FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Fatal Error - Trainz Classics
Autor Wiadomość
Lukakashi
user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 78
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-05-2011, 17:31   Fatal Error - Trainz Classics

Witam! Dzisiaj podczas, gdy chciałem uruchomić Trainz w celu budowania mapy, po dwukrotnym kliknięciu na ikonę TC pojawia się nieoczekiwany błąd, który przedstawiam poniżej:

Dzieje się tak również podczas, gdy uruchamiam CMP:


Po wyświetleniu powyższego błędu pojawia się tzw. błąd "Nie wysyłaj". Dziwne bo wczoraj jeszcze wszystko działało. Najgorsze jest to, że dziś miałem zapisać w CMP moją mapę, ale jak już wcześniej napisałem nie da się go po prostu uruchomić, a szkoda by było ją stracić, ponieważ ostatni zapis mapy pochodzi z końca lutego.

Konfiguracja komputera:
1)Płyta Główna - ASUS M3N78-CM GF8200 AM+
2)Procesor - AMD Athlon 64X2 5400+ AM+
3)Pamięć - DDR2 2GB 667MHz Kingston
4)Grafika - GAIWARD ATI HD4650 1024MB PCI-E
5)System - Windows XP Home Service Pack 3

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam!
 
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 09:57   

Witam!
U mnie sprawa wygląda podobnie. TC działał i wczoraj po prostu przestał. Kliknięcie na ikonkę pojawił się ekran startowy czyli to gdzie wybieramy czy uruchamiamy grę czy uruchamiamy CMP itd. i jednocześnie wywalało komunikat Fatal error. No nic myślę sobie kopiujemy "local" i po sprawie. Robię reinstalkę potem wklejam lokal i co? I nic-po odpaleniu gry nie ma w niej nic a do tej pory ten sposób zdawał egzamin komputer rzeżbił cały dzień i nic. Dziś zaglądam a tam dalej nic. Po kliknięciu na ikonkę nic się nie dzieje dyski ryją i trzeszczą jak to dyski ale co z tego! Oj chyba będzie bolało!
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-10-2011, 10:02   

Jamie Twój problem jest prawdopodobnie związany z MS frameworkiem, niestety nie wiem jak go rozwiązać (a trochę rzeczy próbowałem), ja ostatecznie przeinstalowałem system. Zresztą to była m.in. główna przyczyna przesiadki na wyższe wersje.
 
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 10:40   

Sprawa wygląda tak: jak to w któryms z odcinków Top Gear Clarkson krzyknął "Amy is back!" gdy zadziałała mu nawigacja. Tak i ja powiem TC wrócił.....ale
-każde odpalenie to długie minuty oczekiwania ( oj długie)
-nie udało mi się uruchomić CMP
-nie wiedzieć dlaczego partycja na której zainstalowany jest TC ma teraz tylko ok 7Gb wolnego miejsca ( partycja ma jakieś 70Gb i powinno być wolne jakieś 30GB)
-mam ponad 1.25Gb zajętej pamięci
To tyle na razie.
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-10-2011, 13:11   

Usuń asset.tdx i asset.bku (po uprzednim ich zbackupowaniu), pewnie rozrosła Ci się baza do monstrualnych rozmiarów. Swoją drogą, Trainz od początku było istnym monstrum Frankenstein-a ;-)
BTW ja jednak miałem inny problem i wiązał się najprawdopodobniej z zainstalowaniem jakiegoś programu/poprawki systemowej.
 
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 13:32   

Hmmm uruchomiłem nareszcie CMP i tak:
-elementy otwarte do edycji 20601
-rzęzi już od prawie 2 godzin-jak długo jeszcze? :-)
-małe okienko pt.zatwierdzanie zmian w nawiasie ma brak odpowiedzi--dać mu szansę czy mimo to niech mieli?
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 02-10-2011, 13:33   

Niech mieli. Przy zatwierdzaniu dużej liczby elementów zazwyczaj nie robię tego na raz, tylko partiami. Cierpliwym trzeba być :)
 
 
 
EU 04
zaawansowany



Pomógł: 58 razy
Wiek: 72
Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 934
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 02-10-2011, 13:37   

Mnie swego czasu po jakimś tam zawirowaniu TRS2006 mielił przez DZIESIĘĆ godzin aż się uruchomił.
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 13:48   

Ha! Kolejna niespodzianka-rośnie liczba wolnego miejsca na dysku! Powoli ale rośnie! Czyli coś mu odbiło i pomimo tego że wkleiłem gotowy folder local CMP chyba wywalił to wszystko do edycji i stąd praktycznie podwoił swoją wielkość! Chyba że się mylę?
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-10-2011, 14:14   

Jamie nie sprawdzaj miejsca na dysku w czasie zatwierdzania, CMP tworzy sobie pliki tymczasowe zatwierdzanych dodatków, więc pewnie o to chodzi.
 
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 14:36   

Ja nie sprawdzam. Po prostu otwieram mój komputer i pod obrazkami partycji widzę że zwiększa sie wielkość wolnego miejsca.
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 02-10-2011, 15:30   

jamie78 napisał/a:
Ja nie sprawdzam. Po prostu otwieram mój komputer i pod obrazkami partycji widzę że zwiększa sie wielkość wolnego miejsca.


Jeśli masz takie multum dodatków otwartych do edycji, to miejsca na dysku musi być mniej. To działa tak, że jak otwierasz do edycji (lub importujesz) to CMP kopiuje sobie te dodatki do odpowiedniego folderu (o nazwie open for editing). Czyli masz je podwójnie - tam, gdzie były oryginalnie i w folderze edycji. Dopiero zatwierdzenie powoduje przeniesienie dodatków do folderu docelowego. Wtedy z folderu Open for editing znikają - czyli miejsca na hdd przybywa.
Generalnie - tak ma być :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-10-2011, 16:50   

No i chyba TC zreanimowany! Jeszcze tylko jakąś sensowną rozdziałkę trzeba ustawić.
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
jamie78
zaawansowany



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 737
Skąd: Lublin
Wysłany: 04-10-2011, 17:24   

Witam!
Reanimacja reanimacją ale jakieś problemy pozostały! A mianowicie:
-co może być przyczyną tego iż nie wyświetlają się-czytaj nie da się użyć-wielu tekstur podłoża? Na liście są i widać co to za tekstura ale już nie ma możliwości jej użyć do malowania gruntu
drugi problem jest taki- gdy przesuwam obraz patrząc wzdłuż torów to się tnie a jak przesuwam patrząc w poprzek to obraz sunie gładko bez cięć -jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam!
_________________
Nil satis nisi optimum.
 
 
SP45-166
super trainz
na uporku


Pomógł: 10 razy
Wiek: 35
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 549
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2012, 21:35   

EU 04 napisał/a:
Mnie swego czasu po jakimś tam zawirowaniu TRS2006 mielił przez DZIESIĘĆ godzin aż się uruchomił.


Proszę Cię... Mnie właśnie wykrzaczył do windy TeCek i z wielką łaską po kilku próbach i ponagleniach odpalił CMP. Ale mieli te dodatki już z dobre 15 minut (wiadomo po wykasowaniu assets.bku to norma). Tyle że nie przypuszczałem że to może trwać 10 godzin!

ehe chyba się wrócił do żywych :)
_________________
Odstawiony do zapasu długotrwałego.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 08-07-2012, 21:55   

TC po wywaleniu potrafi się długo regenerować, u mnie do 2h max. CMP też nie zawsze zaskakiwał, trzeba było mu zasadzić trzech króli żeby w ogóle wystartował...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group