FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana trakcji
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-07-2018, 17:24   Wymiana trakcji

Witam!
Mam taki kłopot związany z wymianą trakcji i chciałbym spytać czy jest możliwa zmiana typu tych dodatków. Dokładniej chodzi mi o to, że np na niektórych mapach zagranicznych są wstawione takie beznadziejne trakcje lub zbyt niskie dla większości taboru elektrycznego i jedynie co, to można je wykasować. Niestety przy dłuższych mapach to jest strasznie uciążliwe :cry: Chciałem je wymienić hurtem na rodzime produkcji RBach'a ale nie bardzo się da. O ile te nasze to dają się podmienić to te wbudowane (<kuid2:67906:37064:1> UK 50m Double Pylon, <kuid2:67906:37062:1> UK 50m Single Pylons) już nie i traktowane są jak tunele, mosty czy podwójne tory. Dało by się te dodatki jakoś zmodyfikować, na własny użytek choćby tylko, aby można było się ich pozbyć ? ;-)

I jeszcze jedno. Kiedy wchodziłem w edycję tych dodatków to ciekawa sprawa, ale są tam pliki *.texture których nie da się zmienić. Program Images2TGA nie potrafi wyświetlić obrazka. Na razie nic nie zmieniałem ale czy wystarczy zmienić "Kind"z bridge na "track"?
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 20-07-2018, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 20-07-2018, 19:59   

1. Ja nie robiłem sieci trakcyjnej :)
2. Hurtowo podmieniać można jedynie dodatki o tym samym kind: spline na spline, track na track, bridge na bridge.
3. Jeżeli danemu dodatkowi zmienisz kind na przykład z bridge na spline, to zniknie on z mapy, podmieniaczka i tak go nie zamieni, a jedyną opcją będzie „usuń brakujące” w celu permanentnego pozbycia się lub zmiana kind na pierwotny, w celu przywrócenia.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-07-2018, 05:35   

1. Jeśli tak to proszę wybaczyć ale kierowałem się KUID'em 173000. Tyle, że nie ma się czego wstydzić bo jest wszystko OK ;-)
2.Faktycznie próbowałem zmieniać Kind ale to nic nie dało. W końcu wykasowałem chwilowo te trakcje nie dające się podmienić, skutkiem czego na mapie się już oczywiście nie pojawiły. Usunąłem brakujące składniki ale niestety z niewiadomych powodów pojawiły się te przerywane linie sygnalizujące że czegoś brak :-/ Pisałem o tym w innym poście, że to z pewnością jakaś niedoróbka jeszcze wyszła. Do tego, te linie pochowane zostały pod torowiskiem a wykasować je można tylko jako tory. I tak źle i tak niedobrze :-/

Jako, że w ostatnich czasach bywałem kilka razy w UK tak zainteresowałem się trasą z Londynu do Edynburga ale i nieco skróconą do Yorku. O ile ta druga to była dostępna free w poprzednich wersjach Trainza i można ją sobie edytować do woli to ta pierwsza już jako płatna nie pozwala na to. Szkoda, bo ktoś wstawił na te mapy dziwną trakcję nie pasującą do żadnych normalnych (elektrycznych) składów i osobiście to mnie aż otrzepuje jakbym miał jeździć po czymś takim.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-07-2018, 08:31   

Peeet2005 napisał/a:
1. Jeśli tak to proszę wybaczyć ale kierowałem się KUID'em 173000.

A teraz popatrz na mój podpis w poście :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 22-07-2018, 08:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-07-2018, 09:28   

No dobrze dobrze, a jaki KUID widnieje na stronie http://bbf11.krb.com.pl/ ? Na dole jeszcze jest zaznaczone copyright :-) Ja tam nie wnikam w szczegóły......
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-07-2018, 10:03   

Żaden. Kuid jest ciągiem cyfr. A to, że budując Bogdanowi stronę używam tego samego nicka, co tu i na Auranie, to nie znaczy, że jestem autorem zamieszczonych dodatków. Nick to nie KUID. Amen.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 23-07-2018, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group