Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 559 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-01-2020, 17:00 Wysięgnik podwieszany
Witam!
Chciałbym spytać czy w tych zestawach elementów trakcji nie ma żadnego wysięgnika podwieszanego do bramki czy półbramki? Mam chyba wszystko co się dało ściągnąć a jednak nie trafiłem na taki Żeby był podwieszony bezpośrednio a nie za pomocą tego pionowego kształtownika, czyli z izolatorami u góry. Czasami układ trakcji jest taki, że nie bardzo jest jak skorzystać z typowych wysięgników bo zachodzą nad sąsiednie tory a z kolei są zbyt oddalone żeby zastosować taki podwójny.
Wysłany: 16-01-2020, 07:54
No i jak to mówią szukajcie a znajdziecie znalazłem takie wysięgniki i to w najróżniejszych odmianach a nazywają się BALD suspension i są dostępne na DLS. W ogóle są ta też dostępne inne elementy trakcji i działają nawet w TRS19 bez problemow.
Pytanie najważniejsze: Jak się mają do sieci Bogdana? Pasują? Bo że są, to było wiadomo. Sieci trakcyjnych (zestawów) na DLS jest miliard i jeszcze jedna A pytanie zadałeś tak, że "w domyśle" była nasza sieć bodziowa - do tej wysięgników "z bramki w dół" nie ma.
Właśnie chciałem nieśmiało nadmienić, że te "baldowskie" to jest klasyka CZ/DE. Oczywiście nikt nie broni tego stosować na swojej polskiej mapie w trainzie, niemniej to nie jest nasze i jakoś to można prowizorycznie dosztukować na nasze bramki ale....e-e. Nawet ja bym w to nie szedł.
Pomógł: 32 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 800 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 16-01-2020, 16:35
Czuje się wezwany do tablicy. Zadam pytanie, czy autor tematu zadał se trud pokazania co według niego znaczy " Wysięgnik podwieszany". Może bym znalazł chwilę na wykonanie modelu, ale musiałbym wiedzieć co mam zrobić.
Czuje się wezwany do tablicy. Zadam pytanie, czy autor tematu zadał se trud pokazania co według niego znaczy " Wysięgnik podwieszany". Może bym znalazł chwilę na wykonanie modelu, ale musiałbym wiedzieć co mam zrobić.
Jeżeli wysięgnik podwieszany jest tym, czym myślę że jest, to mam nie odparte wrażenie że Bogdanie zrobiłeś to już. A przy najmniej wydaje mi się że używałem takich podwieszanych wysięgników na swej twórczości. Przykład będzie najlepszym sposobem rozwiania wątpliwości.
Wysłany: 23-01-2020, 23:13
Mnie chodziło o taki wysięgnik który jest zawieszony na dwóch izolatorach od góry. Te "nasze" mają wszystkie izolatory z boku, przynajmniej takie tylko znalazłem.
A co do układania sieci to bardzo ładnie się z tym pracuje. Głównie używałem "Sieć 1-1" lub podwójnej
_________________ KUID:269437
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 23-01-2020, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
Aaa to chyba faktycznie brakuje, o ile dobrze pamiętam to takie cuś było w Jaworzynie Śląskiej: dwa słupy na zewnątrz torowiska - między nimi lina a do niej podczepione wysięgniki.
Chyba też w Wałbrzychu tak było.
Słupy na zewnątrz toru podobne do balda (czyli do czechosłowackiej sieci kolejowej) powstały i mają się dobrze. Ja z nich korzystam zamiennie z baldowymi na mojej słowackiej mini mapce.