FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Broblem z ContentManager
Autor Wiadomość
zibi
świeżak

Wysłany: 02-01-2016, 15:26   Broblem z ContentManager

Witam.
Problem polega na tym gdyż nie mogę uruchomić menadżera zawartości, gdy nacisnę na przycisk "zawartość" Program się nie uruchamia menadżerze zadań pojawia się ContentManager.
Wersja gry 49933.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 02-01-2016, 16:16   Re: Broblem z ContentManager

zibi napisał/a:
Witam.
Problem polega na tym gdyż nie mogę uruchomić menadżera zawartości, gdy nacisnę na przycisk "zawartość" Program się nie uruchamia menadżerze zadań pojawia się ContentManager.
Wersja gry 49933.

Skoro się pojawia ale nie ma okien programu, to pewnie musi swoje "przemielić". Przy okazji nie odpala się trainzutil.exe?
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

zibi
świeżak

Wysłany: 02-01-2016, 20:03   

No tak tylko i ile można czekać? Wcześniej uruchomiał się w miarę szybko, a odnośnie do trainzutil.exe to nie uruchamia się ten proces. O właśnie podczas pisania uruchomił się ale odrazy się zawiesił. I sobie teraz przypominałem że przed pojawieniem się problemu dodałem bardzo długą listę do aktualizacji.I najprawdopodobniej to jest spowodowane te problemy, czy można menadżera jakoś ustawienia zresetować?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 02-01-2016, 20:11   

zibi napisał/a:
No tak tylko i ile można czekać?

Do skutku. Serio. Ta gra tak ma.

zibi napisał/a:
O właśnie podczas pisania uruchomił się ale odrazy się zawiesił. I sobie teraz przypominałem że przed pojawieniem się problemu dodałem bardzo długą listę do aktualizacji.

No to teraz sobie poczekasz. Musi swoje przemielić.

zibi napisał/a:
I najprawdopodobniej to jest spowodowane te problemy, czy można menadżera jakoś ustawienia zresetować?

W tym wypadku - nie. Musisz wykazać się cierpliwością...

ryszard
znawca

Wysłany: 02-01-2016, 20:22   

Jeżeli mogę wtrącić trzy grosze. Jak chcesz coś dodawać, to paczka nie więcej niż 200MB. Czasami i 300MB może być bez konsekwencji naprawy bazy. Przetestowałem to osobiście :-P
Generalnie ta gra jest dla cierpliwych a długość mielenia zależy od ilości dodatków. Jak do północy skończy, to będziesz mógł napisać, że osiągnąłeś sukces :lol:

zibi
świeżak

Wysłany: 02-01-2016, 20:31   

No naszczacie się uruchomił po długi oczekiwaniu dziękuje za pomoc :)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2016, 08:23   

ryszard napisał/a:
Jeżeli mogę wtrącić trzy grosze. Jak chcesz coś dodawać, to paczka nie więcej niż 200MB. Czasami i 300MB może być bez konsekwencji naprawy bazy. Przetestowałem to osobiście :-P
Generalnie ta gra jest dla cierpliwych a długość mielenia zależy od ilości dodatków. Jak do północy skończy, to będziesz mógł napisać, że osiągnąłeś sukces :lol:

No i szczegół techniczny: z przyczyn braku przyczyn, czyli "bo to trainz", przy plikach CDP powyżej chyba 700MB CMP się burzy że "nie można czytać pliku". Tak było w 2010 na XP. Ponieważ obecnie mam win7 64bit (ze względu na posiadanie New Errora) - tego jeszcze nie spotkałem. Ale może źle sprawdzałem i tu też tak jest. Rozwiązaniem problemu było zamknięcie (całkowite, włącznie z taddaemonem) gry, odpalenie CMP bezpośrednio z pliku exe i szybkie wrzucenie mu takiego pliku z zaskoczenia, zanim się ogarnął. Za którymś razem się dał zrobić w jajo i łykał pliczek.

Druga sprawa: Po wrzuceniu jakichś tam dodatków (jakichkolwiek, nawet jednego krzaczka), oprócz zatwierdzania normalnie z poziomu CMP, gra robi jeszcze tzw. walidację. Czyli jakby ponowne sprawdzenie i zatwierdzanie "wewnątrz gry". Oczywiście czas trwania tegoż zależy wprost od ilości i rozmiaru właśnie wrzuconego stuffu, czyli po wrzuceniu 1GB różności gra trochę będzie mielić. Dotyczy to zwłaszcza uruchamiania samej gry, czyli oczekiwania na okno z mapami a potem na "podliczenie" ilości sesji w mapach. Jeżeli pokaże się okno z trasami i przy każdej będzie "0 sesji" to czekamy, aż się pojawią. Ot, taka gra.

P.s. Kolega zibi zapoznał się już z koniecznością odczekania, aż taddaemon się zakończy, żeby nie mieć napraw bazy?
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2016, 08:27, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu