FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Trakcja elektryczna
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-11-2019, 11:41   Trakcja elektryczna

Witam :-)
Jak w temacie, dziś mam takie małe zapytanie odnośnie trakcji elektrycznej. Co prawda od zawsze jakoś sobie z tym radziłem z większym lub mniejszym nakładem czasu, ale czy jest jakiś szablon, który pozwala na dokładne ustawienie wysokości nad torami biegnącymi po nasypach czy innych konstrukcjach. Ogólnie tam, gdzie tory są na pewnej wysokości od terenu a w dodatku mają zmienne nachylenie. Tak na piechotę to strasznie żmudna robota. W TANE to miałem dyżurny elektrowóz, który mi podnosił pantografy w trybie geodety i słup po słupie można było ustawić prawidłowo. W tym TRS19 póki co podnoszenie pantografu nie działa i jest pewien kłopot.
_________________
KUID:269437
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-11-2019, 12:55   

Słupy trackside maja stałą wysokość i do nich można wyrównać poziom sieci
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-11-2019, 22:18   

Słupy to ja wiem że mają dobrą wysokość, ale sieć już trzeba samemu podciągać i tu jest największy kłopot ;-) Żeby to miało wszystko ręce i nogi to schodzi czasu na każdym słupie....
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 24-11-2019, 22:21   

Niestety, trzeba "na piechotę". Ewentualnie stosować nasypy z trainzowego terenu, nie spline :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-11-2019, 23:05   

RBach napisał/a:
Niestety, trzeba "na piechotę". Ewentualnie stosować nasypy z trainzowego terenu, nie spline :-)


Nasyp z gruntu też ma zawsze ileś mniej. Sprawdzałem wielokrotnie.
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 24-11-2019, 23:49   

W errorze i 19 jest prawie dokładnie jak tor.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1704
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 25-11-2019, 07:58   

Ja mam na to inny plan - jak narazie udaje się to w 100%. Buduję całą linię kolejową z nasypami, mostami i siecią trakcyjną na poziomie gruntu. Potem blokuje węzły krzywej i zaczyna rzeźbić teren. Nasypy, tory i sieć zostają na miejscu.

Działa to też jak mamy nachylenie szlaku - wtedy tylko podnoszę wszystko o pełne wartości (np. 1m, 0,5m), z tym, że ja korzystam z sieci spline a miejsca gdzie jest słup trakcside i sieć spline zdarzają się naprawdę rzadko.
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 26-11-2019, 00:03   

Peet, a masz wzornik wysokości od Bogdana?



Tu na przykład już widać że muszę dokonać korekty, przy sieci spline.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-11-2019, 11:20   

Oooo! No a jednak jest coś takiego :-D Niestety nie znalazłem tego u siebie więc zaraz idę szukać ... ;-)
Dzięki serdeczne za podpowiedź !
_________________
KUID:269437
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 27-11-2019, 11:26   

jest dostępne w necie ;) ale jakbyś miał problem to powiedz, bo jakoś u Bogdana na stronie tego albo nie ma albo nie widzę
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-11-2019, 12:32   

Szukałem tego dodatku ale jak na razie nie znalazłem. Żeby kuid był znany to by szło lepiej ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-11-2019, 13:35   

wzornik1,<kuid:173000:1005>
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group