FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Run around
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-06-2020, 11:44   Run around

Witam ponownie :)
Od kilku miesięcy ćwiczę ten Trawnik i co raz to coś nowego wypada, z czym nie bardzo mogę sobie poradzić. Może ktoś to już przećwiczył, może to jeszcze jakiś bug? Otóż chodzi o zmianę lokomotywy z jednego końca pociągu na drugi. Jest od zawsze taka komenda Run Around i jak do TANE to działało w miarę dobrze. Teraz jak ustawię na trasie tę komendę to dzieje się tak:
Skład dojeżdża do trackmarku, zatrzymuje się i lokomotywa odłącza się. Dojeżdża prawidłowo do zwrotnic, zmienia tor i wraca. I teraz nie zatrzymuje się po jakichś najbliższych zwrotnicach umożliwiających zmianę toru i ponowne podłączenie składu, tylko jedzie w świat :-(
Innym razem (na innej stacji), o dziwo wraca poprawnie, podjeżdża do składu i pcha go powoli. I tak sunie z prędkością 3 km/h. Gdy ręcznie przerwę tę zabawę i wywalę z rozkładu komendę nawracania to lokomotywa sama odjeżdża do następnego punktu w rozkładzie. Po prostu pomimo, że dojeżdża do wagonu nie podłącza go automatycznie. Dopiero jak wybiorę komendę Połącz i wyświetlą się haki to klikając na nie jest połączenie trwałe
O co w tym wszystkim chodzi ?
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 07-06-2020, 16:43   

To, że jedzie "w świat" to bug znany chyba jeszcze w 2006 - tak se AI wymyśliło i tak pojedzie i co mu zrobisz :-) Co do łączenia - zobacz, czy jakiś inny tabor/lok będzie miał to samo. Może wina pojazdu, bo u nie w obu trawnikach działa OK :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-06-2020, 11:18   

No to posprawdzałem różne warianty i efekty tego są niejednoznaczne :) Otóż jeśli stacja jest niewielka i możliwość objazdu wagonów nie wymaga przejazdu przez kilka zwrotnic to funkcja nawet działa. Natomiast jak objazd wymaga dłuższej jazdy to jakby lokomotywa gubiła się i wtedy jedzie w czorta. Potwierdzał by to też fakt, że jak podczas tej "ucieczki" lokomotywy dam STOP a później Kontynuację rozkładu, to ona już nie rusza. Stoi jakby w ogóle nie miała żadnej dyspozycji.
Reasumując ta funkcja jak i w ogóle AI są niedopracowane, i należy sądzić że już poprawiona nie będzie. Przynajmniej nie ma żadnych oznak że mogłoby się to zmienić.
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 25-06-2020, 12:25   

Peeet2005 napisał/a:
Potwierdzał by to też fakt, że jak podczas tej "ucieczki" lokomotywy dam STOP a później Kontynuację rozkładu, to ona już nie rusza. Stoi jakby w ogóle nie miała żadnej dyspozycji.


Stoi, bo kontynuacja to jakby ponowne wydanie polecenia "run around". A ono działa tylko i wyłącznie, gdy oprócz loka masz choć jeden wagon. Przerwanie (STOP) następuje już w trakcie "oblotu", więc lok jedzie solo i polecenie się zatyka. No bo po co dodać sprawdzenie "jak nie ma wagonów to pomiń polecenie". Jeżeli włączysz sobie podgląd komunikatów, to będzie tam gdzieś info, że "niedasię, brak składu" czy tam "brak wagonów w składzie".
Jak ci się lok "zawiesi" to wywal mu z kolejki zadań to Run around, zobaczysz, ze poleci z następnym poleceniem.

Generalnie te komendy służą do symulacji "kolejki piko na dywanie", jeżeli chcesz mieć kontrolę nad tym, co robi ciapong, to daj sekwencję:
Uncouple (pierwszy wagon za lokiem)->Navigate to trackmark (wyciąg/żeberko od strony loka)->Navigate via trackmark (na torze obok)->Navigate to trackmark (wyciąg/żeberko na drugim końcu stacji)->Couple to (pierwszy wagon od d... strony). Mądrze poustawiane trackmarki działają lepiej, niż głupie polecenie :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 25-06-2020, 12:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 60 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1662
Skąd: Lubin
Wysłany: 25-06-2020, 12:55   

Właśnie miałem to samo napisać. Jedyny sposób na sprawnie manewrujące AI to prowadzić je "za rączkę" znacznikami.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-06-2020, 17:28   

Ja to też przećwiczyłem, tyle, że na dłuższej trasie to się ten rozkład wydłuża znakomicie ;-) Pisałem niedawno też o problemach z łączeniem się lokomotywy z wagonami po objeździe. Jak się okazuje po prawej na dole ekranu gdzie są różne ikony działań trzeba kliknąć na to Couple - ono zmienia kolor i dopiero wtedy jest połączenie na stale. Nie wiem w jakim celu to teraz tak musi dzialać ale nie jestem kolejarzem więc może tak trzeba ;-) Powiem tylko, że strasznie namotali w tej Teresce ze sterowaniem. Było już tak dobrze przez lata i każdy wiedział gdzie co jest i do czego służy. Dobrze chociaż, że na You Tube są jakieś filmy instruktażowe skąd można się dowiedzieć to i owo bo jak znam życie to ani Auran ani nikt nie opracuje porządnej instrukcji po polsku. W TANE dało się a tu tylko odsyłają na Wiki :-/
Przynajmniej jeśli chodzi o te wszystkie nowe funkcje i możliwości, bo oczywistych spraw już nie ma sensu powtarzać.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group