Wysłany: 02-01-2016, 15:26 Broblem z ContentManager
Witam.
Problem polega na tym gdyż nie mogę uruchomić menadżera zawartości, gdy nacisnę na przycisk "zawartość" Program się nie uruchamia menadżerze zadań pojawia się ContentManager.
Wersja gry 49933.
Wysłany: 02-01-2016, 16:16 Re: Broblem z ContentManager
zibi napisał/a:
Witam.
Problem polega na tym gdyż nie mogę uruchomić menadżera zawartości, gdy nacisnę na przycisk "zawartość" Program się nie uruchamia menadżerze zadań pojawia się ContentManager.
Wersja gry 49933.
Skoro się pojawia ale nie ma okien programu, to pewnie musi swoje "przemielić". Przy okazji nie odpala się trainzutil.exe?
No tak tylko i ile można czekać? Wcześniej uruchomiał się w miarę szybko, a odnośnie do trainzutil.exe to nie uruchamia się ten proces. O właśnie podczas pisania uruchomił się ale odrazy się zawiesił. I sobie teraz przypominałem że przed pojawieniem się problemu dodałem bardzo długą listę do aktualizacji.I najprawdopodobniej to jest spowodowane te problemy, czy można menadżera jakoś ustawienia zresetować?
O właśnie podczas pisania uruchomił się ale odrazy się zawiesił. I sobie teraz przypominałem że przed pojawieniem się problemu dodałem bardzo długą listę do aktualizacji.
No to teraz sobie poczekasz. Musi swoje przemielić.
zibi napisał/a:
I najprawdopodobniej to jest spowodowane te problemy, czy można menadżera jakoś ustawienia zresetować?
W tym wypadku - nie. Musisz wykazać się cierpliwością...
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 02-01-2016, 20:22
Jeżeli mogę wtrącić trzy grosze. Jak chcesz coś dodawać, to paczka nie więcej niż 200MB. Czasami i 300MB może być bez konsekwencji naprawy bazy. Przetestowałem to osobiście
Generalnie ta gra jest dla cierpliwych a długość mielenia zależy od ilości dodatków. Jak do północy skończy, to będziesz mógł napisać, że osiągnąłeś sukces
Jeżeli mogę wtrącić trzy grosze. Jak chcesz coś dodawać, to paczka nie więcej niż 200MB. Czasami i 300MB może być bez konsekwencji naprawy bazy. Przetestowałem to osobiście
Generalnie ta gra jest dla cierpliwych a długość mielenia zależy od ilości dodatków. Jak do północy skończy, to będziesz mógł napisać, że osiągnąłeś sukces
No i szczegół techniczny: z przyczyn braku przyczyn, czyli "bo to trainz", przy plikach CDP powyżej chyba 700MB CMP się burzy że "nie można czytać pliku". Tak było w 2010 na XP. Ponieważ obecnie mam win7 64bit (ze względu na posiadanie New Errora) - tego jeszcze nie spotkałem. Ale może źle sprawdzałem i tu też tak jest. Rozwiązaniem problemu było zamknięcie (całkowite, włącznie z taddaemonem) gry, odpalenie CMP bezpośrednio z pliku exe i szybkie wrzucenie mu takiego pliku z zaskoczenia, zanim się ogarnął. Za którymś razem się dał zrobić w jajo i łykał pliczek.
Druga sprawa: Po wrzuceniu jakichś tam dodatków (jakichkolwiek, nawet jednego krzaczka), oprócz zatwierdzania normalnie z poziomu CMP, gra robi jeszcze tzw. walidację. Czyli jakby ponowne sprawdzenie i zatwierdzanie "wewnątrz gry". Oczywiście czas trwania tegoż zależy wprost od ilości i rozmiaru właśnie wrzuconego stuffu, czyli po wrzuceniu 1GB różności gra trochę będzie mielić. Dotyczy to zwłaszcza uruchamiania samej gry, czyli oczekiwania na okno z mapami a potem na "podliczenie" ilości sesji w mapach. Jeżeli pokaże się okno z trasami i przy każdej będzie "0 sesji" to czekamy, aż się pojawią. Ot, taka gra.
P.s. Kolega zibi zapoznał się już z koniecznością odczekania, aż taddaemon się zakończy, żeby nie mieć napraw bazy?