1. Mam wrażenie że każdy schodek robiłeś oddzielnie, przez co są krzywe, lepiej zastosować klonowanie.
2. Tak spytam, ile to ma poly ? Bo chyba w granicach 900-1000 a to stanowczo za dużo.
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Model fajny, ale ma na pewno ogromną liczbe poly, zamiast kazdego schodka oddzielnie zrób jedną płaską scianę i obróć ją tak jak idą schody czyli z góry na dół i daj na to dobrą texture schodów. Wielka oszczędnosc poly a efekt prawie ten sam. ;) Jeśli nie uzywasz nakladki na Gmax'a to nie wyeksportujesz tego do pliku "im" potrzebujesz tej nakladki na niego o nazwie "Trainz Asset Creation Studio " Byla u Thalysa na stronie i smialo mozesz zapisywac w im :). pozdro
Ostatnio zmieniony przez 14D40 ST44 01-04-2008, 17:37, w całości zmieniany 2 razy
30 :O Niemożliwe ;] bys musial miec tylko 15 scian (jedna sciana czworokątna - 2 poly), a schodów juz jest wiecej :] Nie oszukuj. Jeśli nie wiesz gdzie sprawdzic, to mów:
zakładka z młoteczkiem -> polygon counter i teraz w zaleznosci co masz zaznaczone w gornej czesci pojawi sie wlasnie informacja z iloscia poly dot. zaznaczonej figury, natomiast ponizej ilosc poly wszystkiego co obecnie znajduje sie w oknie projektowym.
Tak, rzeczywiście. Zamyśliłem się trochę i podałem liczbę box'ów. W ogóle to postanowiłem poprawić ją bo nie do końca przyjrzałem się oryginałowi :P. Niedługo pokaże co zmieniłem
jak dla mnie to tekstura podchodzi pod zbyt paintowska. poza tym liczba poly jak widac mala nie jest. owszem realizm realizmem, ale nie ma wiekszego sensu chyba kazdej barierki\murku odwzorowywac za pomoca boxa. dwustronnie texturowany plane spokojnie wystarczy.
A co do "paintowości" tamtych schodów to po prostu zescreenowałem je jako box'y.
nie chodzilo mi o paintowosc schodow, tylko ogolnie o paintowosc. w jaki sposob tworzysz ta nastawnie? tworzysz boxy, n akladasz na nie szara texture i potem okna i drzwi jako plane?
Widać białe miejsca w tle... bardziej popracuj nad teksturą - tzn. przesuń kanał alpha na te bielsze miejsca...
teksture jakim aparatem zrobiłeś? bo troszke jakby niewyraźna, ale może to takie złudzenie przez TOE :)
pozdrawiam!
A jakiego programu garf. używasz, bo ręcznie to można się czasem pogubić... owszem jak jakieś małe błachostki zostały, na ktore trza zwrócić dodatkową uwagę, to warto się pomęczyć, ale coś takiego jak to warto, aby jekiegoś bardziej zaawansowanego narzędzia użyć.