FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnał na semaforze a droga hamowania
Autor Wiadomość
Lukasy
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 89
Skąd: Police
Wysłany: 14-04-2019, 19:03   Sygnał na semaforze a droga hamowania

Kłaniam się, dawno mnie tu nie było, nawet nie wiem czy to dobry temat ;) Dłubię sobie jakieś pierdoły w Trainzie, ale docieram do ściany w kwestii konfiguracji semaforów. O ile prosta stacja nie stanowi problemu, o tyle mam problem z semaforami drogowskazowymi. Posłużę się odpowiednikiem stacji w Kliniskach:

https://lukasy.kolej.org.pl/zalinkuj/kliniska_bp.png - kiedy podany jest wjazd od strony SDC oraz wjazd w perony, ale nie ma wyjazdu do Rurki, semafor H ze względu na brak drogi hamowania wyświetla dwa pomarańczowe z paskiem

https://lukasy.kolej.org.pl/zalinkuj/kliniska_p.png - kiedy przez stację jest przelot z SDC do Rurki, wszystkie semafory świecą na zielono

Problem mam z konfiguracją semafora H. Nie potrafię go zmusić, by w przypadku braku wyjazdu do Rurki pokazywał dwa pomarańczowe z pasem, a przy przelocie zielone. Dorzuciłem w drogę przebiegu fikcyjny rozjazd, który wymusza wyświetlenie żądanych przeze mnie sygnałów, ale czy jest jakiś inny sposób? Od razu mówię, że jestem z tematem Trainza jakieś 10 lat do tyłu, także uprzejmie proszę o zrozumienie, bo mogłem nie ogarnąć pewnych nowinek. Używam TS2009 i najnowszej wersji sygnalizacji pana Radka.
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 14-04-2019, 19:29   

Nie ma innej opcji niż zrobienie tego na oddzielnym przebiegu. Z tym, że zwrotnicy nie musisz dawać fizycznie w drodze przebiegu. Może być gdzieś obok semafora na torze niewidocznym i dodany do tej drogi która kończy się przy semaforze K na stój.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Lukasy
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 89
Skąd: Police
Wysłany: 14-04-2019, 20:16   

Czyli rozwiązanie pt. "fikcyjny rozjazd" jest tu jedyne. Ok, dzięki!
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 14-04-2019, 20:20   

Nie ma sprawy. Jak połączysz to z triggerami v5 od Radka, to masz automatyczne rozwiązanie. Jak będziesz chciał, to ci to rozwiniemy.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-04-2019, 06:43   

W sygnalizie jest opcja skróconej drogi hamowania. I nawet działa bez żadnych kombinacji z rozjazdami :-) Warunkiem jest oczywiście uzależnienie od następnego i poprawna konfiguracja całości.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lukasy
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 89
Skąd: Police
Wysłany: 15-04-2019, 20:52   

Korzeniu, jeśli to nie problem, to poproszę o rozwinięcie tematu. Nie jestem pewien, czy to ostatecznie wykorzystam, ale dla samego siebie chciałbym się czegoś nowego dowiedzieć.

RBach, czy chodzi o wskaźniki W19 i W20?
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 15-04-2019, 21:03   

wskaźniki w19 i w20 to swoją drogą.

W konfiguracji przebiegu jest taka opcja jak "skrócony odstęp" , gdy zaznaczysz tą opcje to pod nią pokaże się druga dodatkowa, w której wybierasz co ma się pokazać jeśli na następnym semaforze jest S1. W opisywanym przypadku wybierzesz opcję ograniczenia do 60km/h i tyle. nic więcej nie musisz konfigurować tak jak korzeń opisuje.
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Lukasy
user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 89
Skąd: Police
Wysłany: 18-04-2019, 11:28   

Pięknie dziękuję, stary Żółwiu ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group