Czy jest jakaś komenda, lub jakiś sposób, by skasować z listy komend tą niewykonaną z racji niewykonania warunku?
Przykładowo:
- komenda A mówi, że po przejechaniu triggera A i po zatrzymaniu się będzie puszczony jakiś dźwięk.
- komenda B skasuje komendę A gdy pociąg przejedzie przez trigger B.
Zamysł jest taki żeby wygłaszało jakąś zapowiedź na stacji, ale tylko gdy pociąg się na niej zatrzyma, a jak sie nie zatrzyma na tej stacji to nie. Jakiś pomysł? Bo jak narazie to zawsze wygłasza mi zapowiedź, nawet jak zatrzymam sie na innej stacji
Tak, chodziło mi o zasady sesji, przepraszam nie łapię tego.
Ale chodzi o to, czy jest jakaś zasada, który wyłączy odtwarzanie dźwięku po przejechaniu kolejnego triggera. Bo obecnie nawet jak zatrzymam się gdzieś indziej - odtwarza mi się tamta zapowiedź, a jak przejadę kolejny trigger - dwie pod rząd.
pokaż screena z ustawień zasad.
bo jak byś miał dobrze ustawione wszystko to to co piszesz nie powinno mieć miejsca.
to działa tak, że wybierasz określony trigger i tylko on działa, inne są bez znaczenia
Chyba łapię, na czym polega problem - załóżmy, że mam triggery na stacji A i B. W obu jest ustawione czekanie na zatrzymanie składu, i potem odtwarzana zapowiedź. Jeżeli przejadę trigger A i zatrzymam się w peronie - odtworzy się zapowiedź A. Ale triggerowi chyba wszystko jedno GDZIE się zatrzymam - byle za nim. Tak więc, jeżeli przerżnę peron i stanę gdzieś na szlaku między A a B, to również reguła triggera A się "zaliczy". No i wreszcie - jeżeli przejadę A, a potem B, i dopiero się zatrzymam, to zaliczy oba na raz. Czyż nie?
A kolega chyba chce, żeby przejechanie jakiegoś innego triggera - np na wyjeździe ze stacji A - "kasowało" warunek triggera A, tak aby po przejechaniu przez jego stację bez zatrzymania był ignorowany. Albo żeby reguła triggera A sprawdzała, gdzie skład się zatrzymał, i jak za daleko, to niezaliczała postoju.
czekanie na zatrzymanie przy triggerze nie jest obojętne, musisz się zatrzymać w promieniu triggera, i to jest warunek zasady potem jest odtwarzana zasada nastepna ( zależna).
dlatego najlepiej będzie jak zobaczymy strukturę budowy zasad i jakie to są zasady