Próbuję stworzyć platformę 622Z Samms. Mam wstępnie wymodelowaną siatkę ostoji (wózki podepnę z modelu węgierskiego Samms'a). Nie wiem w jaki sposób dodać punkty podłączenia wózków i ładunku? Prosze o pomoc w tym zakresie.
Jesli o wózki chodzi to tworzysz dwa pointy: menu Create->Helpers->Point (tworzysz je w widoku TOP!) i nazywasz je: a.bog0 i a.bog1. Potem musisz je ustawić na odpowiednią wysokość: tu już ustawienie tych pointów zależy od wózka. Odpowiedni wpis w configu i po sprawie.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-05-2009, 13:14
Marcin, nie mam teraz gmaxa pod łapą, ale odpal go może i powiedz koledze w widoku top który point ma jaką nazwę, czy a.bog0 jest na dole czy u góry, to samo dot. a.limfront i a.limback.
A tu plik gmax'a z tymi pointami. Po prostu przy otwartym pliku wagonu z górnego menu wybierasz: File->Merge i wskazujesz na ten plik. Potem odpowiednio je sobie przesuń (w długości, jeśli po odpaleniu w Trainz'ie wózek będze w powietrzu, czy wbity w ziemie, to kombinuj z wysokościa pointów wózków).
Dzięki za każdą pomoc.
Mnich3001 - wymodelowanie czegoś co przypomina ostoję zajęło mi 2 tygodnie, więc do wózków w ogóle się nie zabieram. Bez znajomości angielskiego, to co robię przypomina zawracanie Wisły kijem. Repaint tych wózków będzie bliższy realnemu niż mój produkt.
Mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić projekt do końca.
Jak wcześniej pisałem w shoutbox wózki Samms nie mają nic wspólnego z wózkami w węgierskim i rumuńskim modelu. Wózek do wagonu typu 622Z i wagon stworzył Konstal Chorzów obecnie Bombardier.
Pogrzebałem, pogrzebałem i w "Wagony Towarowe, Poradnik Techniczny" autorstwa R. Marczewskiego, Z.Płończaka i J.Podemskiego wynalazłem. Wózek 7TN, ilość osi 3, Rozstaw osi 2600, zestawy kołowe 23A-11, sprężyny 1200 PN, czop skrętu kulisty.
Mam rysunek tego wózka, mały bo mały ale mam nadzieje, że się przyda :) Jak wrócę z pracy to podeśle :)