Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2008, 02:22
Wg. mnie jest nieźle. Jeśli dysponujesz narzędziem takim jak Adobe photoshop to wleź w rubryczke Saturation i przesuń suwak w lewo o 20-30%, pod nim jest "lightness" to jego w lewo przesuń o 20% i powinno być mega cacy.
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-03-2008, 17:58
pysi napisał/a:
No więc tyci problem mam. zmieniłem sobie w 3E zderzaki na kwadratowe, takie jak w oryginale no i niby ok tyle, że z bliska widać takie coś:
[url=http://images33.foto...9bm.jpg]Obrazek[/URL]
Tekstura zderzaka jest jednolita, nie wiem czemu wywala taki badziew. wie ktoś jak to naprawić?
Na mój gust trzeba też dorobić na nowo alphę do zderzaka. Prawdopodobnie nowa tekstura i stara alpha nie pasujądo siebie.
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
W ramach odpoczynku od gagsów zmalowałem ET21-09, fotki dostarczył mOke za co wielkie dzięki. Niestety model troche się różni od oryginału, nie ma zgarniacza, będą także okrągłe zderzaki zamiast prostokątnych, chyba, że jakoś rozwiąże problem prześwitywnia. Dodatkowo zrezygnowałem z running numbers gdyż jest to jedyny istniejący egzemplarz w tym malowaniu. Zastanawiam się też czy nie zrobić z tej lokomotywy wagonu, oryginał jak wiadomo jest niezdatny do służby liniowej. aha, poszukuje tekstur lamp ma ktoś coś do użyczenia?
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-03-2008, 10:56
Ja bym go nie robił jako martwy elektrowóz, jeno jako żywy. Z prostej przyczyny. Nie ma elektrowozów reprezentujących malowania i jednostki służące w latach 50 i 60, a tabor do tego okresu już istnieje.
Jest też jedna rzecz na jaką nie masz wpływu. Na przełomie lat 50 i 60, właściwie aż do końca lat 60ych PKP stosowało znacznie mniejsze reflektory, tak na ET21 jak i EU05 czy SN61/SN52.
Teoretycznie reflektory są do przerobienia :) Mam nadzieje, że Jarek kiedyś wróci na forum i będzie w stanie to zrobić. Co do zderzaków Kilan nie masz może jakiejś ładnej teksturki która by pasowała?
p.s.
Mam zamiar zabrać się też za krakowskiego 57, fotki mam od Yara, oraz poprawienie 57 w barwach kremowo-granatowych, gdyż malowanie które wisi na stronie Jarka jest dośc kipeskie.
Ostatnio zmieniony przez pysi 05-03-2008, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
no i mam big problem...
patrzcie na to...
Na pierwszym scrennie sputnik z ładnymi zderzaczkami z białą obramówką (thx Kilan)
Drugi screen i widać problem. Na torach Makiego wszystko jest ok, natomiat na torach Zwierzaka ukazuje się taki oto badziew... zderzak prześwituje, żeby było ciekawiej oryginał Chestera takiego czegoś nie ma. Kto wie o co chodzi i jak to naprawić?
p.s.
poręcze są mniej czerwone zgodnie z zaleceniami :)
Zauważ, że masz 2 różne kierunki jazdy, oraz 2 różne tekstury na zderzaki (porównaj te 2 sputniki).
A co z ustawieniem ilości trójkątów w ustawieniach gry? Nie buforuje Ci za bardzo?
Wszystko ustawione na maska, kierunki nie mają nic do rzeczy w druga strone i w te same strony efekt ten sam. Co do tekstur to wlasnie o to chodzi, że oryginał chestera działa a mój nie, ograniczyłem się do nałożenia na oryginalną teksture mojej i zapisaniu a nie działą.
Na 100% o nie bug windowsa. To raczej coś z trs'em z tym, że to nie błąd! Podobne coś dzieję się z słupami od sieci trakcyjnej Chestera w połączeniu z torami zwierzaka (włąsnie takie przświtywanie), z torami Makiego wszystko jest ok. Tylko zastanaiwa mnie czemu oryginał Chester hula a mój nie =/ W końcu tak samo zrobiony, tak samo zapisany itp. Podobny problem miałem ze zderzakami w ET41-064, też występował taki problem prześwitywania zderzaków.
Z tego co mi wiadomo to tory Zwierzaka są w technologi 3D ( przeróbka Andiego 06 ), natomiast tory Makiego to typwe "chunky mesch " więc przeswitywanie jest niestety zjawiskiem nieporządanym , aczkolwiek występującym ( alfa ? ) Nie mówiac o tym ze przy torach 3D fps -y dostają w pysk :)
Hmmm... Jednak alfa jest wbudowana w teksture zderzaka, także z szarością nie ma problemu. Do tego efekt ten pojawia się własnie na torach Zwierzaka (z testowanych torów Zwierzaka, Sir_Ma, Makiego) ale, ale... przy oryginalnym sputniku efekt ten sie nie pojawia. Nie mam pojęcia czym może być to spowodowane.
Ostatnio zmieniony przez Jesion 08-03-2008, 01:10, w całości zmieniany 2 razy