FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja CSD/ZSR oparta na skrypcie v5
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-09-2016, 18:03   Sygnalizacja CSD/ZSR oparta na skrypcie v5

Bry. To znowu ja.
Wspomniałem na shoucie, że "muszę w końcu popełnić v5 "po czesku". Spotkało się toto z pozytywnym odzewem, więc dłubię.

Wrzucam dwa screeny, żeby nie było pusto, czyli "pierwsze koty za płoty" :-) Takie o do oceny modelu w wersji mocno roboczej - czy idzie mi to w dobrą stronę. Wymiary mam z netu (z czeskich stron), tex ze zdjęć z podrzuconych od ludzi. Będzie to na bibliotekach, więc 2009+. Widziałem, że Kilan zmienia kompa, może przejdzie na 2010, wtedy odpadnie mi robienie osobnej wersji pod 06 :-)

Model - jak pisałem - "under construction", bez szczebelków, detali, pasów. To są sygnalizatory produkcji AZD Praha. Wzór SSSR (od Wielkiego Brata zza Buga) też będzie, ale potem :-)

Będę miał pewnie zylion pytań do fanów kolei knedliczkowej, tak samo będę się łasić o tłumaczenie string library na czeski. Ale to z czasem.

No i obrazki:





P.s. Corony są za duże. Wiem. To kolejny error New Errora. W normalnych Trainzach jest poprawnie :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 21-09-2016, 18:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-09-2016, 20:13   

O, jaki temat "niespodzianka". Nie pomyślałem że kogoś może zainteresować bez mojego lobbowania tak ambitny temat z działu "nie polskie".

A tak już na poważnie, nigdy nie sądziłem że taki projekt może powstać, toteż nigdy nie gromadziłem materiałów tex itp. do niego, jestem goły i wesoły. Czeską (a mającą korzenie austro-węgierskie z radzieckimi naleciałościami po 1945 r.) sygnalizację stosuję na zasadzie obserwacji i naśladowania układów odnalezionych historycznie, na fotografiach lub na żywo, ale już mając tylko to na uwadze, zauważyłem, że w wielu aspektach różni się od sygnalizacji polskiej (opartej o niemiecką) - zarówno zasady ustawiania semaforów na stacjach jak i możliwości wyświetlania sygnałów.

Tu od razu warto podkreślić, że w przeciwieństwie do Polski, gdzie mamy zasadniczo dwie rodziny semaforów (kształtowe typu pruskiego i świetlne), w Czechosłowacji mamy trzy a nawet cztery rodziny (kształtowe typu austriackiego, kształtowe typu pruskiego, świetlne typu radzieckiego, oraz świetlne typu AŻD), co już na dzień dobry strasznie rozbudowuje temat - tym bardziej że najpowszechniejsze obecnie sygnały typu AŻD w latach 70. należały do rzadkości (w przeciwieństwie do pozostałych):

Tu np. znaleźć można rysunki i wzory semaforów kształtowych austriackiego wzoru oraz świetlnych wzoru radzieckiego:

http://vlaky.bestsite.cz/...39-1960-2-2.htm
http://www.parostroj.net/...ech_nav_CSD.htm
http://www.parostroj.net/...la/nav_SSSR.htm
http://vlaky.bestsite.cz/...62-1990-2-3.htm

Całkiem ładne semafory kształtowe stworzył swego czasu Hummus, dostępne są tu:

http://hummustrainz.com/free.htm

Niestety wszystkie pozostałe typy są w jakości "rok 2003" i nie było od tamtej pory poprawek. Odnośnie samych przepisów, co nieco można przeczytać tu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezni%C4%8Dn%C3%AD_tra%C5%A5ov%C3%A9_n%C3%A1v%C4%9Bstidlo
http://www.predpisycd.wz.cz/data/D1.pdf
http://www.iwan.eu07.pl/danone39/predpisy.htm

Rzeczywiście kupuję nowy komputer, ale nie wiem jeszcze na jakim TRS będę dalej pracował. To się niebawem okaże, podobnie jak to czy będę w stanie pracować na gmaxie przy nowszych systemach. Zobaczymy.

Moje materiały fotograficzne w temacie sygnalizacji czechosłowackiej:

http://wyslijto.pl/plik/ilpw5117fb

Dziękuję i powodzenia.
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-09-2016, 04:39   

Piotr, dzięki za linki i zdjęcia.
Co do wymiarów - korzystam z artykułów na vlaky.net:
http://www.vlaky.net/zele...asne-na-ustupe/
jest trochę rysunków szczegółów. Zdaję sobie sprawę, że obrazy sygnałowe są nieco inne - a w zasadzie jest ich więcej. Na początek AZD - bo właśnie na nich jest najwięcej zabawy ze skryptem - trzy pasy, wskaźniki z cyframi itd. "ruski" będą prostsze - bo mniej kombinowania :-)

Założeniem całej tej akcji jest stworzenie sygnalizy, której konfiguracja jest znana, ze wszystkimi ułatwiaczami v5 i współpracująca z naszymi elementami (w tym blokadą czy pulpitem nastawczym). Polską udało się zrobić - zakładam, że tą też dociągnę do końca :-D

I już niedługo zacznie się lista pytań - dla niektórych pewnie śmiesznych - bo moja znajomość czeskiego jest mizerna :-P
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1627
Skąd: Poznań
Wysłany: 22-09-2016, 10:51   

Jakieś zdjęcia Ci wysyłałem w tej sprawie, nie wiem czy jeszcze je posiadasz. Jak nie, to podeślę jeszcze raz. Jutro będziemy w Czechach to się coś pofoci tylko napisz dokładnie jakie elementy chcesz ;-)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-09-2016, 11:27   

McDreamy napisał/a:
Jakieś zdjęcia Ci wysyłałem w tej sprawie, nie wiem czy jeszcze je posiadasz. Jak nie, to podeślę jeszcze raz. Jutro będziemy w Czechach to się coś pofoci tylko napisz dokładnie jakie elementy chcesz ;-)


Detale :-) trafoskrzynkę, tyły komór i takie tam :-) tylko "teksturowo", zwłaszcza trafo na dole słupa -tam są śruby i nakrętki, dlatego idealnie pod kątem prostym. Ze skosa mam, ale to mnóstwo rzeźby jest.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1627
Skąd: Poznań
Wysłany: 22-09-2016, 12:05   

RBach napisał/a:
McDreamy napisał/a:
Jakieś zdjęcia Ci wysyłałem w tej sprawie, nie wiem czy jeszcze je posiadasz. Jak nie, to podeślę jeszcze raz. Jutro będziemy w Czechach to się coś pofoci tylko napisz dokładnie jakie elementy chcesz ;-)


Detale :-) trafoskrzynkę, tyły komór i takie tam :-) tylko "teksturowo", zwłaszcza trafo na dole słupa -tam są śruby i nakrętki, dlatego idealnie pod kątem prostym. Ze skosa mam, ale to mnóstwo rzeźby jest.


challenge accepted :mrgreen:
 
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-10-2016, 13:14   

Trudno było ostatnio bo słońce non stop i jednak coraz trudniej spotkać semafory typu radzieckiego, o kształtach nie wspominając, ale kilka fot uzupełniających mam + to co mają chłopaki, bo dokładniej mierzyli i focili:

http://wyslijto.pl/plik/hdi9mrg4fa
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-11-2016, 09:00   

Dzięki wszystkim za zdjęcia :-)

Wstępniak: Tak, mam przepisy D1 (odpowiednich naszego Ie-1) :-D

I pierwsze z durnych pytań:

Czy istnieją tarcze zaporowe świetlne (białe+czerwone)? Z instrukcji wprost nie wynika.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1705
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 01-11-2016, 11:49   

https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656

Spotkałem się tylko z jednokomorowymi - tu na tle tego białego kozła oporowego.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-11-2016, 13:04   

Kanclerz napisał/a:
Spotkałem się tylko z jednokomorowymi


O tych wiem, mam nawet zdjęcie. Chodzi mi o dwukomorowe.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1627
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-11-2016, 15:03   

Nie przypominam sobie żebyśmy takowe spotkali (może nie zwróciliśmy uwagi) ale rozsądnie byłoby takowy zrobić. Semafor stale wyświetlający czeskie S1 z możliwością podania sygnału manewrowego.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-11-2016, 16:12   

OK, to popełni się takie cuś.
Tymczasem z placu boju:

Coś działa :mrgreen:
Działa nawet przełączanie wyglądu pasa biało-czerwonego (u nas jest tabliczka "m", u sąsiadów maja "gęstsze" malowanie biało-czerwonego pasa).

Jeszcze parę bajerów do skryptu, potem tłumaczenie na czeski i będziemy tłuc masówkę :-) Póki co - są trzy sztuki działające, do tego oczywiście knedlikova-mysz-lajbrary i najnowsze ściśle tajne biblioteki skryptuff :-) Chce kto do obejrzenia i wyłapania błędów modelarskich? :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 01-11-2016, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 139
Skąd: Sanok
Wysłany: 03-11-2016, 16:50   

Świetna robota, jednak mam pytanie, czy takie semafory również istnieją na Słowacji i (podobne) na Ukrainie? Nie powiem że przetestowałbym je, zważywszy iż cześć mojej trasy przebiega przez Ukrainę.
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-11-2016, 17:15   

CenariusPL napisał/a:
Świetna robota, jednak mam pytanie, czy takie semafory również istnieją na Słowacji i (podobne) na Ukrainie? Nie powiem że przetestowałbym je, zważywszy iż cześć mojej trasy przebiega przez Ukrainę.


Na Słowacji tak. Na Ukrainie są typu "USSR", ale nie ma AZD. Wersja USSR przyszła ze Związku Radzieckiego do Czechosłowacji, stąd występują one i w byłych republikach radzieckich i w Czechach/na Słowacji. W drugą stronę nie - AZD to czeski wymysł, występuje tylko w CZ/SK.

"Ruski" będę robić, ale operujące sygnałami CSD/ZSR. Rosyjskich (w sensie rosyjska sygnalizacja) nie planuję.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-11-2016, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 07-11-2016, 17:54   

Proszę, pierwszy kawałek paczki :-)
http://trainz.krb.com.pl/pliki/azd.7z
W środku:
- najnowsza wersja script library, w pełni kompatybilna z dotychczasowymi ale rozbudowana, z numerem wersji v5.3 (uwaga - na starych 5.2 knedliki NIE będą działać prawidłowo!!!!)
- mysz library do knedlików
- samych knedlików kilka (17) sztuk :-)

Całość do testowania i wyłapania uwag. Który do czego - a nie powiem, samemu proszę dojść, ewentualnie poczekać, aż mi się zachce napisać instrukcję :-P

Całość niestety (albo i stety) 2009+, ze względu na biblioteki.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-11-2016, 18:21   

Ja bardzo dziękuję za sam fakt, że to powstaje, ale ponieważ nadal siedzę na TRS2006 i nie wymieniłem jeszcze komputera (choć już niedługo), to na razie nie jestem w stanie pomóc w testowaniu. Potem też trudno mi powiedzieć jak będzie, bo chciałem obejrzeć T:ANE, ale czy da się na tym pracować to się dopiero okaże.
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1627
Skąd: Poznań
Wysłany: 07-11-2016, 18:26   



W TANE tak mi się wyświetlają pasy od prędkości 60/80/100 - świecą cały czas.

Co do samych modeli to wyglądają świetnie. Sygnały wyświetlają się poprawnie oprócz wspomnianych już pasów...
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 07-11-2016, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 07-11-2016, 18:27   

McDreamy napisał/a:
W TANE tak mi się wyświetlają pasy od prędkości 60/80/100 - świecą cały czas.


Zainstalowałeś, nadpisałeś i zatwierdziłeś script library z paczki?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1627
Skąd: Poznań
Wysłany: 07-11-2016, 18:40   

Usunąłem stare i zainstalowałem nowe.

EDIT:
Zrobiłem to jeszcze raz i działa poprawnie.
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 07-11-2016, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 13-11-2016, 19:37   

Wieści z frontu. Pismem obrazkowym.

Głównie zainteresuje to Kilana. Piotr, to jest prawie kompletna lista z Twojego zamówienia :-) Brakuje kształtów i karzełka. To jest screen z 2010, nie mam już dziś siły na przewalanie tego pod 2006, poza tym browar w lodówce czeka a jutro też podobno jest dzień :-)
Nie ma tu "wjazdowych" i "wyjazdowych". Zgodnie z D1 (czeskie E1), semafor działający na manewry ma wąskie białe paski, nieważny dla manewrów - równe z czerwonymi. Na screenie masz równe. Ale to działa tak, jak w sygnalizie PL tabliczka "m" - trzeba zaptaszkować w menu opcję i pas zmienia się. Dlatego pisałem o konieczności wydawania sesji do mapy. Nawet jeśli nic nie konfigurujesz, to takie przełączenie pasa zapisuje się w sesji właśnie. Sama goła mapa będzie miała wszystkie semafory "w równe paski", bo nie będzie miało się z czego wczytać zaptaszkowanie :-)
Jak widać - powstały też "ruski". Równocześnie z nimi dalej idą AZD. No i przeróbka niektórych pod 2006, czyli trzeba ogarnąć trzy rzeczy na raz :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
pietrek
znawca



Pomógł: 62 razy
Wiek: 56
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2057
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 13-11-2016, 20:10   

chapeau bas
Czyli jak zwykle dziękujemy za wkład i za zaangażowanie. :-)
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-11-2016, 18:31   

O cholera... no tempo jest zawrotne. W tym układzie chyba zdecydowanie wstrzymam publikację mapy o te kilka dni. Napisałem już do autora modeli semaforów kształtowych, ale jeszcze nie mam odpowiedzi. Niestety jest on od lat nieaktywny i nie wiem w ogóle czy zagląda na maila, którego znam. Nie mniej napisałem prośbę o możliwość skorzystania.
_________________
www.wgk.cal.pl
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 14-11-2016, 18:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 23-11-2016, 20:03   

RBach napisał/a:

Nie ma tu "wjazdowych" i "wyjazdowych". Zgodnie z D1 (czeskie E1), semafor działający na manewry ma wąskie białe paski, nieważny dla manewrów - równe z czerwonymi. Na screenie masz równe. Ale to działa tak, jak w sygnalizie PL tabliczka "m" - trzeba zaptaszkować w menu opcję i pas zmienia się. Dlatego pisałem o konieczności wydawania sesji do mapy. Nawet jeśli nic nie konfigurujesz, to takie przełączenie pasa zapisuje się w sesji właśnie. Sama goła mapa będzie miała wszystkie semafory "w równe paski", bo nie będzie miało się z czego wczytać zaptaszkowanie :-)


Głos zza grobu: myślałeś może, by kwestię "m"/szerokości pasa zakodować do nazwy obiektu i zczytywać przy Init(), wtedy niezależnie od sesji ustawi się to co ma być ustawione?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-11-2016, 20:38   

Romek, tak jest zrobione. Jest tag isCSD - i tu skrypt rozróżnia, czy ma knedlika czy polaczka :-) Jak knedlik, to przełączamy pasy, jak PL - to majtamy "m"-ką. :-) Wszystko obrabia jeden skrypt. Ale nie wiem, czy ma sens włączać "z bomby" pas "manewrowy" jeżeli semafor ma dostępny tryb manewrowy - taki np ss 4 w układzie komór pcpb może być wjazdowym i wyjazdowym - przyjąłem zasadę, że pas manewrowy trzeba włączyć świadomie, jak w naszych. Da się, bo mamy tagi isCSD i m - więc bez problemu. Ale jakieś warunki wyjściowe trzeba przyjąć. Więc jest analogicznie do naszych, tu tez nie mamy z automatu tabliczki "m" nawet jak semafor ma opcję podania Ms2 :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 23-11-2016, 23:22   

Mi bardziej chodzi o to czy włączanie trybu "m" ma się odbywać poprzez Get i Set Properties tak jak to jest do tej pory i co idzie w tryb sesji czy też kodując w nazwie semafora dajmy na to przełącznik -m i mamy stan semafora niezależny od sesji (chyba, że sama zmiana nazwy jakiegokolwiek obiektu tworzy sesję to wtedy bredzę powyżej i sprawa bezprzedmiotowa).
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group