FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Brak miniaturek w TC Content Manager
Autor Wiadomość
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 06-02-2011, 11:32   Brak miniaturek w TC Content Manager

Pomimo, że każdy mój dodatek TRS2004 ma zrobioną miniaturkę (obrazek podglądu: $screenshot$.jpg) w TC Content Manager nie widzę tych miniatur. Domyślam się jednak, że brakuje jakiegoś wpisu (sekcji) w pliku config.txt. Może ktoś wie co dopisać. Proszę się podzielić tą infomacją ze mną no i z innymi.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-02-2011, 11:37   

Wstawiasz

Kod:

thumbnails {
      0 {
              image "nazwapliku.jpg"
              width  "240"
              height "180"
        }
}

podając właściwą nazwę pliku.

Nazwa może być dowolna, byle była wpisana do configu. Nie musi to być $screenshot$.jpg. Ważny jest też rozmiar: 240 px szerokości, 180 px wysokości. Format najlepiej jpg - miniaturka zajmie ok 8-10kB.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 06-02-2011, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 06-02-2011, 12:07   

... oczywiście że działa. Ten kawałek kodu gdzieś kiedyś widziałem i nie mogłem sobie go przypomnieć. Z nazwą pliku będę miał "z górki" bo wszystkie moje dodatki posiadają identyczną nazwę $screenshot$.jpg .
Bardzo dziękuję, a w zamian podzielę się wkrótce dodatkami z serii automatyzacji ruchu w TC jak i może kolekcjonowania dodatków.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-02-2011, 12:49   

JARO napisał/a:
Ten kawałek kodu gdzieś kiedyś widziałem i nie mogłem sobie go przypomnieć.


Jaro, zaopatrz się w CCG dla 2006, on "pasuje" także do TC (w 99,9%), a jest tam sporo "myków", których czasem szukamy bezskutecznie, oficjalnie o nich nigdzie nie napiszą, a które są tak banalne, że kichnięcie przy nich jest złożoną czynnością :-)
Ten wpis podałem na zasadzie "kopiuj-wklej" właśnie z CCG, bo było szybciej niż otwierać jakiś config własnego dodatku :-D

JARO napisał/a:

Bardzo dziękuję, a w zamian podzielę się wkrótce dodatkami z serii automatyzacji ruchu w TC jak i może kolekcjonowania dodatków.


A pod 2006 to pójdzie? Bo TC nie mam :-)
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-02-2011, 13:39   

Radek ale jest CCGTC, w którym jest cały CCG do TRS2006 + bajery z TC, do ściągnięcia tutaj: CCGTC.pdf
 
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 06-02-2011, 15:01   

RBach napisał/a:
A pod 2006 to pójdzie? Bo TC nie mam :-)

... a ja nie mam TRS2006.
Obecnie przerwałem pisanie programu do ustawiania przebiegów. Przechodzę do prac związanych z możliwości oprogramowania semaforów (tylko stacyjnych) tak by nie trzeba było wypisywać dziesiątek zależności w zawiązku z ułożeniem drogi przebiegu pociągu. Pietrek dał na forum znać, że przy zbyt dużej ilości tych uzależnień występują ograniczenia. Spróbuję zrealizować mój pomysł na powiązanie układu drogi (przebiegu) i sygnalizacji (semaforów stacyjnych). Może jeszcze uda się wstawić zależność (pierwszeństwo przydzielenia drogi) w zależności od priorytetu pociągu (1 - osobowe, 2 - towarowe, 3 - manewrowe). Nie wykluczam również spróbowanie możliwości np. alternatywnych tras przebiegu w razie zajęcia pierwszego priorytetowego przebiegu.
W tej chwili jestem na etapie projektu edytora okręgu zwrotniczego.
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 07-02-2011, 14:58   

Teraz dopiero zobaczyłem, że jednak nie jest dobrze. Okazuje się, że ikona którą wcześniej miałem jako obrazek-ikonkę lokomotywy np. w liście z lokami lub nad obrazkiem maszynisty w sesji Maszynista zamieniła się na obrazek niewłaściwy właśnie ten wskazany jako minaturka do Content Managera. Jak wyrzuciłem ten obrazek miniatury z config.txt od razu wróciła prawidłowa ikona lokomotywy w grze.
Nie wiem dlaczego TC bierze sobie miniaturę jako ikonę przy nazwie loka w grze w każdym z trybów gry?
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2011, 15:18   

JARO napisał/a:
Nie wiem dlaczego TC bierze sobie miniaturę jako ikonę przy nazwie loka w grze w każdym z trybów gry?

Ten typ tak ma, musisz dodać drugi wpis odnoszący się do ikony, tak to wygląda:
Kod:
thumbnails
{
  0
  {
    image                               "$screenshot$.jpg"
    width                               240
    height                              180
  }
 
  1
  {
    image                               "icon.tga"
    width                               64
    height                              64
  }
}
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group