Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-09-2011, 16:56 Problem z Texturami
Witam
Ostatnio pobrałem lokomotywę z rosyjskiej strony, i mam z nią pewien problem, po próbie zainstalowania jej do Cmp ( a raczej przy zatwierdzaniu) wyświetla się komunikat,że nie udało się skompresować textur, lok pojawia się w grze, lecz jest cały biały, nie licząc wózków i pantografów. Po sprawdzeniu wagi textur w TRS doznałem po prostu szoku, rozmiar 4 plików tekstur to prawie 200 mb, ok. 50mb na każdą teksturę ( rozdzielczość 4096x 4096), większych tekstur się już chyba nie da zrobić. Próbowałem zmniejszyć w Gimpie rozdzielczość do 1024x1024, to dostaje komunikat ( unable to load texture\hash....) , przy wprowadzaniu dodatku do TRS.
Czy ktoś miał podobny problem, czy żeby to obejść trzeba zrobić coś jeszcze, aby w trainzie ten lok mógł działać normalnie, czy po prostu jest raczej nie wykonalne z tego powodu, że autor użył tak kosmiczne textury ?
Rzecz się dzieje na TRS 2009, natomiast dodatek o którym mówię to lokomotywa z tej strony http://trainz-klapan.ucoz.com/load (trzecia pozycja od góry).
Pozdrawiam
PS. Szukałem na forum odpowiedzi na ten problem, lecz niestety nie znalazłem, a jedyny do tej pory znany mi problem z białymi teksturami dotyczył textur z polskimi znakami typu ą, ć, ę itp.
Pierwsze primo: w tych teksturach zmień ich wagę z 4096x4096 na 2048x2048
Drugie primo: w tych plikach o które burzy się cmp musisz zmienić nazwy plików tekstowych tak by otrzymac rozszerzenie *.texture (usunąć wpis w nazwie którzy brzmiał bodajże *.convert-tex)
Tak by nazwy plików w podfolderze vl22m_body były takie:
A czemu o tym wszystkim piszę? Ano miałem ten sam problem i już działa.
btw, nieprawdopodobnie cięzkie dla grafy ustrojstwo ten lok :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 04-09-2011, 01:53, w całości zmieniany 1 raz
Szymonie, Trainz nie toleruje plików skompresowanych TGA. Gdy zapisujesz tga w gimpie, to trzeba odhaczyć 'kompresuj'. Najlepiej robić tak - zmieniasz wielkość i nie dajesz 'zapisz' (save), tylko zapisz jako, nie zmieniasz nazwy, wtedy program mówi, że plik o takiej już jest, każesz go nadpisać, wtedy wyskakuje okienko z tą opcją, o której mówię. Brzmi skomplikowanie, ale jest proste jak drut.
Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-09-2011, 23:19
Dziękuję wam bardzo za pomoc udzieloną w tym temacie.
Dzięki wam mogę się cieszyć tym modelem w TRS.
Ale nie zmieniałem nic nazwy plików, po prostu zmniejszyłem rozdzielczość tak jak pisałeś avs1000 do 2048x 2048 i zapisałem (bez kompresji) tak jak mówił samplaire i wszystko gra jak należy. Na dowód screen:
avs1000 napisał/a:
A czemu o tym wszystkim piszę? Ano miałem ten sam problem i już działa.
btw, nieprawdopodobnie cięzkie dla grafy ustrojstwo ten lok :)
Ciężki to fakt, ale myślę, że warto mieć ten model w swojej kolekcji w TRS.
no ja po prostu kierowałem się komunikatem w cmp. który pisał że nie moze zaladowac danego pliku blablabla.texture, patrzę ni ma takiego w folderze tylko jest z rozszerzeniem *.convert-tex, to pokombinuję myślę sobie i zamienię :) Jak widac nie trzeba było. Dla mnie to czarna magia i użyłem chłopskiego rozuma. Najważniejsze że nam zadzialało. A Samplairowi dodatkowe dzięki bo to co napisał pomogło mi z innym dodatkiem.