnie dzielona i łączona chodzi płynnie, niemniej ryzyko wykrzaczenia jest zawsze. Ta sama mapa w 2004 i TC wywala błędy i przycina. Dlatego należy rozsądnie używać opcję dzielenia i łączenia oraz zdalnej podmiany dodatków na przykład torów, mapa też dostaje po zadzie i potem są problemy ze stabilnością.

Odpowiedz do tematu