FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[jaki?] komputer do 700zł
Autor Wiadomość
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 07:48   [jaki?] komputer do 700zł

Noszę się już jakiś czas z modernizacją kompa. Teraz pytanie co mogę mieć za 600-700zł. W grę wchodzi kupno: procesor + płyta, ram, grafika, zasilacz. Napędy i obudowę przełożę ze starego. Komputer ma być jedynie pod trainza a i to bez super ekstra rewelacji bo za tą kase dobrego wyczynowego sprzętu raczej nie kupie.

Czekam na jakieś pomysły :)

pozdr.
pysi
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 15-11-2010, 09:17, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 08:44   

Kupisz kupisz.
Dyski pewnie masz IDE wiec bedzie trzeba poszukac przejsciowek sata-<ide (sa po 30zl w jednej z hurtowni w truj-miesice) albo wywalic te stare i kupic jakies SATA, lub kontrolerek PCI za 60zl.
Procesor - dwurdzeniowy Intel Pentium E2160 1.8GHz BOX - ok 170zl
Plyta - Gigabyte GA-P31-DS3L - 180zl
Pamiec - dowolne 2x 1gb ddr2 800 CL5 - ok 110zl
Grafa - GeForce 8600GT Palit XpertVision 256MB 128bit - ok 190zl
Obudowe se zostaw jedynie zasilacz do wymiany - 350 chefteca za 100-110zl

to sa ceny z znak.pl zprzed ok 2 tygodni, teraz albo potanialo albo w tych cenach jest leprzy sprzet, wedlug tego cennika 750zl.
te same podzespoly, w szczegolnposci grafike da sie kupic na allegro po cenach ok 20% mniejszych. Do teresy oplaca sie kupic grafike z slabszym GPU ale z 512mb pamieci, jaka - niestety moj ekspert od grania spi :d
Stare podzespoly oczywiscie przehandlowac albo zlozyc kompa "siostrze".
_________________
MEOW!
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 09:02   

dyski na ide to fakt, myslałem, że obędzie się bez dodatkowych kosztów, na szczęście nie jest to bardzo dużo:P

W tarnowskich sklepach znalazem sobie takie coś...
Procesor:
[AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 4050e 45W (2,1ghz) <--172zł
[AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX 65W (2.5ghz) <---170zł
Ten pierwszy ciągnie mniej prądu :P Więc mama była by szczęśliwsza ze rachunek mniejszy

Ram:
Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB <-- 44zł*2 <--88zł

Grafika:
[PCIE] Karta GeForce 8500GT GigaByte 512MB GV-NX85T512HP <-- 142zł

Płyta główna:
[AMD][AM2] Płyta Asus M2N <-- 175zł
--------------------------------------------
Co daje 577zł bez zasilacza :) Do tego wszystko mam na miejscu więc przesyłka odpada. Najchętniej podłączył bym mój obecny 300w MC tyle, że nie wiem czy pójdzie na tym.

Teraz pytanie czy takie coś obleci?
Ostatnio zmieniony przez pysi 08-06-2008, 09:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 09:18   

W tej chwili jest tak ze intel pobil AMD wydanjoscia i zrobil sie paskudnie tani.
Intel celeron 2 rdzenie, intel dual core i intel core 2 duo to wlasciwie jeden typ procesora z rozna iloscia cache i taktowania, w dodatku bardzo wydajny typ i stosunkowo tani wiec poprostu oplaca sie brac. To juz nie te czasy ze p4 bralo duzo pradu i sie slimaczylo.
AMD zdaza mi sie brac w przypadkach gdzy osoba nie gra w gry lub gra okazjonalnie w starsze - plyty na chipie AMD 690 i 750 maja przyzwoita zintegrowana grafike czego o jakiejkolwiek plyce pod intela nie mozna powiedziec.

Poszukaj w sklepach tych podzespolow co podalam ewentualnie pomieszaj sklepy - grafe i ramki kup u siebie, plyte i proca zamow w znaku - o ile pamietam przestylka w dowolne miejsce w kraju to tylko dodoatkowo 11 zl. modecom to jaki dokladnie typ - z seri 2 czy 3?
bBo jak z seri 3 to ma spore szanse to uciagnac.
_________________
MEOW!
 
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 08-06-2008, 09:33   

Nie polecam procesorów AMD. Intele we wszelkich testach są wydajniejsze. Tak jak Alana polecam Intela Pentium E2160 1,8 GHz. Ja niedawno przesiadłem się platformy AMD (Athlon 64
3600+, ASUS M2N32 SLI) na Intela (Intel Pentium E2160, MSI P35 NEO2-FIR) i zauważyłem znaczną poprawę wydajności (bez podkręcania). Do Intela E2160 najlepiej wziąć płytę na mostku P35. A w szczególności: http://www.znak.pl/index....id=s775DFIP35T2 lub http://www.znak.pl/index....75MsiP35Neo2FIR lub http://www.komputronik.pl...pelny,id,42250/
Kombinacja każdej z tych płyt i Intela E2160 daje znakomity stosunek ceny do wydajności oraz znakomite możliwości OC. Ja swojego E2160 podkręciłem 1800@3400MHz i z tymi ustawieniami użytkuję go od kilku miesięcy bez żadnych problemów. Podsumowując E2160 + któraś z powyzszych płyt to solidna, niedroga i wydajna baza komputera pod TRS.
Ostatnio zmieniony przez General76 08-06-2008, 09:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 09:33   

Zasilacz to modecom feel 300w.
Czy aby na pewno będzie bardzo duża różnica między procesorem intela 1.8ghz a amd 2.1?
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 08-06-2008, 09:38   

E2160 na bylejakiej płycie z mostkiem P35, bez zmiany chłodzenia i ew. na prawdę z niewielkim podniesieniem Vcore pojdzie na 3000GHz.
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 09:40   

co do zasilki - puki nie podkrecasz to zostaw ale w przyszlosci kup chefteca 350 albo 400.
Zasilacz masz najwyzej z seri 1 lub 2 ktora do najnowszych kompow srednio sie nadaje.
_________________
MEOW!
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 09:53   

Zlukałem te płyty które podałeś i jeden podstawowy mankament.... cena :(
Rozumiem ze grafa i ram obleci?

W Tarnowie za 168zł kupie E2160Box. Płyty podanej przez Alane niestety nie ma. Coś innego w tym przedziale cenowym?
U siebie znalazłem:
[INT][775] Płyta Asus P5B <-- 175zł
[INT][775] Płyta GigaByte GA-G31M-S2L <-- 145zł
[INT][775] Płyta GigaByte GA-P31-DS3L <-- 157zł

I praktycznie tyle.

O kurcze nie dopatrzyłem, że ostatnia płyta to ta polecana przez Alane, zsumowałem i wyszło 555zł bez zasilacza :)

Zasilacz ModeCom Feel 1 350ATX 350W 12cm kupie za 60zł jak coś :) I do tego wszystko w jednym sklepie :D
Ostatnio zmieniony przez pysi 08-06-2008, 10:00, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 09:59   

Gigabyte GA-P31-DS3L <-- ta jest warta swojej ceny
_________________
MEOW!
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 10:04   

No to super :) zmieściłem się w dolnej granicy tak więc może sobie coś jeszcze dokupie :) Np. jakąś myszke czy coś :) Jeszcze jedno pytanie, prócz tej przelotki sata -> ide trzeba będzie coś jeszcze kupić?
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 10:07   

kupie sobie taka do testow i sprawdze jak to sie spisuje.
Prawdopodobnie bedzie trzeba ja jakos zasilic wiec albo rozgaleznik kabla zasilania dysku albo lutownica i troche zabawy, byc moze kabel zasilania jest w komplecie.
Klawka i mysz jak cos brac to albo z tych najtanszych po 20-25zl albo zestaw logitecha za 100-150. Jak masz troche wolnej gotowki zainwestuj w zasilacz bo naprawde nie widzi mi sie ten modecom z tym zestawem.
_________________
MEOW!
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 08-06-2008, 10:34   

znalazłem sobie takie coś na allegro, chyba sprowadza się do plug & play w trs:P
http://www.allegro.pl/ite...obra_rzecz.html
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 08-06-2008, 14:32   

mniejwiecej o to chodzi
_________________
MEOW!
 
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 08-06-2008, 17:56   

Bierz to co Ci napisała Alana w pierwszym poście tylko Gigabyte zastąp Asusem P5B (b. dobra płyta w swojej klasie IMO lepsza od Gigabyte.)
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 09-06-2008, 07:14   

Jak będzie wyglądało zużycie kompa w takim zestawie? Będzie ciągnął więcej czy mniej prądu od mojego obecnego zestawu?
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 09-06-2008, 07:39   

Tu możesz obliczyć i le prądu zużywa Twój obecny zestaw i ile będzie zużywał zestaw, który zamierzasz kupić. Oczywiście w pewnym przybliżeniu.

Alana napisał/a:
Kupisz kupisz.
Dyski pewnie masz IDE wiec bedzie trzeba poszukac przejsciowek sata-<ide (sa po 30zl w jednej z hurtowni w truj-miesice) albo wywalic te stare i kupic jakies SATA, lub kontrolerek PCI za 60zl.


Jeżeli masz 1 szt. HDD IDE i 1 szt. napędu optycznego IDE to możesz to podłączyć pod 1 gniazdo IDE. Problem gdy masz >2 napędzy IDE.
Ostatnio zmieniony przez General76 09-06-2008, 07:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 09-06-2008, 07:40   

I jeszcze jedno pytanie, podłącze do płyty dvd-rw na IDE czy też będę musiał kupować te przejściówki?
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 09-06-2008, 07:50   

Nowe płyty mają przeważnie tylko po 1 gnieździe IDE, a pod jedno IDE możesz podłączyć max 2 napędy IDE.
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-06-2008, 15:17   

Jeszcze jedno pytanie. Czytałem o ge-force 8500gt 512mb gigabyte i opinie raczej średnie, jak ta karta będzie działała z trs'em?
 
 
Karmazynowy
nowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 15
Skąd: Chorzów
Wysłany: 10-06-2008, 15:30   

Witam ;-)
Kolego nie bierze tej karty!
GiGabyte wyposażył ją w pamięci DDR2 z resztą ciężko jest dostać 8500 na DDR3.
Ja bym Ci polecił Radeon 3650 na DDR3.W większości grach bez AA wypada lepiej niż 8600GT .Zresztą w tym przedziale cenowym nie kupisz karty która dawała by zadowalające efekty z AA
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-06-2008, 15:35   

Całego kompa zmieniam tylko po to żeby grac normalnie w trs, w nic innego grał nie będe, no może czasem w AoE2 tak więc jakieś crysis'y czy inne nowy gre mnie mało interesują. do trs im więcej pamięci tym lepiej, no chyba, że się myle, ale za 150zł nie kupie żadnej innej karty z 512mb ram, za 190zł jest 8600gt z 512.
 
 
Karmazynowy
nowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 15
Skąd: Chorzów
Wysłany: 10-06-2008, 15:37   

512 przy tak słabym GPU nie wykorzystasz.To jest chwyt marketingowy i tyle.
Szukaj karty na DDR3 a nie na DDR2 !!! DDR2 to pomyłka jest/
Dołóż te 40 złotych a będzie IMO lepiej.
Ostatnio zmieniony przez Karmazynowy 10-06-2008, 15:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-06-2008, 15:39   

Co polecasz do 170zł?
 
 
General76
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 44
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Gniezno
Wysłany: 10-06-2008, 15:48   

Jakbyś dozbierał troche kasy to za 200PLN przy odrobinie szczęścia udało by Ci się kupić na Allegro używaną Galaxy 7900GS 512MB/256bit z pamięciami 1,2ns z chłodzeniem Zalmana. Na tej karcie spokojnie byś pograł w TRS'a.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group