Wysłany: 19-06-2023, 12:16 LK25 odcinek Opoczno - Skarżysko-Kamienna
Witam,
Chciałbym się podzielić moim projektem który obejmuje niezelektryfikowany odcinek linii kolejowej nr 25 na odcinku Opoczno - Skarżysko-Kamienna. Inspiracją do tego był wcześniejszy już projekt "Ziemia Łódzka" Pana Jacka. Jest to moja pierwsza próba stworzenia scenerii i mam świadomość że do ideału dużo jej brakuje. Na ten moment powstał szlak od Opoczna do przystanku w Rudzie Białaczowskiej i wymaga on dalszych ulepszeń.
Ostatnio zmieniony przez EdeKolej 19-06-2023, 12:27, w całości zmieniany 5 razy
https://images.n3vgames.com/trainzportal/mytrainz/1051414/screenshots/413270/1000/My-Trainz-Screenshot-Image.jpg
Staraj się dobierać kolor podłoża do wersji podsypki (tor na pierwszym planie szczególnie się odcina. To samo tyczy się obrazka poniżej.
A będziesz robił dalej w kierunku Tomaszowa? Bo Ziemia Łódzka w TS2019 się robi, chociaż bardzo po cichu i powoli. Planuję tam m.in. odcinek z Tomaszowa do Opoczna, ale w kierunku Skarżyska raczej się nie zanosi więc Cię nie będę dublował.
Jeśli mogę zasugerować to pomyśl nad podmianką tych mutantów pt. speedtrees na coś bardziej przypominającego rodzime krajobrazy. One nijajk się nie mają do otoczenia w tej części Polski. W ogóle są nienaturalne.
Ta ogromna hala za budynkiem dworca w Opocznie? Nie było tam czegoś takiego, chyba że Kaufland, ale to nie taki wielki.
A będziesz robił dalej w kierunku Tomaszowa? Bo Ziemia Łódzka w TS2019 się robi, chociaż bardzo po cichu i powoli. Planuję tam m.in. odcinek z Tomaszowa do Opoczna, ale w kierunku Skarżyska raczej się nie zanosi więc Cię nie będę dublował.
Jeśli mogę zasugerować to pomyśl nad podmianką tych mutantów pt. speedtrees na coś bardziej przypominającego rodzime krajobrazy. One nijajk się nie mają do otoczenia w tej części Polski. W ogóle są nienaturalne.
Ta ogromna hala za budynkiem dworca w Opocznie? Nie było tam czegoś takiego, chyba że Kaufland, ale to nie taki wielki.
Własnie, w jakich czasach jest osadzona ta mapa?
Jeśli ty będziesz tworzył w kierunku Tomaszowa to również nie będzie sensu bym tworzył ten odcinek .
Jeśli chodzi o czasy to staram się by ukazywały teraźniejszosć ale jest jedno ale. Trochę urozmaiciłem mapę tworząc mijankę w Petrykozach oraz planuję przywrócić tą w Nałęczu. Czy to moze mieć wpływ na klasyfikację w mapach relanych lub fikcyjnych?
Tak, to kaufland. Muszę po prostu poszukać lepszych obiektów tak samo jeśli chodzi o drzewa.
Witam,
Dziś przedstawiam stację techniczną w Nałęczu od której odchodzi bocznica do bazy paliw w Baryczy. W 2015 roku stację przekształcono w bocznicę szlakową. Ja jednak postanowiłem dodać trochę kolorytu do tej "nudnej" linii i przywrócić tu semafory.
https://images.n3vgames.com/trainzportal/mytrainz/1051414/screenshots/413274/1000/My-Trainz-Screenshot-Image.jpg
- brakuje zakończenia peronu, albo chociaż "wkopania w ziemię" jego końcówki, i widać że jest pusty w środku; roślinność to chyba mieszanka Bogdan-JVC-SpeedTreez, i raczej niezbyt dobrze to wygląda; tory i roślinność nie są zbyt dobrze zgrane kolorystycznie; i nie wiem czy ten mocno zarośnięty tor jest optymalnym wyborem na czynny tor szlakowy
Nie polecałbym mieszania roślinności SpeedTreez, JVC i Bogdana, bo zwykle wychodzi to kiepsko. W ograniczonym zakresie można dodać niektóre rośliny JVC do roślinności Bogdana, ale raczej tylko wybrane, i robiąc to dość ostrożnie. Te trzy zestawy roślinności są tak wyraźnie odmienne względem siebie, że od razu rzuca się w oczy, że nijak do siebie pasują. Roślinność Bogdana ma wyraźne tekstury, podczas gdy JVC ma tekstury raczej miękkie, rozmyte. A SpeedTreez, poza tym że stosunkowo dużo ważą, to jakoś niespecjalnie przypominają prawdziwe drzewa... Przynajmniej moim zdaniem.
Pozostaje jeszcze kwestia cieniowania/oświetlenia roślinności w nowszych wersjach Trainz (które, moim zdaniem, w przypadku prostych modeli roślin, dość mocno uwydatnia to, że są "tekturowe"), no ale z tym już niewiele można poradzić...
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 06-07-2023, 22:01, w całości zmieniany 23 razy
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 15-07-2023, 14:59
Używaj wykolejnic dostępnych u Radka na stronie:
http://trainz.krb.com.pl/...ura/wykolejnice
Te, których obecnie używasz, pamiętają jeszcze czasy TRS2004, i są dość paintowe; poza tym wymagają one wstawienia osobno specjalnej podrozjazdnicy, bez której lewitują w powietrzu.
Roślinność wygląda zdecydowanie lepiej, choć jeszcze popracuj nad nią. Przede wszystkim postaraj się, żeby nie było widać, że modele roślin się powtarzają. Poeksperymentuj trochę, i spróbuj uzyskać mniej więcej taki efekt:
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 19-07-2023, 17:22
Wykolejnice mają wykolejać tabor znajdujący się na torze za wykolejnicą. Oznacz to, że tabor jadący z ostrza przy zamkniętej wykolejnicy wykolejają w lewo na obu torach.
Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 656 Skąd: GoP
Wysłany: 05-08-2023, 21:13
Przyjemny przystanek. Ja bym wymienił niektóre domy, wyglądają za bardzo 'paintowo'.
_________________ www.bojarsite.pl
Moja galeria fot. z GOPu & screeny Projektu fragmentu byłego PMP-PW -> www.flickr.com/photos/148644736@N06/
Znak G-3, czyli krzyż św. Andrzeja z dwiema przecinającymi się belkami stawia się w miejscu, gdzie znajduje się przejazd jednotorowy. Znak G-4 wyposażony w dodatkowe belki u dołu zapowiada przejazd wielotorowy. Oba znaki wyznaczają miejsce zatrzymania się przed przejazdem bez zapór lub półzapór.
https://www.google.com/maps/@51.2172454,20.404961,85m/data=!3m1!1e3?hl=pl&entry=ttu
https://www.google.com/ma...hl=pl&entry=ttu
Tak wygląda okolica przejazdu w realu, to nie pustynia. Teraz sprawa przejazdu:
Cytat:
Znak G-3, czyli krzyż św. Andrzeja z dwiema przecinającymi się belkami stawia się w miejscu, gdzie znajduje się przejazd jednotorowy. Znak G-4 wyposażony w dodatkowe belki u dołu zapowiada przejazd wielotorowy. Oba znaki wyznaczają miejsce zatrzymania się przed przejazdem bez zapór lub półzapór.