FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Stolica i okolica
Autor Wiadomość
luki_tram
trainz

Wysłany: 09-10-2008, 16:14   Stolica i okolica

Przedstawiam fragment mojej mapki fikcyjnej. Aktualnie jest to obszar między dwoma dużymi stacjami, które łączyć będą trzy alternatywne szlaki: SBL 160km/h, trasa pośpieszano osobowa przez różne miejscowości 50 - 120 km/h, oraz szlak bardzo wiejsko osobowy ;) do 50 km/h
Przedstawiane screeny dotyczą drugiego szlaku, jest to m.in. jedna ze stacji, bocznica elektrowni.

A teraz przejdę lekko co do organizacji ruchu. Poniżej jest screen pewnej stacji na szlaku, oraz screen z oznaczeniami.

Oznaczone na czerwono, kierunki A (70 km/h) oraz B (120 km/h)
Na biało odpowiednio P (peron) T (tor przy peronie), natomiast A to tor zasadniczy, B niewłaściwy patrząc w kierunku czerwonego B czyli kierunek zrobionej fotki.
Teraz tak sobie wymyśliłem że normalnie pociągi pośpieszne będą mijać stacje bez postoju jadąc odpowiednio torami A i B. W sytuacji jazdy pociągu osobowego lub pośpiesznego który będę chciał zatrzymać od strony B do A, mogę śmiało zatrzymać przy peronie 2 T1.
Natomiast teraz po tym opisie pytanie, w sytuacji prowadzenia pociągu od A do B z uwzględnieniem postoju na torze niewłaściwym czyli peron 2 tor 1, czy w tej sytuacji na wjeździe powinien być wskaźnik W24 wyświetlony ? Dodam że pociąg po opuszczeniu stacji
wróci na tor zasadniczy.

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 09-10-2008, 16:39   

Bardzo pusto, jednolita tekstura! To takie najbardziej rzucające sie w oczy minusy. Jak na moje oko to wyglada raczej jak projekt mapki a nie efekt finalny. Dużo pracy przed Tobą ale myślę że warto!
Pozdrawiam!
P.S Tyle jet tu ( w serwisie ) prezentowanych screenów że chyba mozna wysnuć wnioski że Twoje dzieło raczej nie powali na kolana! Pooglądaj popróbuj i do dzieła poprawiaj mapę a cos z tego wyjdzie!
Ostatnio zmieniony przez jamie78 09-10-2008, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 09-10-2008, 16:51   

tory krzywo kładzione...sieć trakcyjna też wymaga wiele poprawek...np. nie stosujesz odciągów, przecież druty nie wychodzą jeden z drugiego...

Kam900
nowy

Wysłany: 09-10-2008, 16:55   

Komentowanie zacznę od tego screena - http://www.lt2.republika.pl/1.jpg . Używaj dróg i skrzyżowań z jednej paczki. Tu widać na tej samej drodze dwa kolory nawierzchni i dwa zupełnie inne chodniki (na skrzyżowaniu).
http://www.lt2.republika.pl/16.jpg - używasz dwóch różnych rodzajów torów bocznicowych na jednej bocznicy. Nie pasują one do siebie kolorystycznie i są zupełnie z innych bajek.
http://www.lt2.republika.pl/25.jpg - na torze zarośniętym nagle ukazuje się na zwrotnicy tor szlakowy. Moim zdaniem one (te tory) zupełnie do siebie nie pasują.
Nie rób screenów takich jak ten http://www.lt2.republika.pl/18.jpg lub ten http://www.lt2.republika.pl/16.jpg , gdyż mało pokazują mapy, a głównie pokazują tabor.
Nie rób tak jednolitej tekstury podłoża. Używaj przycisków [ i ] podczas kładzenia tekstury oraz dodaj różne rodzaje lub odcienie traw. Dodaj jakieś górki, nie wyskie pagórki, dołki itp.
Tyle wad znalazłem. Powodzenia w dalszej pracy przy mapie.
Ostatnio zmieniony przez Kam900 09-10-2008, 16:58, w całości zmieniany 2 razy  

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 09-10-2008, 17:25   Re: Stolica i okolica

luki_tram napisał/a:

Natomiast teraz po tym opisie pytanie, w sytuacji prowadzenia pociągu od A do B z uwzględnieniem postoju na torze niewłaściwym czyli peron 2 tor 1, czy w tej sytuacji na wjeździe powinien być wskaźnik W24 wyświetlony ? Dodam że pociąg po opuszczeniu stacji
wróci na tor zasadniczy.

W takiej sytuacji nie jest potrzebny wskaźnik W24.

luki_tram
trainz

Wysłany: 09-10-2008, 17:28   

Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Mam nadzieję że wszystkie uwagi uda mi się dobrze wykorzystać. Oczywiście jest jeszcze wiele do zrobienia. Następnym razem postaram się zalać już lepszymi screenami :)

Damianus25
nowy

Wysłany: 24-01-2009, 16:31   

troche pusto. dodaj tekstury, koniecznie trawę, i pokaż screeny które z pewnością będą pokazywały piękno trasy:)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 24-01-2009, 23:09   

Być może się takie uwagi też przydadzą:
1 screen - chyba za dużo jest tych sygnalizatorów przejazdowych.
4 screen - wskażnik na dzwigni drugiego rozjazdu powinien być raczej inny, taki na którym jest strzałka wskazująca kierunek jazdy.
5 screen - nie spotkałem się z taką sytuacją w której rozjazd jest chroniony jednocześnie semaforem i wykolejnicą (może miała być Tm?).
6 screen - jeżeli to są semafory wjazdowe do stacji to też raczej nie stosuje się za nimi wszkaźnika informującego że na drodze hamowania znajduje się przystanek osobowy (popularnie mówiąc dechy).A jeżeli te semafory są już na szlaku to nie bardzo wiem co miałyby osłaniać czy jakie inne zadanie mają?
15 screen - za semaforem trzecim ( z lewj ostatni) stoi wskaźnik granicy przetaczania - między nim a tym semaforem powinna być większa odległość (o ile się nie mylę to 100m, na forum już kiedyś była o tym mowa, musiałbyś poszukać lub ewentualnie w przepisach).
17 screen - odnosze wrażenie że nie wszystkie perony mają wskażniki W4 - miejsce zatrzymania czoła pociągu, no chyba że tak chciałeś.
19 screen - wyrównaj wysokość "anglików" i przejazdów tak aby były na tej samej wysokości co tory, być może tory się też wyrównają. A i uważaj z tymi rozjazdami podwójnymi krzyżowymi (anglikami) jak będzie ich za dużo mogą zarżnać mapę
21 screen - chyba trochę za dużo tych słupków, a nie widzę żadnych sygnalizatorów czy choćby krzyży Św. Andrzeja

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 25-01-2009, 01:35   Re: Stolica i okolica

Mannerheim napisał/a:
luki_tram napisał/a:

wróci na tor zasadniczy.

W takiej sytuacji nie jest potrzebny wskaźnik W24.

Doprecyzowując - wskaźnik W24 oznacza wyjazd na tor szlakowy niewłaściwy,więc na semaforze wjazdowym w stację go nigdy nie będzie. Poza tym - w obrębie stacji pojęcie tor właściwy-niewłaściwy w ogóle nie występuje.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

irekec
trainz

Wysłany: 25-01-2009, 02:48   

RBach - nigdy nie mów nigdy :)
Jak najbardziej W24 będzie na semaforze wjazdowym , jezeli będzie to stacja o układzie widłowym - jedna część stcji jest " normalna " a druga wprost z glowicy rozjazdowej odgalezia się na szlak / łacznice ( bez semaforow wyjazdowych ) . Napewno coś takiego na sieci by się znalazlo .

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 25-01-2009, 10:43   

[quote="pietrek"]
6 screen - jeżeli to są semafory wjazdowe do stacji to też raczej nie stosuje się za nimi wszkaźnika informującego że na drodze hamowania znajduje się przystanek osobowy (popularnie mówiąc dechy).A jeżeli te semafory są już na szlaku to nie bardzo wiem co miałyby osłaniać czy jakie inne zadanie mają?
[/quote]

a jesli jest na trasie PO a zaraz zanim/przed nim jest np. Podg??
sytuacja identyczna ma miejsce na linie 274 w miejscowowsci Mietków

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 25-01-2009, 11:58   

irekec napisał/a:
RBach - nigdy nie mów nigdy :)
Jak najbardziej W24 będzie na semaforze wjazdowym , jezeli będzie to stacja o układzie widłowym - jedna część stcji jest " normalna " a druga wprost z glowicy rozjazdowej odgalezia się na szlak / łacznice ( bez semaforow wyjazdowych ) . Napewno coś takiego na sieci by się znalazlo .

Pewnie i tak. A na takie przypadki jest magiczne "warunki lokalne" :) Fakt,może słowo "nigdy" - to za dużo, ale rozpatrując 99% układów torowych stacji - można to tak określić.
Poza tym - nawet jeśli nie ma w realu,to można sobie taką machnąć w TRS.

P.s. Widzę,że też po nocach nie śpisz... ech,co to z ludzi robi jedna gra :)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 25-01-2009, 14:40   

zolwik napisał/a:
pietrek napisał/a:

a jesli jest na trasie PO a zaraz zanim/przed nim jest np. Podg??
sytuacja identyczna ma miejsce na linie 274 w miejscowowsci Mietków

No fakt nie pomyślałem o takiej sytuacji jak w Mietkowie. Za bardzo zasugerowałem sie tą konkretną stacją. Masz rację.

luki_tram
trainz

Wysłany: 25-01-2009, 17:59   

Damianus25 napisał/a:
troche pusto. dodaj tekstury, koniecznie trawę, i pokaż screeny które z pewnością będą pokazywały piękno trasy:)

Już niebawem :)

pietrek napisał/a:
5 screen - nie spotkałem się z taką sytuacją w której rozjazd jest chroniony jednocześnie semaforem i wykolejnicą (może miała być Tm?).

Hmm, wydawało mi się, że gdyby pociąg jechał tą zwrotnicą obok torem, to z tego toru właśnie zabezpieczeniem jest ta wykolejnica.

Cytat:

Tam w zamyśle miałem takie coś, że jest rozjazd na elektrownię która widać (odgałęzienie w lewo), natomiast dalej idzie szlak osobowy gdzie znajduje się właśnie przystanek.
Czy w takiej sytuacji za rozgałęzieniem w kierunku szlaku powinna być jakaś sygn. wyjazdowa ?

Co do pozostałych uwag to podane niedoskonałości były/będą poprawione ;)

Dzięki :)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 25-01-2009, 19:19   

luki_tram napisał/a:

Hmm, wydawało mi się, że gdyby pociąg jechał tą zwrotnicą obok torem, to z tego toru właśnie zabezpieczeniem jest ta wykolejnica.

Wykolejnic nie stosuje się w torach,gdzie są przebiegi pociągowe (na semafor). Używa się ich do zabezpieczenia drogi przebiegu przed najechaniem z boku przez zbiegły tabor - z torów bocznych. W tym przypadku powinna być albo wykolejka + tarcza manewrowa albo semafor bez wykolejki.

P.s. Rozjazdem, nie zwrotnicą. Zwrotnica to element składowy rozjazdu :)

luki_tram
trainz

Wysłany: 02-02-2009, 16:12   

Wrzucam nowe screeny. Pierwsza partia to "Okolica" Jest to w prawdzie nowa mapka ewoluująca ze Stolicy i Okolicy. Druga partia screenów to poprawiana i udoskonalana Stolica.

A więc Okolica:

I stolica:

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 02-02-2009, 16:42   

Tak oglądam te screeny i ze zdziwieniem stwierdzam, że Twoja mapka strasznie mi się podoba! Ma to "coś", co przyciąga uwagę i cieszy oko... ale nie potrafię określić dokładnie co to jest. Może brak tej wszędobylskiej ostatnimi czasy trawy? Teksturowanie? Sam nie wiem... W każdym razie: Oby tak dalej! :)

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 02-02-2009, 17:02   

Mapa fajnie się zapowiada ale wyłapałem kilka niedociągnięć.
1. Błąd z anglikiem, czyli niepotrzebnie dałeś 4 napędy. W rzeczywistości spotyka się 2 napędy chyba że są wyjątki.
2. Na szlaku są nowe słupy sieci trakcyjnej a na stacji stare. W sumie mogą być ale na szlaku by je wymienił.
3. Na Twoim miejscu bym wymienił przejście przez tory oraz bym dodał znak "Strzeż się pociągu". Dodatek ten jest do pobrania z www.sony25.one.pl (Jest w pakiecie Tablice peronowe)
4. Zastąp szopę na bocznicy za nastawnią na polski.
5. Zróżnicuj tekstury na stacji i po za nią.
Koniec mojego marudzenia :)
Ostatnio zmieniony przez Kamil 02-02-2009, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 02-02-2009, 21:09   

Kamil napisał/a:

1. Błąd z anglikiem, czyli niepotrzebnie dałeś 4 napędy. W rzeczywistości spotyka się 2 napędy chyba że są wyjątki.

Wyjątków nie ma, nie w tej galaktyce :) a że TRS musi mieć cztery - zamiast dwóch widzialnych wystarczy dać dwa niewidzialne i będzie OK.

Poza tym - ten sam screen z anglikiem - rozjazd zwyczajny zaraz za krzyżowym ma ręczną bambułę, a reszta - napędy elektryczne. Dziwne trochę. A na tymczasowy rozjazd to nie wygląda, bo wyjazdy z tego toru chronią tarcze manewrowe.

Screen 11 "stolica" - dziwnie same latarnie wyglądają... napędy podziemne? :)
Ostatnio zmieniony przez RBach 02-02-2009, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  

SM50
zaawansowany

Wysłany: 03-02-2009, 17:10   

http://www.republika.pl/lt2/s11.jpg widzę, że korzystasz z animowanych zwrotnic. Czy sam zrobiłeś repaint? Czy jest on gdzieś do pobrania?

luki_tram
trainz

Wysłany: 03-02-2009, 17:45   

SM50 napisał/a:
http://www.republika.pl/lt2/s11.jpg widzę, że korzystasz z animowanych zwrotnic. Czy sam zrobiłeś repaint? Czy jest on gdzieś do pobrania?

Ściągałem stąd: http://www.trainz.org/ind...=fileinfo&id=44

luki_tram
trainz

Wysłany: 04-02-2009, 16:13   

Mam pewne pytanie. Z uwagi, że wszechwiedzący nie jestem, zwłaszcza, że kolej to moje "drugie" zainteresowanie, dlatego też mam pewien dylemat.

Otóż załóżmy, że mamy szlak, stację i następny szlak. Jeden z nich ma prędkość 90 km/h drugi, 60 km/h. Natomiast przejazd bez zatrzymania głównymi torami ma wynosić 60km/h.
Więc rozumiem, że dla pociągów wjeżdżających i opuszczających stację szlakiem 90km/h dostają sygnały z żółtym paskiem. Jak natomiast wyglądało by to w przypadku "przelotu" ?
Czyli wjazdowe z obu szlaków i wyjazdowe na oba szlaki przy wszystkich zielonych światłach dla danej relacji po torach głównych z założeniem ograniczenia do 60 km/h przejazdu przez stację i rozjazdy.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 04-02-2009, 16:18   

luki_tram napisał/a:

Otóż załóżmy, że mamy szlak, stację i następny szlak. Jeden z nich ma prędkość 90 km/h drugi, 60 km/h. Natomiast przejazd bez zatrzymania głównymi torami ma wynosić 60km/h.
Więc rozumiem, że dla pociągów wjeżdżających i opuszczających stację szlakiem 90km/h dostają sygnały z żółtym paskiem. Jak natomiast wyglądało by to w przypadku "przelotu" ?
Czyli wjazdowe z obu szlaków i wyjazdowe na oba szlaki przy wszystkich zielonych światłach dla danej relacji po torach głównych z założeniem ograniczenia do 60 km/h przejazdu przez stację i rozjazdy.

Po co bawić się w semafory z pasami, skoro wystarczy w takiej sytuacji odpowiednio umieścić wskaźniki W27 ? (ograniczające prędkość do 60 km/h przy wjeździe na stację ze szlaku "szybszego" i podnoszące Vmax do 90 km/h dla poc. jadących w przeciwnym kierunku).

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 04-02-2009, 16:22   

dajesz wjazdy i wyjazdy na "zielone"...

a najlepiej to wyjazdowy na zielony a wjazdowy uzalezniasz od wyjazdowego i ci poda automatycznie...jak byc powinno... oczywiscie sytuacja ma miejsce kiedy pociag jedzie po zwrotkach na wprost.... bo jesli na ktorejs ze ze zwrotek nastawiony jest kierunek 'zwrotny" czyli w bok to na rozjazdach jest 40km/h

zielone oznacza ze mozna jechac z max. predkoscia szlakowa.... wiec maszynista wie czy na szlaku jest 60 czy 90 czy 160....

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-02-2009, 17:09   

Mannerheim napisał/a:

Po co bawić się w semafory z pasami, skoro wystarczy w takiej sytuacji odpowiednio umieścić wskaźniki W27 ? (ograniczające prędkość do 60 km/h przy wjeździe na stację ze szlaku "szybszego" i podnoszące Vmax do 90 km/h dla poc. jadących w przeciwnym kierunku).

Co więcej - tak "niedasię", z racji na to, że semafor wyjazdowy na szlak bez SBL podaje ograniczenie obowiązujące do ostatniego rozjazdu osłanianego tym semaforem. Nie podaje szybkości na szlaku. Do tego celu służą, wymienione już wyżej przez Kolegów, wskaźniki W27 i (w realu) służbowy rozkład jazdy. Natomiast w TRS - niewidzialne markery prędkości, ustawione za ostatnią zwrotnicą, żeby pociąg nie wlókł się 40 czy 60km/h do następnej stacji :)

zolwik napisał/a:

...bo jesli na ktorejs ze ze zwrotek nastawiony jest kierunek 'zwrotny" czyli w bok to na rozjazdach jest 40km/h

Nie zawsze. Na rozjazdach R=500m masz 60km/h, na 760 - 80km/h, 1200 - 100km/h. Na kolejach francuskich bywają rozjazdy dla jazd na zwrotny z ograniczeniem do 250km/h (TGV oczywiście, gdzie by indziej). Wszystko zależy od układu torowego. Dla jazdy na wprost tez występuje ograniczenie do 100km/h - w przypadku jazdy przez skrzyżowanie torów albo rozjazd krzyżowy na wprost.
Ostatnio zmieniony przez RBach 04-02-2009, 17:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu