FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
odbiór tv przez internet
Autor Wiadomość
pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 24-09-2008, 10:02   odbiór tv przez internet

Zna ktoś jakiś sposób żeby oglądać tv przez internet? Najlepiej gdyby były kanały discovery. Mój dostawca kablówki uznał, że są już za długo i zamienił je na jakiś badziew da vinci czy coś =/

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 10:23   

Pytanie podstawowe, legalnie czy nie? Jeśli legalnie, to raczej bedzie to ciężkie w zrobieniu. Metod na nielegalny pobór takiej telewzji jest od groma. Najlepiej jednak kupić sobie satelitę typu "Cyfra+" i będzie po sprawie.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-09-2008, 10:28   

hmm a ja z kolei podpowiem że np. szlagierowe mecze piłkarskie które zazwyczaj są na kodowanych płatnych stacjach można bez problemu oglądać za pośrednictwem sopcast'a.
Nie jestem pewien jak tu z legalnością. Tzn czy dystrybutor takiego sygnału działa legalnie.

BO to że ty odbierasz udostepniony stream TV w internecie w moim rozumieniu nielegalne być nie powinno..

Ostatnio oglądałem Chelsea-ManU, łącze minimum 2MB, ale to naprawdę niezbedne minimum inaczej będziesz miał pokaz slajdów.

Na Sopcascie oprocz tego jest wiele kanałów tematycznych nie tylko sportowych.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 24-09-2008, 11:02   

Legalnie już płace i co z tego mam =/ że mi kanały zmieniają jak chcą, niby na próbę ale podejrzewam, że zostanie a jakoś szczęśliwy z tego nie jestem. Z tego co patrzyłem to cyfra nie bardzo mi się opłaca, bo ja za 3tv podłączone do kablówki płacę 40zł, a za 3 abonamenty w cyfrze zapłacę dużo więcej.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-09-2008, 11:15   

a dociera do ciebie UPC?
samych Discovery mam żeby cie nie skłamać 3 czy 4 tematyczne, oprocz tego NationalGeographic, Animal Planet. Bardzo lubie Discovery Travel - kiedys był program o kolei transsyberyjskiej super. Wspominam o UPC bo oni tak nie mieszaja z kanałami.
Za TV pakiet pełny 60 stacji + internet 2MB płacę 98 złotych.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 24-09-2008, 11:34   

Nie ma u mnie żadnego ze znanych operatorów tv kablowej, ale może to i lepiej bo np. multimedia która jest w Tarnowie ma kosmiczne ceny jak na resztę tarnowskich dostawców mediów.

Mój provider od którego mam już telefon i neta udostępnia tv kablową ale nie na moim osiedlu, i z tego co się dowiedziałem na razie nie ma szans na to by moje osiedle uzyskało dostęp do tv. Wtedy taki pakiet tv (40 kanałów w tym discovery, nat geo. animal mtv itp.) + telefon ( rozmowy z połową Tarnowa za free, 50 minut gratis co miesiąc na miejscowe i zamiejscowe) + internet 100mb/s kosztuje 89.90zł. Cały czas mam nadzieje, że jednak discovery wróci bo to da vinci to badziew.

Absolwent 1974
super user

Wysłany: 24-09-2008, 11:42   

Cyfry bym nie polecał. Mieliśmy w domu - 20 km od stolicy. Sygnał dochodził max. chyba 50%. W czasie bardzo złej pogody - duży deszcz, i wiatr obraz stawał, szarpał, zanikał.
Zrezygnowaliśmy. Na tym samym talerzu od cyfry "chodzi" dekoder Polsatu, i jest o wiele lepiej.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 12:26   

No to może Telekomuna?
Ja w domu mam Multipaket (Telewizja, Internet i Telefon). Razem kosztuje to 80zł + abonament. Czyli jakies 140zł. Można sobie wyupić tam Canal+, Discovery itp itd.
Co do trzech TV. Dostajesz jeden dekoder do jednego telewizoru. Do następnych dokupujesz na "lewo" dwa dekodery. Sygnał z talerza rozdzielasz i płacąc za jeden masz trzy. Co się okazuje, jest to legalne. Nie wiem dokładnie na czym to polega, ale jest to możliwe.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 24-09-2008, 13:37   

no tak ale to jest 140zł... czyli 40zł więcej niż obecnie + dekodery jednym słowem nie opłacalne, zwłaszcza, że nie przesiądę się na coś gorszego.

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 30-09-2008, 09:47   

KGrid - jaka telekomuna, jaki sygnał z talerza, jakie rozdzielenie na 3 dekodery, co Ty chłopie za bajki opowiadasz?

Dzisiaj, jeszcze, najfajniejszym rozwiązaniem jest analogowa kablówka. Jeżeli Twój operator zrezygnował z Discovery, no to muszę przyznać, żę jest wyjątkowy. Są kanały, które muszą być w każdej kablówce, min. jest to Discovery. Fakt, kanał jest drogi i jego włączenie również sporo kosztuje, ale jest wart tych pieniędzy. Chociaż, wydaje mi się, że jest przereklamowany. Discovery depczą po piętach takie programy jak National Geographic Channel, Planete, Viasaty.

Wyjściem dla Ciebie będzie zakup jakiejś platformy cyfrowej.
I tak:

37zł POLSAT CYFROWY pakiet familijny - http://www.cyfrowypolsat....tu_familijny.cp + antena + dekoder HDTV z HDD + aktywacja 549zł (dekoder na 2 lata i na własność),
38zł N z wybranymi 3 pakietami: informacja i rozrywka, style moda muzyka, kultura nauka świat + antena + dekoder HDTV z HDD + aktywacja 539zł (bez promocji),
40zł CYFRA+ pakiet podstawowy o więcej musisz się skontaktować z jakimś dystrybutorem.

I jak widać, opłaty miesięczne są podobne, stanie się posiadaczem dekodera HD z twardym dyskiem&możliwością nagrywania podobnie. Pozostaje ok. 100zł instalacja anteny.

I ważna uwaga - 1 dekoder = 1 telewizor, tj. można sobie w domu zrobić sieć, ale będzie można oglądać tylko 1 wybrany kanał z dekodera.

więcej:

http://www.cplus.com.pl/
http://www.cyfrowypolsat.pl/
http://www.n.pl/

Ja bym chyba wybrał (po pobieżnej analizie) POLSAT CYFROWY, oferuje TVP1, TVP2, TVN, TVN7, POLSAT, TV4 itd, w "N" brak programów POLSATu?

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2008, 14:46   

Cytat:
KGrid - jaka telekomuna,

Zapoznaj się z ofertą Multipakiet: Telefon, Internet, TV i Wideotelefon w jednym, bez talerzy, prosto z gniazdka telefonicznego.

Cytat:
jaki sygnał z talerza, jakie rozdzielenie na 3 dekodery

Jeden talerz - sygnał na trzy telewizory jest możliwy. Wiem bo znajoma ma takie rozwiązanie no i chwali. Ma jedne główny dekoter C+ i dwa pozostałe na "ciemno". Co prawda nie wiem zabardzo na jakiej zasadzie jest to rozdzielane, ale działa to bardzo dobrze, każdy ogląda co chce.

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 30-09-2008, 15:25   

Ja mam zamontowany " konwerter monoblok" i z jednego talerza odbieram na dwóch tunerach programy z Astry i Hotbirda.

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 30-09-2008, 23:39   

Jeżeli chodzi o ofertę TPSA "z gniazdka" to można sobie to wykupić ale trzeba również podpisać umowę z CYFRA+. Rozwiązanie beznadziejne. Z satelity mamy dostęp do kilkuset kanałów, w TPSA tylko do kanałów CYFRA+ z podpisanej umowy. Tu również jest podobny problem co z odbiorem satelitarnym, 1 telewizor = 1 dekoder = 1 abonament.

Rozdzielenie sygnału z 1 talerza na 3 odbiorniki w taki sposób aby każdy mógł korzystać niezależnie jest nieco skomplikowane, niezbędny jest zakup MULTISWITCHA - np. http://www.dipol.com.pl/m...iowy_R70952.htm i mamy sygnał rozdzielony czy nawet zsumowany z naziemnym a przy okazji niezłą instalację w domu. Rozwiązanie do odbioru z 2 satelitów. Na zwykłym konwerterze zapomnij o oglądaniu "każdy co chce". Pozostaje problem z dekoderami gdzie: 1 telewizor = 1 dekoder = 1 abonament - mówimy o kanałach płatnych i kodowanych.
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 30-09-2008, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 30-09-2008, 23:52   

Dodam jeszcze, że przełączenie kanału w dekoderze satelitarnym, w zależności od potrzeb, powoduje odbiór wyższych lub niższych częstotliwości satelitarnych oraz zmianę polaryzacji pomiędzy V a H. Więc, pstrykając kanałami będziemy zakłócać odbiór w drugim dekoderze.

http://www.lyngsat.com/hb8.html - przykład nadawanych programów z satelity Hot Bird 8, w tabelach po lewej stronie mamy pokazane częstotliwości i polaryzacje.

Odpowiedz do tematu