FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dostosowanie mapy
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 10-04-2020, 19:11   Dostosowanie mapy

Witam!
Chciałem zainstalować pod TRS19 mapkę WCG bo pod TS2010 całkiem ładnie wypadała. Niestety pomimo wielu prób nie udaje się jej wczytać poprawnie. Tzn mapa nie wykazuje żadnych błędów, wszystko się wczytuje jak trzeba ale bez ukształtowania terenu oraz tekstur. Może te tekstury udało by się jeszcze podmienić, to już teren nie za bardzo jest jak naprawić bo prawie wszystkie budynki , tory czy inne dodatki wiszą w powietrzu. Rzeka płaska jak kort tenisowy :-) W zasadzie robota od nowa.
Nie wiem czy problem nie wynika z regionu, bo oryginalnie był wpisany "Poland" ale TRS19 krzyczał że to błąd. Wpisałem więc <kuid:-25:561>. Taki był w jakiejś innej polskiej mapie, więc pomyślałem, że może tu też spasuje :)
Trochę to dziwne wszystko, bo niedawno zgrywałem kilka map z TS2010 do TRS19 i nie było żadnych większych problemów. Co najwyżej jakieś dodatki nie działały. O co tu biega ?
_________________
KUID:269437
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 10-04-2020, 19:38   

Nie wiem w czym był błąd, ale wykorzystałem TANE jako pośrednika i udało się :-P Mapa wczytała się poprawnie do TANE choć też był sygnalizowany błąd z tym Regionem. Nie przejmując się tym jednak, uruchomiłem geodetę i wszystko pięknie się wczytało :-) No to jak się wczytało tu to teraz zapisałem na nowo trasę i wyeksportowałem do cdp.
Po wczytaniu do TRS19 wszystko już było OK, teren też jak trzeba ukształtowany a rzeczka płynie jak powinna .

Że też najlepsze pomysły przychodzą mi dopiero po napisaniu na forum wiadomości... ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 10-04-2020, 21:05   

Te wersje tak mają. Niby pełna kompatybilność wsteczna, ale na przykład tane nie odczyta mapy z 2006. To znaczy odczyta, ale z czarnym terenem. Trzeba było pośrednictwa przez 2010. I jak widac, działa to nadal - tylko poszło o krok dalej. Nie TANE, a trawnik, nie czyta 2006 a 2010, pośrednikiem jest nie 2010 a TANE :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group