FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Laptop pod Trainz, gmax i skyrim'a
Autor Wiadomość
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 08-08-2016, 15:32   Laptop pod Trainz, gmax i skyrim'a

Cześć ludkowie. Zmarł mi laptop :-(
Szukam czegoś nowego do grania w Terenię i gmaxowania, czasem jakąś strzelankę i do eurotrucka, oglądania filmów w 1080p.
Nieistotna pojemność baterii. Praktycznie cały czas będzie na kablu. Celowałem w coś z ekranem 17" bo wygodniej się na nim pracuje, ale po przejrzeniu całego Internetu doszedłem do wniosku, że 15.3" też może być. Pułap cenowy do 2700zł, kolor biały, bo taki mam kaprys. Windows 8.1, 10... bez znaczenia. Nie przeszkadza mi to.
Przekopałem benchmarki, sklepy, porównania, rankingi, sprawdzałem z osobna wszystkie układy i szału z wyborem nie ma. Od początku rzucił mi się w oczy ten model:
https://saturn.pl/komputery-i-tablety/notebook-lenovo-z51-70-80k601clpb?gclid=CKL2_JXgsc4CFUJmGwoddVABnQ
W zasadzie poza wielkością matrycy spełnia moje wszystkie wymagania, ale chciałbym się jeszcze skonsultować z kimś bardziej będącym w temacie. Będzie to dobre?

Pomóżcie, bo bez tego nowych modeli nie będzie :mrgreen:
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 08-08-2016, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 08-08-2016, 18:22   

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem niskonapięciowych procesorów (w przypadku Intela to tych co mają "U" na końcu oznaczenia modelu - mają TDP 15W zamiast standardowych 45W), nie w tym sensie że są jakieś strasznie słabe, są nawet całkiem niezłe, ale kosztują więcej oferując niższą wydajność. Cena laptopa jest przez to zwykle wyższa ponieważ procesor jest "U", a wydajność wcale nie jest wyższa. Może miało by to sens gdybyś rozważał dłuższą pracę na baterii, ale jeśli, jak napisałeś, raczej pracować na sieciowym, to nie wiem czy nie lepszy byłby jakiś procesor typu "HQ" z wyższym taktowaniem i z TDP 45W zamiast płacić za energooszczędny "U".
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 08-08-2016, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 08-08-2016, 19:45   

Ale w przypadku laptopów nie mam raczej specjalnego wyboru konfiguracji procka. Z tego co patrzałem dostępne marki oferują raczej mały wybór. Głównie między i5 i i7 i wszystkie nieskonapięciowe. Chyba dlatego, że akurat taka jest moda.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 38
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 08-08-2016, 21:19   

Ja mam nowego acera E-15, Intel i5, 1Tb dysk, grafika zaintegrowana do 2 gb, 8 gb ramu
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-08-2016, 06:32   

Korzeń napisał/a:
Ale w przypadku laptopów nie mam raczej specjalnego wyboru konfiguracji procka. Z tego co patrzałem dostępne marki oferują raczej mały wybór. Głównie między i5 i i7 i wszystkie nieskonapięciowe. Chyba dlatego, że akurat taka jest moda.

Wiem, nie jest łatwo utrafić coś nie-niskonapięciowego. Trafia się może z 1-2 na 30 laptopów.

Wiesz, nie zrozum mnie źle, nie chcę ci jakoś szczególnie obrzydzać tych niskonapięciowych, nie to miałem na celu. One nie są takie złe i na nich też wiele da się zrobić, nawet przeciętne niskonapięciowe Core i5 oferuje przyzwoitą wydajność.

Dla przykładu Intel Core i5-6300HQ (czterordzeniowy 2.3 GHz, 6MB cache, TDP 45W, Intel HD Graphics 530) i Intel Core i5-6200U (dwurdzeniowy 2.3 GHz, 3MB cache, TDP 15W, Intel HD Graphics 520) różnią się znacznie, bo jeden jest cztero- a drugi dwurdzeniowy, ale już np. dopłacanie za Intel Core i5-6350HQ (czterordzeniowy 2.3 GHz, 6MB cache, TDP 45W, Intel Iris Pro Graphics 580) gdy można mieć coś w porównywalnej cenie z Intel Core i5-6300HQ nie ma zbytnio sensu bo różnią się tylko zintegrowanym układem graficznym, co przy korzystaniu z jakiegoś GeForce'a czy Radeon'a i tak nie ma znaczenia.

Pytanie tylko jaka jest względna cena laptopów z różnymi procesorami, i ile można ew. zyskać na wydajności. Jeśli np. za procesor "HQ" trzeba by znacznie więcej dopłacić, to wtedy warto rozważyć czy nie lepiej jednak pozostać przy "U". A może tak być, bo przy ogólnej modzie na "U" w popularniejszych modelach "HQ" mogą wkładać tylko w modelach "dla graczy", które potrafią kosztować znacznie więcej.

Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę żebyś bez potrzeby nie przepłacał za procek z "U", bo być może dałoby się w porównywalnej cenie kupić np. jakieś mocniejsze Core i5 "HQ", ale wcale nie musi tak być. Te niskonapięciowe opanowały rynek i dużo łatwiej jest coś z nich wybrać, ale trzeba uwzględnić całą konfigurację sprzętową i cenę.
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 09-08-2016, 07:08   

A ja niedawno kupiłem laptopa HP Pavillon z I7 6700HQ oraz grafiką GTX950M i stwierdzam, że w T:ANE można na nim swobodnie działać. Oczywiście nie na ustawieniach na maxa ale na takich średnich - tym bardziej, że ekran jest Full HD. Dość ciężko mu się pracuje jeżdżąc pociągami bo grzeje się do 80 stopni a moc pobierana przez laptop dochodzi do 65 W. Niestety ale kosztował też nieco więcej niż kolega zaproponował, bo aż 3,8 tys. Może dlatego że i ma dwa dyski - SSD 128GB (M2) i zwykły talerzowy 1 TB. Jestem z niego baaaardzo zasowolony :-)
 
 
 
kolpawe
zaawansowany
mbXD2


Pomógł: 11 razy
Wiek: 38
Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 613
Skąd: Grodzisk M.
Wysłany: 09-08-2016, 08:20   

Ja mam Lenovo G50-80 (niemal taka sama specyfikacja jak w tym co zalinkowałeś tylko RAMu mniej o 2 GB) i do trainza wystarcza spokojnie, nawet na napakowanej zielskiem mapie Garczegorze-Choczewo działa płynnie, choć w nienajwyższych detalach (ale to wyjątek). ETS 2 też bez problemów, tak samo filmy, co do TANE to tylko w najniższych ustawieniach jest normalnie i nie grzeje się zbytnio.
Ostatnio zmieniony przez kolpawe 09-08-2016, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-08-2016, 12:57   

Korzeń a jaką miałeś do tej pory grafikę w lapku, NVidię czy AMD? Wiesz chyba z czym wiąże się zmiana grafiki w Trainz-ie? (chyba, że coś się zmieniło?).
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 09-08-2016, 14:48   

drstrach napisał/a:
Korzeń a jaką miałeś do tej pory grafikę w lapku, NVidię czy AMD? Wiesz chyba z czym wiąże się zmiana grafiki w Trainz-ie? (chyba mialem, że coś się zmieniło?).


Miałem AMD
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-08-2016, 10:58   

Korzeń napisał/a:
Miałem AMD

No to przy tym budżecie to całkiem niezły wybór, co najwyżej rozejrzyj się za dodatkowymi 8 GB RAM, żeby było trochę przyszłościowo.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 10-08-2016, 11:30   

[quote="drstrach"]
Korzeń napisał/a:
(...) rozejrzyj się za dodatkowymi 8 GB RAM, żeby było trochę przyszłościowo.

Już pojawiło się trochę modeli z DDR4 i będzie to coraz popularniejsze, ale na chwilę obecną może być drogo bo DDR3 póki co rządzi.
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 10-08-2016, 13:48   

Już kupiony :mrgreen: . Zobaczymy jak się sprawdzi. Trochę na nim popracuję i zrobię recenzję. Może się komuś przyda :-)
O rozbudowie o dodatkowy RAM pomyślę później. Na razie wydoiłem się z kasy do stycznia conajmniej :mrgreen:
Teraz muszę odzyskać dane z uszkodzonego dysku i mogę wracać do pracy.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group