FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[jaki?] nettoperek
Autor Wiadomość
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-02-2011, 22:58   [jaki?] nettoperek

W robocie mi się popitoliło od 1 stycznia i postanowiłem sobie kupić jakiegoś przenośnego kompa. Normalne laptopy odpadły w przedbiegach z uwagi na akumulatory, 3h standard mi nie pasował jak i gabaryty. Padło na nettoperki.

Liderem jest NOKIA Booklet3G z akumulatorem na 12h za jedyne 1.699zł:
http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

Kolejne miejsce to Samsung NP-NF310-A01PL W7S na 10,5h za jedyne 1.499zł
http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

itd, długo by wymieniać :)

mnie poniosło na Samsung NF110-A01PL W7S za jedyne 1.099zł http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c z baterią na 6h (i to mi wystarcza), majątku też nie kosztuje :) Całość jest wykonana bardzo solidnie, ma nieco inną klawiaturę niż np. ASUSy Nettoperek wyposażony jest w W7 Starter ...
Do czasu kiedy nie zaznajomiłem się z tym nowoczesnym systemem operacyjnym myślałem, że zrobiłem interes życia ... Po odpaleniu W7 zostaje coś ok. 400MB RAMu wolnego! Porażka. Do tego coś ok. 60 procesów (pisząc ten tekst z odpaloną windą XP itd mam 47 procesów a w kilka chwil może ich być z 10 mniej). Do tego pół dnia spędziłem dostosowując różnymi sztuczkami W7 do jako takiej używalności ... Bo po co pasek szybkiego uruchamiania czy Outlook Express w tak nowoczesnym systemie ... Czekam tylko na jakąś wolną chwilę by dokupić jakieś DVD na USB i pojechać z tym W7 na rzecz XP, ze sterownikami nie ma problemu.

Nettoperek wyposażony jest w GMA 3150 na którym od biedy pójdą gry takie jak np. Quake III czy COD1 :)

Może ktoś jeszcze ma podobne zabawki i jakieś ciekawe oprogramowanie ułatwiające na nich pracę?

Na plus dodam, że co nie instalowałem to na nim chodzi, nawet mój stary Photoshop, który nie chce się instalować na XP z SP3 czy MS OFFICE 2000 który nie chce chodzić na MS VISTA :)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 12-02-2011, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-02-2011, 23:19   Re: [jaki?] nettoperek

mnich3001 napisał/a:
Może ktoś jeszcze ma podobne zabawki i jakieś ciekawe oprogramowanie ułatwiające na nich pracę?

Mam w robocie jeszcze starszą zabawkę (jakiegoś HP, ale wybacz nie mam go pod ręką więc numerka nie pamiętam) i bardzo mu pomogła zmiana systemu operacyjnego na Ubuntu. Wreszcie filmiki z NBA (u kumpla, ja wolę NHL ;-) ) przestały się przycinać, Open Office działa normalnie, a i z Firefox-em nie mam żadnych problemów. Innego rozwiązania nie znam, a W7 na kompach z pamięcią poniżej 2GB to porażka, IMHO ten system warto kupować dla kompów z powyżej 4GB RAM.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 12-02-2011, 23:34   

Jeżeli chodzi o rodzinę Linux, to tak jak strach pisze - brać Ubuntu. Wygląda jak Windows, działa jak Windows ale nie żre zasobów jak Windows. Masz tam full zestaw: pakiet multimedialny (brakujące repo szybko pobierasz), gimpa, przeglądarkę zdjęć, OpenOffice, jakieś gry itd itp. No i najważniejsze - jest darmowy.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-02-2011, 23:54   

OpenOffice ...

Powiedziałem sobie, że nie będę nigdy tego badziewia używał. List do cioci to i w notatniku mogę se napisać :)

Linux odpada.
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 13-02-2011, 00:09   

Instalujesz WINE i działasz na aplikacjach pod Windowsa. Konfiguracja WINE prosta, CMP sprawia więcej problemów :D Ale jak Linux odpada to pozostaje chyba tylko XP...
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2011, 00:47   

Pawel_15 napisał/a:
Instalujesz WINE i działasz na aplikacjach pod Windowsa. Konfiguracja WINE prosta, CMP sprawia więcej problemów :D Ale jak Linux odpada to pozostaje chyba tylko XP...

Tylko że instalacja Wine-a powoduje spowolnienie systemu, nie warto.

mnich3001 napisał/a:
OpenOffice ...

Powiedziałem sobie, że nie będę nigdy tego badziewia używał. List do cioci to i w notatniku mogę se napisać :)

Wiesz co, nie wiem dlaczego masz takie obiekcje Open Office przypomina i działa jak MS Office 95, chyba jedna z najlepszych wersji office. Wystarczy zwykła znajomość Lotusa Ami Pro (IMHO najlepszy program biurowy) i już jest się w domu ;-) No chyba, że wolisz najnowsze wynalazki MS 2007 i 2010, bo inne wersje w tej chwili trudno nabyć legalnie.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 13-02-2011, 09:02   

Ja mam winda u100 na xp. Ojciec z kolei ma HP mini na Win7. Powiem ci Mnichu, że wydaje mi się, że jednak win7 lepiej działa na tym sprzęcie :) Może trochę dziwne ale takie mam odczucia
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 13-02-2011, 09:54   

Kolezanka jest z lekka hardcorem i na nettopku ma gentoo linux, ja na biurowym pare razy stawialam debiana i robilam desktop environment no ale my to wariaci.

Jak nie linux to piracic XPAE11 i bedzie dzialal. Win7 jest ok ale na solidnym kompie i napewno nie wersja starter.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-02-2011, 12:16   

drstrach napisał/a:
Wiesz co, nie wiem dlaczego masz takie obiekcje Open Office przypomina i działa jak MS Office 95, chyba jedna z najlepszych wersji office. Wystarczy zwykła znajomość Lotusa Ami Pro (IMHO najlepszy program biurowy) i już jest się w domu ;-) No chyba, że wolisz najnowsze wynalazki MS 2007 i 2010, bo inne wersje w tej chwili trudno nabyć legalnie.


Jakieś 2 tygodnie temu miałem okazję "wyprodukować" kilka dokumentów dla mojej nowej firmy. Używają OpenOffice ... No nic, skończyło się na tym, że zrobiłem to na moim MS Office 2000 i wyeksportowałem to do .pdf-a ... Podobnie exel, o makrach nie wspomnę chociaż w ostatniej wersji nie sprawdzałem czy działają. Jeden dzień posiedziałem przy 2007 i przyznam, że gdybym może jeszcze posiedział trochę to i może bym się na niego skusił. Wydaje mi się, że jest wygodniejszy w obsłudze od 97/2000/2003. Do tego udziwnienia gdzie jest zapisz/drukuj można się przyzwyczaić :) Właśnie patrzyłem na www.gral.pl, tej wersji MS2007 home & student na 3 użytkowników już nie ma ... XP-eka też ...

Jeszcze trochę a ludziska będą piracić nie z tego powodu, że ich na to nie stać a z powodu, że dobre oprogramowanie jest zastępowane jakimiś wynalazkami ... Bo komu w W7 przeszkadzał pasek szybkiego uruchamiania?
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 13-02-2011, 12:56   

mnich3001 napisał/a:
Jeszcze trochę a ludziska będą piracić nie z tego powodu, że ich na to nie stać a z powodu, że dobre oprogramowanie jest zastępowane jakimiś wynalazkami ... Bo komu w W7 przeszkadzał pasek szybkiego uruchamiania?


Dokladnie tak to wyglada...
Ja stare sprawdzone wersje softu bnkruje gdzie sie da po plytkach i serwerach.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2011, 15:16   

mnich3001 napisał/a:
Jeden dzień posiedziałem przy 2007 i przyznam, że gdybym może jeszcze posiedział trochę to i może bym się na niego skusił. Wydaje mi się, że jest wygodniejszy w obsłudze od 97/2000/2003. Do tego udziwnienia gdzie jest zapisz/drukuj można się przyzwyczaić :) Właśnie patrzyłem na www.gral.pl, tej wersji MS2007 home & student na 3 użytkowników już nie ma ... XP-eka też ...

No cóż, miałem zupełnie inne wrażenia, IMHO najnowszy ms office do niczego się nie nadaje.
A co do makr to jak dużo ludzi z nich korzysta? Chyba jesteś jednym z nielicznych.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-02-2011, 11:17   

Aaaa, poległem ...

Nieco namordowałem się z instalacją XP na moim nettoperku, po pierwszym resecie instalator się wysypuje ... Nie mam już pomysłu. Mam nadzieję, że jest to wina sterowników SATA i ich braku w instalce do XP.

Nie chcę brutalnie postępować z i kasować wszystkich partycji, instaliki 7 nie mam na DVD. Szkoda, że z nettopereka nie da się w prosty sposób wydłubać dysku :)

No nic, na tą chwilę, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ...
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-04-2011, 18:52   

Udało mi się nabyć ostatnio nowy sprzęt, jest to Asus 1201n.
Trochę parametrów:
proc: Atom 330 dualcore 1,6ghz
pamięć: 2gb ramu
grafa: nvidia ion
dysk: 250gb
os: win 7 home premium
Komputer z drugiej ręki, ma trochę ponad rok, komplet dokumentów, cena 850zł. Stan bdb - (malutkie otarcia srebrnego plastiku na rogach)

Jak na razie jestem baaaardzo zadowolony. W przeciwieństwie do wina u100 pracuje się dużo wygodniej, większa klawiatura robi swoje. Matryca też dużo ładniej prezentuje obraz.
Win 7 o dziwo działa zajebiście :) Bałem się trochę nowego os ale gładko poszło (jedyny problem jaki napotkałem to zawieszanie się instalki od photoshopa 7.0ce, tak więc na razie go nie mam). Dodałem sobie pasek szybkiego uruchamiania z zajebistym przyciskiem "pokaż pulpit" :)
Po wgraniu wszystkich moich gratów system zajmuje ok 750mb z odpalonym chromem, gg itp, procesów mamy 50, calość chodzi bez zwiechy i sprawnie radzi sobie nawet z większą ilością odpalonych rzeczy. Ocena wydajności wg win7 to 3.2.
Bateryjka trzyma z włączonym wifi ok 4h.
Oczywiście są minusy. Po pierwsze chłodzenie. Spód po lewej stronie grzeje się dośc mocno i trzymanie lapka na kolanach daje się we znaki. Kolejny minus to wentylator, jest głośny i tyle. Do tego chodzi praktycznie cały czas :/

W sumie nastawiony byłem na kupno asusa 1215n ale różnica w cenie w granicy 700zł przesądziła o kupnie używanego sprzętu. Jeżeli ktoś się waha nad kupnem takiej maszynki lub podobnej to polecam, jest to już całkiem sprawny komputer który poradzi sobie z więcej niż podstawowymi zadaniami :)
Ostatnio zmieniony przez pysi 10-04-2011, 20:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-04-2011, 10:17   

Mój jest bezszelestny, grzeje się lekko, bateria przy pisaniu tekstów starcza na ok. 8-9h i na tym mi zależało :)
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 12-04-2011, 13:28   

Grzanie sie sprzetu tak jak opisujesz to czesto skutek zakurzenia. W laptopach stosuje sie czesto uklad chlodzenia z przeplywem ciepla i chlodnica i zakurzenie tej ostatniej, zapchanie przeplywu powietrza przez kratke powoduje takie obiawy. Od razu warto wymienic paste termoprzewodzaca pod procesorem ale to juz jest zajecie dla technika.
_________________
MEOW!
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 38
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 12-04-2011, 13:33   

Ile to kosztuje?
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 12-04-2011, 13:36   

Zdefiniuj "to"
_________________
MEOW!
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 38
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 12-04-2011, 15:41   

Alana napisał/a:
. Od razu warto wymienic paste termoprzewodzaca pod procesorem ale to juz jest zajecie dla technika.


"To" :P
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 12-04-2011, 15:54   

W jednym z truj-miejskich serwisow komputerowych jest pozycja: Czyszczenie i konserwacja notebooka 60 zł
Mysle ze w innych rejonach kraju podobnie.
Jakbys sie wybieral w moje rejony to wez lapka zrobie ci to "za pizze".
_________________
MEOW!
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group