Pomógł: 336 razy Wiek: 55 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-05-2009, 19:35 Jeśli nie działa grafika
Jeśli nie działa mi grafika (przez co rozumiem problemy z wyświetlanie obrazu):
1) sprawdź jak to jest z innymi grami, jeśli takowych nie posiadasz a jesteś posiadaczem w miarę nowego sprzętu to możesz ściągnąć:
-S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky Benchmark (381MB, Windows XP/Vista)
-3DMark06 (580MB, XP/Vista0
-3DMark Vantage (413MB, Vista)
i sprawdzić na nich czy na tych programach występują podobne problemy.
2) Uruchom jakieś oprogramowanie do testowania karty przy dużych obciążeniach (czytaj: w trybie 3D), ja korzystam z:
Video Card Stability Test (3.2MB, XP/Vista) - testuj przez jakąś godzinę, w tym czasie wadliwa karta powinna się wysypać (sprawdzone doświadczalnie na Gainward R4850 512MB GoldenSample)
3) Jeśli w wyniku testu otrzymasz jakieś komunikaty od windowsa (np.BSOD /Blue Screen Of Death - Niebieski Ekran Windowsa) postaraj się zapisać numer błędu i ew. wrzucić go w Googla, może już ktoś miał taki problem i jakoś go rozwiązał.
4) A jeśli już naprawdę nie wiesz co należy zrobić, to napisz ale podaj wszystkie konieczne informacje, czyli:
a) Konfiguracja sprzętu: Procesor: producent i model procesora, Płyta główna: producent i model, Karta graficzna: producent, model i ilość pamięci na grafice, Pamięć RAM: ile jej masz.
b) Opisz wszystkie działania jakie wykonałeś, żeby sprawdzić działanie grafiki (patrz wcześniejsze punkty), łącznie z podaniem błędów z Windowsa.
c) Uzbrój się w cierpliwość, pamiętaj robimy to za darmo (przynajmniej na tym forum ;-)
Wysłany: 19-05-2009, 19:50 Re: Jeśli nie działa grafika
drstrach napisał/a:
a) Konfiguracja sprzętu: Procesor: producent i model procesora, Płyta główna: producent i model, Karta graficzna: producent, model i ilość pamięci na grafice, Pamięć RAM: ile jej masz.
Wysłany: 19-05-2009, 20:36
Juz ten problem kiedys poruszalem przy temacie "Problemy, zawiecha" i z "drstrach" mialem juz przyjemnosc rozmawiac. Ale powtorze parametry: Proc.Intel(R)Core(TM)2Duo E8400@3.00GHz (2CPUs) Pamiec 3328 MB RAM Grefika NVIDIA GaForce9800GT i wrzystko bylo skladane razem nie bylo wymiany karty. Testowalem ja na rozne sposoby. Miesiac temu wgralem Sims2 + odgroma dodatkow i komp smiga przy tym, problem pojawia sie tylko w TRS2006 i to przy wiekrzych mapach pow.90MB+ tabor tzn.lok+7 wagonow 3-5MB i takich skladow do pieciu, pow.wywala fatala i zrywa grafike,dlatego wydaje mnie sie ,ze karta graf.(512RAM) jest zacieka. Tym bardziej,ze kilka razy pojawil sie komunikat na temat pamieci. Chodzi chyba o grafike, bo komp ma dosc spore "RAMy", a moze sie myle?
Pomógł: 336 razy Wiek: 55 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-05-2009, 21:31
robertus2 napisał/a:
Chodzi chyba o grafike, bo komp ma dosc spore "RAMy", a moze sie myle?
Po 1: Przykleiłeś swój problem trochę nie w tym miejscu, jak napisałem w temacie wątku: "Jeśli nie działa grafika", czyli "Krótki przewodnik co zrobić zanim napiszę na forum, że nie działa mi grafika", a nie "Piszcie tu to wam pomogę". Wybacz za zwrócenie uwagi ale Twój post trochę zaciemnia wątek (nie żebym się do niego jakoś specjalnie przywiązywał, ale może to trochę utrudnić poszukiwania innym)
Po 2: Pominąłeś w opisie sprzętu rodzaj płyty głównej, a jest to mimo wszystko dość ważna informacja (np. mam podobną konfigurację sprzętową, ale w mojej płycie głównej Gigabyte GA-EP45-DS3 musiałem uaktualnić BIOS, żeby w ogóle uruchomić kompa na driverach do karty)
Po 3: Masz chyba 4GB RAM, a wpis 3328MB wynika z tego, że XP/Vista 32bitowa więcej nie obsługuje, więc raczej sczytuj ilość pamięci z ekranu startowego bios-u lub przy pomocy programu np.: SIW (System Info for Window) Gabriela Topali.
Po 4: Napisałeś, że przy dużych mapach wysypuje Ci się TRS2006 (którego też używam), więc może rozwiązaniem będzie wpisanie w pliku trainzoptions.txt (jest w głównym katalogu gry) czegoś takiego: -ResourceMemory=2048 wpis ten odpowiada za ilość zastrzeżonej dla gry pamięci RAM wykorzystywanej do buforowania zasobów. Ustawiłem ją na 2048 bo stwierdziłem że dla windozy 1,4GB stanowczo wystarczy. Jak chcesz możesz poeksperymentować.
Wysłany: 20-05-2009, 16:04
robertus2 napisał/a:
Juz ten problem kiedys poruszalem przy temacie "Problemy, zawiecha" i z "drstrach" mialem juz przyjemnosc rozmawiac. Ale powtorze parametry: Proc.Intel(R)Core(TM)2Duo E8400@3.00GHz (2CPUs) Pamiec 3328 MB RAM Grefika NVIDIA GaForce9800GT i wrzystko bylo skladane razem nie bylo wymiany karty. Testowalem ja na rozne sposoby. Miesiac temu wgralem Sims2 + odgroma dodatkow i komp smiga przy tym, problem pojawia sie tylko w TRS2006 i to przy wiekrzych mapach pow.90MB+ tabor tzn.lok+7 wagonow 3-5MB i takich skladow do pieciu, pow.wywala fatala i zrywa grafike,dlatego wydaje mnie sie ,ze karta graf.(512RAM) jest zacieka. Tym bardziej,ze kilka razy pojawil sie komunikat na temat pamieci. Chodzi chyba o grafike, bo komp ma dosc spore "RAMy", a moze sie myle?
Karta na pewno nie jest "za cienka".Jeżeliby tak nawet było, to kolega by widział "zawody żab", a nie błąd.
Również dobrze gra może takie "cuda" wyprawiać. Proponował bym jednak reinstalację TSR-a oraz zrobienie testu pamięci RAM programem GOLD/memTest.