FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jazda manewrowa
Autor Wiadomość
JARO 
super user

Wysłany: 07-10-2008, 18:02   Jazda manewrowa

Nie do końca rozumiem zasady oznaczania białym światłem lokomotywy manewrowej z obu stron (przód-tył) po stronie siedzącego maszynisty. Czy w przypadku kiedy z obu stron przepychanego składu są lokomotywy to obie w przód i tył świecą jednym światłem? Czyli świecą również na ciągnięty i pchany skład?

look20
super user

Wysłany: 07-10-2008, 18:26   

zdaje się że tak, ponieważ w E1 jest napisane że jest to oznaczenie lokomotywy manewrowej czyli obydwie są w tym momencie manewrowymi. mech nie powinien gasić tej świecącej na skład
Ostatnio zmieniony przez look20 07-10-2008, 18:27, w całości zmieniany 1 raz  

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 07-10-2008, 18:27   

Tak. W przypadku jazdy manewrowej światło od strony maszynisty jest cały czas włączone po OBU stronach, na końcu i przodzie. Nawet w przypadku pracy ze składem.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 07-10-2008, 18:28   

Raczej nie praktykuje się manewrowania dwiema lokomotywami....

look20
super user

Wysłany: 07-10-2008, 18:32   

Mannerheim napisał/a:

Mannerheim ma racje, mnie osobiście zdarzło sie raz widzieć jak dwa smrodki pchały eaosy na górce rozrządowej
Ostatnio zmieniony przez look20 07-10-2008, 18:32, w całości zmieniany 1 raz  

Dominik333
nowy

Wysłany: 07-10-2008, 20:02   

O sygnalizowanie takie może wystąpić w 2x EZT

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 07-10-2008, 21:11   

Raz jest dwa razy białe, raz z tyłu zamiast białego czerwone, a czasem wcale.

JARO 
super user

Wysłany: 07-10-2008, 21:16   I po temacie...

No dzięki wielkie za tak szybką i spontaniczną odpowiedź. A spytałem bo dopisuję skrypty do wszystkich (PL) loków jakie mam w TRS2004 uzależniające rodzaj oświetlenia od priorytetu (3 = manewrowa). W instrukcji E-1 jaką mam zainstalowaną na komputerze nie do końca było to takie oczywiste, a poza tym jest nie aktualna bo nie ma tam sygnalizacji zamknięcia przejazdu kolejowego strzeżonego .

irekec
trainz

Wysłany: 08-10-2008, 02:32   

Mannerheim napisał/a:

W Gdyni Porcie jazdy manewrowe z dwiema zebrami z przodu + trzecia ( a nawet czwarta ! ) na popychu to bardzo czesty widok , zwlaszcza przy przejazdach z poszczególnych posterunkow w porcie w rejon gpd /gpe ( górka ) i na tory zdawczo- odbiorcze EC Gdynia III z czterdziestowagonowymi wahadlami ( znaczna rożnica wysokosci poszczególnych grup w rejonach manewrowych )

Grzegorz kk
user

Wysłany: 09-10-2008, 16:05   

Chciałoby się rzec co kraj to obyczaj :P w każdym zakątku Polski tak jeżdżą jak odpowiada im taka mała dygresja od tematu dzisiaj wracałem ze szkoły i EU07 manewrowała na tyle (lewe czerwony) a z przodu dwa czerwone"Końcówki". :)

jelcz15
user

Wysłany: 09-10-2008, 20:32   

ja powiedział bym tak co stacja to inny obyczaj:] różnie jest aż dziwne że nie ma aż tak dużo kolizji bo nieraz to mnie szlak bierze;] Chociaż u mnie w Szczytnie według zasad książkowych się odbywa;]

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 09-10-2008, 21:35   

Przepis mówi jednoznacznie, w trakcie manewrów w tej kabinie w ktorej jest maszynista białe prawe światło, w tylnej lewe białe patrząc w kierunku jazdy taboru. Jest tak po to, aby inne osoby biorące udział w manewrach, a nie będące blisko lokomotywy wiedziały z której strony jest maszynista i z której podawać sygnały manewrowe. Jeżeli nastąpi zmiana kierunku jazdy manewrów, a mechanik nie zmienia kabiny to i układ świateł na lokomotywie się nie zmienia. Jeżeli zmienia kabinę to i ma obowiązek zmienić osygnalizowanie (wczesniej ma obowiązek ustalić z ustawiaczem min. i takie szczegóły z której strony będzie mechanik, bo drużyna maewrowa musi być po tej samej stronie aby móc podawać odpowiednie sygnały manewrowe do maszynisty). To tak w telegraficznym skrócie. Przy lokomotywach SM42 mechanik przesiadając się z prawej na lewą stronę powinien przełączyć i oświetlenie. Ale obecnie większość sygnałów manewrowych podaje się za pomocą radiołączności manewrowej (choć podawanie sygnałów za pomocą radiotelefonu nie zwalnia drużyny manewrowej od podawania sygnałów ręcznych lub za pomocą latarki w porze nocnej no i jeszcze sygnały dźwiękowe - bo to w dalszym ciągu są podstawowe sposoby prowadzenia pracy manewrowej a radio jest tylko sposbem dodatkowym) i respektowanie przepisów delikatnie mówiąc zanika.

Odpowiedz do tematu