Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 16-05-2010, 19:46
Wchodzi w ustawienia sesji (ten papierek na górze w geodecie) i w ustawienia maszynistów. Tam im dajesz polecenia, które gdy włączysz sesję od razu wskoczą do poleceń maszynisty.
Oczywiście sesji nie bedzie gdy nie dasz taboru
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Ostatnio zmieniony przez UAZ 16-05-2010, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Ja również w sprawie sesji. Mianowicie. Do fragmentu linii 131 została dodana sesja. W niej jest jeden skład towarowy i dwie jednostki EN57. Po wczytaniu tej sesji, semafory są właściwie skonfigurowane, pokazują w zależności od stacji i ustawienia zwrotnic, wolną drogę, ograniczenie, albo sygnał stój. Nie ma również podświetleń latarń zwrotnic.
Gdy chcę dodać do tej sesji jakikolwiek inny tabor, oczywiście wraz z poleceniami dla maszynistów, semafory pokazują sygnały stój albo wolna droga (brak ograniczeń), oraz podświetlają się wszystkie latarnie zwrotnic. I tu moje pytanie:
Jak wyedytować sesję, bądź stworzyć nową sesję, aby semafory były prawidłowo ustawione oraz aby latarnie zwrotnic się nie podświetlały?
Już mam skonfigurowane semafory. Teraz jeszcze sprawa zwrotnic, a mianowicie, jak ustawić zwrotnice w geodecie, tak by uzyskać przebieg dla prowadzonego przeze mnie składu. Szukałem już na forum w dziale "geodeta" ale nie znalazłem. Wiem, że dla Was są to może śmieszne pytania, ale dla początkującego jakże istotne. Wcześniej myślałęm, że po wejściu w tryb "geodety" ustawia się zwrotnice klikając na strzałki latarń zwrotnic. Jednak tak się nie da. Dla cierpliwych - proszę o odpowiedź!
Co zrobić, by w sesji nie podświetlały się latarnie zwrotnic?
Ostatnio zmieniony przez Pablo M 03-01-2012, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Ale przecież w momencie, gdy zadajesz maszyniście AI dojazd do konkretnego punktu, zwrotnice przestawiają się automatycznie.
Pablo M napisał/a:
a mianowicie, jak ustawić zwrotnice w GEODECIE
(podkreślenie R.B.)
Nie spać, czytać.
Pablo:
W tej zakładce, gdzie wstawiasz "zwrotnice" (dźwignie, napędy, jak zwał) i semafory, na dole masz taki guzik z trzema strzałkami, wygląda nieco podobnie do trójzębu. To jest właśnie narzędzie do przekładania rozjazdów, wybierasz je i klikasz w strzałki od rozjazdów w celu przestawienia.
Żółw:
Nie przeginasz? Chłopak się pyta o podstawowe podstawy, a ty mu kreatora przebiegów Może niech sam jeszcze skrypt do sygnalizacji napisze? Poziom rad do poziomu klienta, nie odwrotnie Inna sprawa, że akurat jeśli chodzi o przerzucanie zwrotek, to RTFM.
Żółw:
Nie przeginasz? Chłopak się pyta o podstawowe podstawy, a ty mu kreatora przebiegów Może niech sam jeszcze skrypt do sygnalizacji napisze? Poziom rad do poziomu klienta, nie odwrotnie Inna sprawa, że akurat jeśli chodzi o przerzucanie zwrotek, to RTFM.