Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-08-2011, 22:24 Poprawa dodatków pod nowsze wersje TRS
Witam
Od dłuższego czasu gram już w TRS, tak że jego rozmaite błędy i inne fatal errory nie są mi obce ( jak i chyba większości użytkowników tejże gry), jednak jak sam ostatnio zauważyłem przesiadając się na TRS 2009 ( Na TRS 2010 też próbowałem przesiadki, jednak na razie nie mam na nim zainstalowanych polskich dodatków), zauważam, że niektóre dodatki nie działają w wyższej wersji i niestety trzeba je poprawiać i przygotować do działania w wyższej wersji, a widząc, że coraz więcej ludzi zmienia starego poczciwego TRS204 i 2006 na co nowszego, dlatego zdecydowałem się napisać ten temat.
Wiem, że zrobiliśmy wiele dodatków do tej gry ( mówię tu o polskiej scenie) i jak widać z każdym dniem przybywa nowych dzieł, część z nich jest tworzona z myślą o nowych TRS np. o 2009, lecz wiele dodatków nie działa poprawnie, jak choćby sprawa siódemek Zgreda, które nie do końca chcą współpracować z TRS 2010, lub też ( co sam doświadczyłem) wagony kilanzioma, u których pojawiają się białe paski na dolnej części pudła ( było to kilka razy na forum), pisanie w tej sprawie do zarobionych modelarzy (jak np. do kilanzioma, który jak widzimy wcale nie próżnuje na naszej scenie i zasypuje nas pięknymi modelami) i wymaganie od tych ludzi żeby zmieniali swoje produkcje pod coraz to wyższe wersje TRS ( nie wiadomo ile ich tam jeszcze Auran wypuści) w których nie będzie działało znów coś innego, rodzaj błędnego koła.
Dlatego postanowiłem zorganizować coś, co pomogło by wszystkim użytkownikom TRS oraz z pewnością odciążyło by modelarzy a i wiele osób przestało by zawracać im głowę wiadomościami w stylu (nie działa to nie działa tamto).
Część użytkowników poprawiła już dodatki na własną rękę, które bez problemów działają im w ich kopiach TRS( 2009, 2010, czy TRS 12), dlatego chciałbym, aby te poprawiane dodatki nie ginęły w czeluściach naszych dysków, tylko aby je wydać ( oczywiście najpierw taki "poprawiony dodatek" trzeba przetestować oraz uzyskać aprobatę twórcy na wydanie tak poprawionego dodatku np. na PTT z opisem (np. dostosowany do TRS 2010).
Teraz mam pytanie do was drodzy użytkownicy, jeśli kto z was poprawiał dodatki do jakieś wersji TRS (mówię tu o TRS 2009, 2010, 12) to prosiłbym aby pisał to w tym dziale, a jeśli twórcy byliby pozytywnie nastawieni do tej sprawy ( mówię tu o licencji i przesyłaniu dodatków) można by oszczędzić masie ludziom babrania się z TRS i poprawianiu dodatków do wyższego TRS.
A więc proszę was o zajęcie stanowiska w tej kwestii, jak rozpatrujecie się w tym temacie, czy co takiego miałoby szanse funkcjonować (przetestowanie poprawionych dodatków i ich publikacja na szerszą skalę jak np. PTT oczywiście za zgoda twórców , czy twórcy zgadzają się, aby tak poprawione dodatki wdawać obok ich modeli które np. działają poprawnie do TRS 2009) ?
Chodzi mi po prostu o to, aby każdy z osobna nie musiał wykonywać ciągle tych samych prac przy poprawianiu dodatków.
Pozdrawiam Szymon
PS. Proszę o zabieranie głosu w tym temacie i przepraszam z góry za długi nużący wywód .
PS2. Nie wie czy wybrałem dobry dział, w razie wątpliwości proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniejszego działu dla tego tematu.
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 02-08-2011, 22:26, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli chodzi o mnie to widziałbym to tak:
- dodatki poprawione pod kątem nowszych TSów nie mogą zastępować tych istniejących w DL
(czyli na PTT jest np. oddzielna zakładka TS09/10 i tam wersje dla nowszych TSów)
- zmodyfikowane dodatki posiadają ten sam numer kuid co oryginał
- modyfikacje bez konieczności zmian w plikach źródłowych (tzn. nie liczcie na moje osobiste zaangażowanie)
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-08-2011, 22:48
A) Nie wiem czy dyskusja znajduje się w dobrym miejscu, ale już prowadziliśmy ją na SB.
B) Stanowczo popieram twierdzenia postu, ale potrzebujemy na to zgody autorów dodatków, sam jestem w stanie dostarczyć trochę dodatków dostępnych dla TS2009+ (czasami także dla TRS2006+)
Edyta: Qń wystąpił pierwszy i w pełni się z nim zgadzam
Ostatnio zmieniony przez drstrach 02-08-2011, 22:49, w całości zmieniany 1 raz
Jako zwykły szary nie posiadający chęci nauki jestem jak najbardziej za!
Dużo dodatków udaje się poprawić dosyć prosto, ale jest gro dodatków wymagających lepszej znajomości pewnych programów i to przerasta już możliwości zwykłego :lol: pomocnika maszynisty.
Ale główny głos należy do naszych wspaniałych modelarzy.
Wysłany: 02-08-2011, 22:50 Re: Poprawa dodatków pod nowsze wersje TRS
szymon9263 napisał/a:
...lecz wiele dodatków nie działa poprawnie, jak choćby sprawa siódemek Zgreda, które nie do końca chcą współpracować z TRS 2010...
Tutaj sprawa jest już prawie rozwiązana, sam to oznajmiłem w moim temacie. Każdy kolejny mój reskin siódemki na meshu Zgreda, który wykazywał problemy, nie będzie miał już błędów w TS2009+. Chodzi tutaj oczywiście o modele, które nie potrafiły załadować tekstur lamp. Wkrótce w DL PTT opublikuje poprawione moje poprzednie reskiny mające te błędy (kompaktybilność się nie zmieni, nadal będzie TRS2006+). Zgred dał mi zielone światło. Jedynie pozostaje kwestia kabiny. Wiem, że są gracze, którzy je sobie dostosowali, jednak pozostaje kwestia poprawności działania w trybie kabinowym. Czy to wszystko działa poprawnie? Tego nie wiem. Trzeba by było sprawdzić. Ale jest możliwość podpięcia dostosowanej kabiny do TS2009+, która jest na stronie stacjazary.pl, więc źle nie ma. To tyle w kwesti siódemek.
Ps. Nawiązując do wcześniejszych wpisów, to również jestem za stworzeniem działu dla TS09/10/12. Ale pozostaje kwestia taka, że takie poprawione dodatki działają również we wcześniejszych wersjach i co wtedy będą w dwóch działach? A może lepiej na obrazku każdego dodatku zastosować wpis każdej wersji Trainz, w którym ten dodatek chodzi. Przy każdej mojej siódemce jest "TRS2006", a przecież działa również w TC i teraz będzie działać w TS2009+. Proponuje na obrazku wypisywać wszystkie wersje w których dodatek będzie działać i wtedy nie trzeba robić nowego działu albo znacznik "+", bo obecny system jest troche mylący.
Wysłany: 03-08-2011, 09:32
Wg. mnie poprawione dodatki powinny mieć kuid wyższy od oryginału, tak aby bez problemowo zastępowały starsze wersje na mapach, bez konieczności ustawiania dodatków ponownie pod innym kuidem, np. kuid:111:33333 poprawiony do wyższych trainzów: kuid2:111:33333:2 .
Z definicji ten temat zrobiłem, aby odciążyć twórców, ich rola sprowadzała się do zaakceptowania tych poprawek i zgodzenia się na nie ( gdy oczywiście będę chcieli mieć dostęp do tych plików, lub angażować się w ten proces nikt nie będzie protestował ).
bardzo bym prosił jeśli ktoś ma jakieś poprawione dodatki, aby tutaj pisał kogo dokładnie one są, wtedy będzie możliwe negocjowanie z twórcami odnośnie wydawania tych poprawionych dodatków,
bardzo proszę również, żeby jeśli jacyś twórcy mieli coś przeciwko tej metodzie, lub też zgadzali na ten sposób będziemy wiedzieć na czym stoimy, nawet jeśli ktoś z twórców jest przeciwny temu niech tutaj to napisze.
Wg. mnie poprawione dodatki powinny mieć kuid wyższy od oryginału, tak aby bez problemowo zastępowały starsze wersje na mapach, bez konieczności ustawiania dodatków ponownie pod innym kuidem, np. kuid:111:33333 poprawiony do wyższych trainzów: kuid2:111:33333:2 .
To jest błąd, już kiedyś o tym pisałem. Bo jeżeli autor zechce wydac nowszą wersję swojego dodatku, wciąż przewidzianą pod starszego TRSa to mogą pojawic się dwa różne dodatki o identycznym kuidzie. Taką wersję przyjął Auran, efektem czego częśc osób pościągała wyższe numery kuid i dodatki przestały działac w wersji do której autor je przeznaczył.
Dla mnie jedynym sensownym wyjściem jest pozostawienie niezmienionych numerów kuid i umieszczenie "przystosowanych" dodatków oddzielnie od oryginałów.
Jeżeli chodzi o moje dodatki, to podnoszenie numeru wersji dodatku w kuidzie nie wchodzi w grę i zgody na taką publikację na pewno nikt nie uzyska.
Wysłany: 03-08-2011, 10:19
Kwestia wydawania (w sprawie kuidów) to już sprawa twórców,dlatego to jest do ustalenia, jak chciałby twórca.
Na razie po prostu chciałbym się dowiedzieć jakie jest nastawienie modelarzy do tej kwestii, jakie mają warunki, życzenia co do tych dodatków, gdzie chcą żeby je publikować,i czy najważniejsze zgadzają się w ogóle na jakąkolwiek publikacje (jeśli będzie spełniała ich warunki oczywiście).
[quote="Qń"]- dodatki poprawione pod kątem nowszych TSów nie mogą zastępować tych istniejących w DL
(czyli na PTT jest np. oddzielna zakładka TS09/10 i tam wersje dla nowszych TSów)
Czy można prosić o bliższy namiar na w/w zakładkę na PTT ?
Czy to jest w "Download" czy na "Forum" ?
W pełni popieram ten pomysł. Miałem zamiar samemu przerabiać dodatki do TS2010, ale niestety, jest ich za dużo i dałem spokój.
Myślę, że Qń ma rację w sprawie KUIDów. Autor zawsze może chcieć zaktualizować swój dodatek i użyje kuid2. Dodatek dostosowany pod TS09/10 może spokojnie posiadać ten sam nr. KUID co dodatek pod 2004/6. Zaoszczędzi to pytań, problemów itd.
_________________ "Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
No właśnie, tu jest problem, bo ja mam niby wszystkie potrzebne mi dodatki poprawione, ale nie wiem czy zrobiłem Rzym czy Żym. Dla moich potrzeb wszystko działa ok, ale ja nie korzystam z trybu kabinowego i nie wiem czy poprawione przeze mnie dodatki nie zostały w istocie wykastrowane... Rzeczywiście, aprobata oryginalnych autorów byłaby pomocna. Parę rzeczy się udało zrobić, ale Trainz to sprawa złożona. Zainspirowany modernizacja sygnalizacji zrobioną przez Lutka postanowiłem zrobić ją pod TS2009. Niby jest ok, ale trzeba pamiętać, żeby ŻADEN dodatek na danej mapie nie powodował błędów tzw. niekrytycznych, czyli czerwonej kropki po prawej na dole (błąd skryptu), inaczej sygnalizacja oraz np przejazdy Erniego nie działają. A chusteczka wie co jeszcze.
Myślę, że dobrą rzeczą odnośnie nowych wytworów myszki i klawiatury byłoby to, aby Twórca, nawet jak nie ma TSa (2009-12), żeby przesłał swoje dzieło komuś, kto ma taka wersję i przetestował. Wysiłek niewielki, a często błędy z TRS2004-2006, to literówki, na które TRS przymykał oko. Lub jeśli nie literówki, to np niepotrzebne wpisy odnoiśnie attachment pointów.
W każdym razie moje dodatki są zawsze kompatybilne z TRS2004+, chyba, że zaznaczę. No i oczywiście TS12 bęxzie się na takie rzeczy burzył żółtym wykrzyknikiem, że build 2/4 jest przestarzały.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5363 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2011, 19:30
U mnie to tak:
Problem 1
-Żaden z ~500 modeli taboru jaki zrobiłem oraz co najmniej drugie tyle reskinów o te modele opartych nie ma shadow mesha, który od zawsze prezentował się miernie i zrezygnowałem z niego w zarodku. Nowsze TRS mogą mieć z tym problem.
Rozwiązanie 1
-Podczepić sobie manualnie cień do modelu na zasadzie doklepania podkatalogu odpowiedniego (przeniesionego z dowolnego innego modelu) i dopisania linijki dot. shadow mesh w configu. Model shadow-mesh'a nie musi odpowiadać modelowi do którego się go podczepia albowiem ma to tylko wyeliminować error a nie pasować (chyba, że ktoś chce koniecznie mieć te shadow meshe, ale to sobie sam musi zrobić prosty model pod cień i go wyeksportować do pliku shadow mesha wtedy).
Problem 2
Wciąż istnieje grupa modeli, w których zastosowane były osobne tekstury spodnich opisów w formacie 1024x16 albo 2048x16. W każdym przypadku kdy tak długa tekstura ma tak niski wymiar w TS2009+ sie kwasi.
Rozwiązanie 2
Odpalić sobie tekstury problematyczne w Photoshopie czy innym takim i zmienić rozmiar tekstury. Z 1024x16 na 1024x32 a z 2048x16 na 2048x32 (np.). Zapisać. Po kłopocie.
Inne kwasy nie przychodzą mi do głowy, nie znam ich za bardzo albowiem jestem twórcą działającym głównie w TRS2004/2006+.
Wysłany: 05-08-2011, 22:28
Kilanziom:To wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba znaleźć grupę ludzi, którzy a)maję już poprawione jakieś dodatki (czyli część dodatków będzie relatywnie szybko poprawiona i możliwa do dalszej publikacji, oczywiście za zgodą )
b) sensownie podzielić robotę w grupie tych ludzi, co da nam duża liczbę przystosowanych pod wyższe TRS dodatków, których 1 człowiek nie byłby w stanie sam naprawić ( chyba, że nie innych obowiązków prócz Trainza)
Może się powtórzę w tym temacie, ale prosiłbym, by ludzie , którzy mają dobrze poprawione dodatki napisali tutaj w tym temacie, i wtedy można by coś kombinować ze spełnianiem wymogów twórców co do tych dodatków, sam mam zamiar coś zacząć poprawiać pod TRS 2009 i 2010 jak będę miał więcej czasu, tylko nie byłoby sensu dublować robotę i poprawiać dodatki, które może ktoś z was już poprawiał.
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 05-08-2011, 22:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-09-2011, 11:35
Postanowiłem sam na własną rękę zacząć coś poprawiać, jednak mam problem z poprawą tych wagonów kilanzioma. Zmieniłem rozdzielczość z 1024x16 na 1024x32 i trainz wykrywa jakiś błąd :Błąd: Lock failed for source texture 'hash-72/tempcgwjfmqn7/txt-txt_a.convert-tex' in subst 'local' .
Działam w Gimpie, i używam opcji "zapisz", czy ktoś może mi pomóc, lub powiedzieć co robię źle w tych poprawkach, dodam, że staram się poprawić te wagony pod TRS 2009.
Wysłany: 10-09-2011, 13:02
Niestety nie przyniosło to rezultatu,mimo odznaczenia tej kompresji dalej wywala błąd i co najważniejsze dalej mam ten biały pas w TRS,mógłby mi może ktoś wytłumaczyć na przykładzie gimpa, co dokładnie trzeba zrobić, morduję się z tym, ale dalej nie mogę tego naprawić ( tego białego pasa).
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 10-09-2011, 13:16
Słuchaj, dopiero co przeprowadziłem taką operację i nie ma komunikatów o błędzie. Jeśli poprawnie zmieniłeś rozmiar pliku, a potem poprawnie zapisałeś, to nie powinno nie działać. Kompresja RLE, 24 bity, format TGA. Jeśli bazowy plik to BMP, to znaczy, że jest on przezroczystością do jakiegoś pliku TGA - wtedy oba muszą być tego samego rozmiaru.
Wysłany: 10-09-2011, 13:28
Dzięki za podpowiedź, po prostu zmieniłem rozdzielczość w1 pliku, w bmp, a jeszcze musiałem w tga,wielkie dzięki.
PS. w niektórych dodatkach mam taki błąd: Błąd podczas zatwierdzania zasobu G:\TS2009/local/hash-72/kuid 493736 100050/config.chump
czym on jest spowodowany, czy można go po prostu zignorować jeśli dodatek pojawia się w geodecie, tylko ma czerwony kolor ?
Wysłany: 10-09-2011, 15:46
Sorry, za post pod postem, jak by moderator mógł je scalić ( minął czas edycji).
Wszystko poszło pięknie, dopóki tekstury, które poprawiałem miały rozdzielczość 1024x16, po zmianie na 1024x32 piknie śmiga, natomiast mam pytanie odnośnie 2048x16, po zmianie na 2048x32 dalej pozostaje biały pas w grze, czy takie tekstury zwiększać jeszcze bardziej na np. 2048x64 ?
Czy zmieniać może coś w kolumnie rozdzielczośći x, y która jest ustawiona na 72,000, a czasami na 71, 984 w plikach które poprawiam, czy ta rozdzielczość ma się zgadzać w 2 plikach bmp i tga? czy może znów brakuje mi jakiejś wiedzy na ten temat.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-09-2011, 15:52
szymon9263 napisał/a:
Wszystko poszło pięknie, dopóki tekstury, które poprawiałem miały rozdzielczość 1024x16, po zmianie na 1024x32 piknie śmiga, natomiast mam pytanie odnośnie 2048x16, po zmianie na 2048x32 dalej pozostaje biały pas w grze, czy takie tekstury zwiększać jeszcze bardziej na np. 2048x64 ?
Dokładnie, stosunek długości do wysokości musi być taki sam jak w przypadku plików 1024x32, czyli 2 razy więcej wychodzi 2048x64.
Wysłany: 10-09-2011, 16:18
Ok, zadziałało, ale czy tak duża zmiana tekstury nie wpłynie drastycznie na wydajność gry ? po zwiększeniu tej tekstury plik plik np.. bmp wz 384, tak samo tga, czy tak powinno być, czy takie tekstury z 2048x 16 przerabiać na 1024x32, jak wy robiliście, jak przerabialiście te modele pod TRS2009+ ?