FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
ATLS - Advanced Traffic Light System
Autor Wiadomość
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 02-01-2009, 18:09   ATLS - Advanced Traffic Light System

Od jakiegos czasu wisi takie cudo na DLSie co pozwala robic porzadne skrzyzowania drogowe, wystarczy wpisac ATLS badz usera: boat. Dziala od wersji 2004 w gore, ja akurat magluje to pod TC1&2 ze wzgledu na ruch jednokierunkowy. I teraz powstal problem braku siatki sygnalizatorow (gdzies mi mignely sygnalizatory z kreskami - ale czyje to nie wiem; natomiast typu wroclawskiego nie widzialem w ogole) i potrzebowalbym pomocy badz ze zdjeciami na tekstury badz tez wykonanie calej siatki, bo skrypt podlaczajacy sie pod ten system to napisze bez wielkiego halo. A system jest naprawde warty uwagi.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-01-2009, 18:19   

te strzalkowe to byly chyba Ptram-a
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Patrol
zaawansowany


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 767
Skąd: PL
Wysłany: 02-01-2009, 18:26   

Chodzi o sygnalizatory tramwajowe czy drogowe?
Obecnie sygnalizatory Drogowe (Polskie) są robione przez jednego usera z PTRamu.
Tutaj link do tematu
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 02-01-2009, 18:28   

W sumie drogowe tez by sie przydaly, tylko trzeba je by tak zrobic zeby podpasowac pod istniejacy skrypt z tego systemu.
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 02-01-2009, 23:26   

No ja robię tą sygnalizację bo mi brakuje polskich sygnalizatorów. Te czeskie repainty na hiszpańskich sygnalizatorach są o kant wiadomo czego potłuc gdyż mają nieodpowiednie wymiary i tak np. wersja z podwójnym sygnalizatorem(na 2 pasy) ledwo mieści się nad jednym. Jak ernie chcesz możemy pogadać o tej sygnalizacji ;)
Ostatnio zmieniony przez Czesio 02-01-2009, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 03-01-2009, 01:17   

Z checia, poki co sygnalizator kreskowy na bazie jakiegos mesha sciagnietego dziala po dodaniu skryptu.
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 03-01-2009, 01:53   

Kwestia sygnalizatorów tramwajowych dwu i trój komorowych oraz typu Wrocławskiego (STT się to nazywa) nie stanowi żadnego problemu żeby je stworzyć(w zasadzie sygnalizator trójkomorowy już mam a zrobienie z niego dwu to przecież kilka chwil roboty). Mnie ciekawi natomiast czy da się stworzyć odpowiednie corony dla sygnalizacji kierunkowej(w tym ATLS widziałem na screenach na forum AURAN już dawno temu świecącą strzałkę zezwalającą na jazdę w prawo ale nie wiem czy to jest corona czy to co to), jak również czy istnieje możliwość zrobienia tak że załóżmy najpierw na dwóch sygnalizatorach jest zielone do jazdy na wprost a na jednym czerwone np. do jazdy w lewo po czym się to zmienia w zależności jak sobie cykl zaprogramujemy. Bo jak wiadomo do tego typu sygnalizacji możliwości jest mnóstwo a nie tylko "stop" lub "jedź" z pośrednim pomarańczowym sygnałem. No ale wszystkie te kwestie są do obgadania, zwłaszcza że na "mechanice" to się znasz Ty Ernie a nie ja ;)
 
 
PTram
trainz
ptram



Pomógł: 17 razy
Wiek: 61
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 395
Skąd: Poznań

Wysłany: 03-01-2009, 09:19   

Ja próbowałem zrobić sygnalizację, ale zrezygnowałem. Służę jednak jakby co plikami źródłowymi.

 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 03-01-2009, 11:42   

Znaczy sie po kolei:
1. Obejrzalem te modele z ATLS - wszystko co jest obrazem na sygnalizatorze to corona, a dodatki typu komora na strzalke warunkowa to mesh.
2. Sposob na trzykomorowe tramwajowe znalazlem (w sensie sterowania nimi, bo ATLS ma tylko dwa stany - stop and go, a tu nam dochodzi jeszcze trzeci posredni).
3. Dostepne skrypty ATLS dotycza pojedynczego sygnalizatora (ktory moze byc bez "nogi" i wisiec w powietrzu wiec jest w pelni modulowy - wystarczy sobie takie trzy "powiesic" na rurze i odpowiednio skonfigurowac, co chyba jest najlepszym rozwiazaniem, bo robic iles tam siatek to znowu liczba kombinacji nam rosnie w nieskonczonosc, a tak to samemu mozna bedzie sobie to ustawiac - kwestia naszej siatki sygnalizatora, naszej siatki slupow i rur zeby to bylo na czym zawiesic i naszych coron (bo w ATLS strzalki sa tylko zielone, a w Polsce wiadomo jak to wyglada na sygnalizatorach kierunkowych).

Do porozmyslania dla Was czy sluszna ta moja koncepcja ;)
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 03-01-2009, 11:52   

PTram napisał/a:
Ja próbowałem zrobić sygnalizację, ale zrezygnowałem. Służę jednak jakby co plikami źródłowymi.


Piotrze czy wymiary soczewek twoich sygnalizatorów są zgodne z rozporządzeniem ministra? Generalnie nie chodzi mi o czepialstwo tylko jak coś robić to jak najbliższe Polskiej rzeczywistości ;) Bo jeżeli twój mesh jest lepszy niż mój to w wykorzystaniu twojego nie ma problemu. Trzeba by tylko zrobić sygnalizator wiszący z ekranem kontrastowym pochylony do przodu najlepiej o 8 stopni(można od 5-10 stopni) żeby było tak jak trzeba ;)

erniesouchak napisał/a:
Znaczy sie po kolei:
1. Obejrzalem te modele z ATLS - wszystko co jest obrazem na sygnalizatorze to corona, a dodatki typu komora na strzalke warunkowa to mesh.
2. Sposob na trzykomorowe tramwajowe znalazlem (w sensie sterowania nimi, bo ATLS ma tylko dwa stany - stop and go, a tu nam dochodzi jeszcze trzeci posredni).
3. Dostepne skrypty ATLS dotycza pojedynczego sygnalizatora (ktory moze byc bez "nogi" i wisiec w powietrzu wiec jest w pelni modulowy - wystarczy sobie takie trzy "powiesic" na rurze i odpowiednio skonfigurowac, co chyba jest najlepszym rozwiazaniem, bo robic iles tam siatek to znowu liczba kombinacji nam rosnie w nieskonczonosc, a tak to samemu mozna bedzie sobie to ustawiac - kwestia naszej siatki sygnalizatora, naszej siatki slupow i rur zeby to bylo na czym zawiesic i naszych coron (bo w ATLS strzalki sa tylko zielone, a w Polsce wiadomo jak to wyglada na sygnalizatorach kierunkowych).

Do porozmyslania dla Was czy sluszna ta moja koncepcja ;)


1. Czyli tak jak myślałem da się zrobić taką corone-to bardzo mnie cieszy :)
3. Czyli da się zrobić jeden sygnalizator wiszący i zrobić tak żeby po ustawieniu jego opcji wyświetlał nam np. strzałki w lewo bądź prosto, tak?
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 03-01-2009, 13:47   

3. Dokladnie tak, ba wiszacy moze miec nawet strzalki warunkowe w lewo lub w prawo. W sumie to co jest w zestawie ATLS byloby ok gdyby nie brak coron strzalek czerwonych i zoltych na kierunki, ale jak robic swojskie to swojskie ;)
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 03-01-2009, 14:51   

No strzałki warunkowe też miałem na myśli. Generalnie w takim układzie potrzebny jest tylko mesh sygnalizatora wiszącego, sygnalizatora stojącego, sygnalizacji dla pieszych i sygnalizacji tramwajowej. Do tego jestem ciekaw czy dało by się na tej samej zasadzie(dwa oddzielne sygnalizatory i ustawianie tylko w opcjach) zrobić taką sygnalizację dla pieszych w której na jednym słupie są dwa oddzielne sygnalizatory np. po lewej stronie dla rowerzystów a po prawej dla pieszych. Bo zrobienie słupa z mocowaniem dla dwóch sygnalizatorów(żeby nie wisiały w powietrzu) to żaden problem.
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 03-01-2009, 18:36   

Ja sie tylko zastanawiam jak rozwiazac problem sygnalizacji dla pieszych/rowerzystow bo w ATLS nie ma miejsca na to, chyba ze tylko i wylacznie przez inteligentna konfiguracje calego systemu, ale faktem jest ze na aspekt pieszy/rowerzysta polozylbym najmniejszy nacisk (podobnie jak w realu :D). Natomiast wiem ze autor ATLS zrobil takze skrypt dla siatek amerykanskiej sygnalizacji drogowej, gdzie sa dwa sygnalizatory obok siebie na jednej siatce i ten mozna uzyc do tego ukladu pieszy/rower.
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 03-01-2009, 20:22   

No to w takim razie elegancko. Do sygnalizacji dla pieszych/rowerzystów raczej coron robić nie trzeba bo są zbędne sama tekstura wystarczy, przecież to jak bym upiększenie całego systemu. W takim razie trzeba przestać gadać i zacząć coś działać ;)
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 20-06-2009, 22:53   

BUMP :P cos trza odkurzyc ten temat ;)
 
 
 
Thalys 
znawca
Jack Sparrow


Pomógł: 34 razy
Wiek: 30
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1317
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-06-2009, 23:40   

No sygnalizacja jest już dawno ukończona. Czesiek jednak nie mógł się uporać z coronami, więc jest tylko tak na słowo honoru... :P
_________________
BimbajMajster
http://www.trainzverve.com
https://www.facebook.com/trainzVERVE/
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 21-06-2009, 10:17   

Nie mógł bo nigdy tego nie robił, a poza tym jest początkujący w Gmax/TACS ;) Sygnalizatory mam zrobione według załączników do rozporządzenia ministra infrastruktury o znakach i sygnałach drogowych więc są w 100% zgodne z polską rzeczywistością(może oprócz obudów ale i tak każda firma robi inne). Możne by więc coś z tym myśleć, ale corony strzalek, i belek w sygnalizatorach dla tramów/autobusów trzeba by zrobić według tego załącznika tak aby było 100% polsko i realnie. Nie wiem tylko czy da się zrobić taką coronę strzałki na polskie warunki gdzie środek w sygnale czerwonym i żółtym jest czarny a świeci tylko to wokół strzałki(trzeba by zrobić coronę okrągłą z dziurą w kształcie strzałki-jest to realne?). Ogólnie pomysł fajny ;)
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 21-06-2009, 12:46   

Ja bym sie uparl zeby zrobic tak jak jest w realu: czerwone/zolte kolko ze strzalka w srodku. Bo corony mozna robic dowolne jak sie okazuje - kwestia tekstury. A jak nie zadziala - to wtedy bedziemy kombinowac. Ja mam probny semafor STT dla tramwajow zeby moc sprawdzic skrypty. Jak zadziala to mozemy zebrac stan prac do kupy, dodac skrypty, przetlumaczyc na polski (ja to moge zrobic bez problemu) , wprowadzic cos od siebie jak trzeba bedzie plus info dla autora skryptu, ze bedziem z niego korzystac, testy, potem na DLS.
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 21-06-2009, 13:05   

ernie napisał/a:
Ja bym sie uparl zeby zrobic tak jak jest w realu: czerwone/zolte kolko ze strzalka w srodku.


No to mówię właśnie że trzeba to zrobić tak jak w realu że strzałka jest czarna na sygnale żółtym i czerwonym ;) Jak coś służę rozporządzeniem tak aby strzałki i belki były 100% polskie i realne ;)
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 29-06-2009, 20:18   

http://www.erniesouchak.c...629-2058082.avi - STT dzialajacy do testow ;)
 
 
 
Thalys 
znawca
Jack Sparrow


Pomógł: 34 razy
Wiek: 30
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1317
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2009, 22:40   

No, prezentuje sie bardzo przyzwoicie. :>
_________________
BimbajMajster
http://www.trainzverve.com
https://www.facebook.com/trainzVERVE/
 
 
 
Daweo
user


Pomógł: 11 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Sty 2009
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-06-2009, 12:33   

Zwróce jeszcze uwagę że sygnalizacja świetlna drogowa, w nocy przełącza się na migające środkowe światło (żółte). Czy jest możliwe uzależnienie tego sygnału aby wyświetlał się na przykład w od godziny 23:00 do 5:00?
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-06-2009, 13:41   

Bez zmiany skryptu - niemozliwe, a ja nie jestem jego autorem, wiec ruszac tego nie bede.
 
 
 
Czesio
nowy


Wiek: 31
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 29
Skąd: Lublin
Wysłany: 01-07-2009, 20:30   

To ernie działamy coś w tej sprawie czy nie? Bo w sumie coraz bardziej mi się wizja tego systemu podoba. Jeśli tak to dobrze że masz sygnalizator STT bo ja takowego zapomniałem zrobić :D
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 01-07-2009, 20:53   

Mogiemy podzialac. Tylko w jakiej formie - czy otrzymuje pare przykladowych sygnalizatorow do dostosowania i potem zrobisz reszte czy inaczej to widzisz?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group