Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Maj 2017 Posty: 42 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-04-2020, 19:44 Ukryte dodatki
Dobry wieczór wszystkim słuchaczom, z góry przepraszam jeśli to zły dział, ale nie mam pomysłu do czego można by to podciągnąć. Do rzeczy kupiłem pro train perfect 2 razem z mapą -Straßenbahn - Großstadt, i zauważyłem. że ma obiekty których nie da się używać tylko jedynie zmieniać ich wysokość. Poniżej screen z configu tej mapy. Dodam, że podobne obiekty są w trainz modula city tylko, że one istnieją w CMP. Czy ktoś ma pomysł, albo już do tego doszedł jak sprawić żeby te obiekty zaczęły być używalne ? Oczywiście mapa działa w TS2009 i w tej wersji chciałbym mógł używać tych obiektów o ile się da :D
Ostatnio zmieniony przez Aeronlight 11-04-2020, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
A w CMP są widoczne? Przerabiałem to. Jeśli mnie pamięć nie myli, to w configu każdego takiego dodatku jest wpis, który należy usunąć. Niestety nie pamiętam jaki. Po świętach zajrzę i dam znać. Najlepiej wklej config takiego dadatku.
Ostatnio zmieniony przez PTram 12-04-2020, 08:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-04-2020, 21:20
Jeśli chodzi o dodatki z Trainz Modula City to w configu mają wpis "secret" i wystarczyło zmienić wartość z 1 na 0 i zostały już widoczne w grze, a tutaj niestety własnie nie ma ich widocznych w CMP. Wydaje mi się, że może to obiekty wygenerowane razem z mapą bo tak to powinny mieć jakiś swój nr kuid.
Jeśli chodzi o dodatki z Trainz Modula City to w configu mają wpis "secret" i wystarczyło zmienić wartość z 1 na 0 i zostały już widoczne w grze, a tutaj niestety własnie nie ma ich widocznych w CMP. Wydaje mi się, że może to obiekty wygenerowane razem z mapą bo tak to powinny mieć jakiś swój nr kuid.
Proponuję hack
Zainstalować ten pakiet, po bożemu. W całości. A potem zainstalować jeszcze raz. Przecież przy ponownej instalacji tego samego dodatku (dodatków) gra się grzecznie pyta, czy nadpisać, czy pominąć. Jeżeli da się "nadpisz", to dodatki zostają wrzucone jako "otwarte do edycji", z plikami i configami "na wierzchu - i tu już można grzebać
W errorach i trawnikach nawet się nie pyta, tylko od razu otwiera do edycji.
Nie wydaje mi się, żeby w Trainz dało się mieć "dodatki wygenerowane z mapą", bo ktoś by musiał wymodelować całą mapę w maxie od A do Z Pewnie są, tylko pochowane.
Proponuję hack :-)
Zainstalować ten pakiet, po bożemu. W całości. A potem zainstalować jeszcze raz. Przecież przy ponownej instalacji tego samego dodatku (dodatków) gra się grzecznie pyta, czy nadpisać, czy pominąć. Jeżeli da się "nadpisz", to dodatki zostają wrzucone jako "otwarte do edycji", z plikami i configami "na wierzchu - i tu już można grzebać :-)
W errorach i trawnikach nawet się nie pyta, tylko od razu otwiera do edycji.
Nie wydaje mi się, żeby w Trainz dało się mieć "dodatki wygenerowane z mapą", bo ktoś by musiał wymodelować całą mapę w maxie od A do Z :-) Pewnie są, tylko pochowane.
Może być w cmp ustawione automatyczne zatwierdzanie, więc w opcjach cmp należy to zmienić.
Ostatnio zmieniony przez PTram 13-04-2020, 09:32, w całości zmieniany 1 raz
U mnie właśnie musiałem zmienić. Przypadkiem coś klikńąłem i każde nadpisanie poprawionego modelu mi z automatu zatwierdzało. Może to zależy od wersji.
Wysłany: 13-04-2020, 12:25
To prawda, mój trainz automatycznie zatwierdza wszystkie dodatki, o ile się nie mylę to trzeba wyłączyć w ustawieniach cmp, jak tylko będę w domu to spróbuje zrobić tego hacka, ale najpierw pogrzebie w ustawieniach żeby wyłączyć to zatwierdzanie 😊