Tyle ile mi było trzeba (o opcjach i walorach repaintów)
6%
[ 2 ]
Się znudziłem w połowie
12%
[ 4 ]
Nic. Mam to gdzieś. Dawać screeny!
6%
[ 2 ]
Głosowań: 33
Wszystkich Głosów: 33
Autor
Wiadomość
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 13:28 ZNTK Ełk
Temat kiedyś prezentowany, ale nie doszły do skutku. Teraz pora go ponowić i ruszyć w stronę zakończenia, mianowicie cała paleta lokomotyw ZT Białystok i Olsztyn SU46 SU45 oraz EUEP07. To co zaprezentuję to nie jest wszystko co posiadam, bo inne lokomotywy, których nie zaprezentuję, nie nadają się do publikacji z kilku powodów, jak: brak materiałów np. boku, podobieństwko do innej lokomotywy (np SU45-056 i 078, albo SU45-213 i 250), czy po prostu pospolitość malowania. Wybrałem lokomotywy względnie oryginalne i charakterystyczne dla zakładów taboru Białystok i Olsztyn. Nie wszystkie lokomotywy są zrobione tip top i znajdą się chyuba w każdej jakieś niejasności i nierówności, ale mi pasuje tak jak jest, tylko chcę wiedzieć, czy wam pasuje publikacja niedokładnych lokomotyw. Jak coś, każdy zawsze sobie może na własną ręke poprawić to i tamto. Kopiując Chestera - pewnie tylko co 10 osoba przeglądająca doczytała się aż do tego miejsca, więc do rzeczy, bo 90% przeglądających rzuci się od razu na screeny.
SERIA SU46
Wszystkie SU46 z Olsztyna. 4 na modelu chestera i 1 przerobiona z oryginalnego repaintu Kilana, która może zostać opublikowana tylko za jego zgodą i proszę w tej sprawie o info (SU46-010). Każda posiada niepublikowane nigdy dźwięki diesla i syren mojej produkcji, łącznie z opcją klawisza b (a jest to wysoka syrena). Lokomotywy w rozdzielczości 2048, bo przy 1024 znikają istotne dla mnie szczególiki, które będą mieli gdzieś inni użytkownicy na pewno, ale tego nie zmienię.
Numery to wg screena od lewej: SU46-030, 010, 004, 015 (po rewizji 2008), 023
SERIA SU45
Tutaj się rozpiszę trochę do poszczególnych numerów, ale bez danych i historii. Większość z tych są po rewizjach jeszcze z lat 2003-2005, więc i czas zrobił swoje. Wyjątkiem jest 213. Trzy z nuch już nie są na chodzie - 112, na temat której ostatnio ktoś coś mówił, że ma być przetransponowana na ST45, 191 - której nie widziałem od dłuższego czasu i 231, która sobie spokojnie stoi i niszczeje obok hali wachalrzowej Białystok. Nie jestem pewien co do 101, bo do niedawna była na chodzie, ale jak byłem 17 czerwca w lokomotywowni Białystok, stała na jednym torze razem ze starociami (bodajże 231, 230 i jakieś inne czekające na łaskwca, który je weźmie do ZNTK). Fjanie by było dostać info na temat SU45-101, a sam żałuję, że nie zapytałem naczelnika jak byłem na miejscu..
ZT BIAŁYSTOK
SU45-101
Oczekiwana przez wielu, bo zdecydowanie na dzisiejsze dni jest to oryginał - jedno z ostatnich żółtych czół w tej serii. Roz. 2048, ponieważ czółko musi mieć wszystkie najmniejsze szczególiki
SU45-159
Jeszcze w fazie repaintowania. Jedna z 2 już w tej chwili lokomotyw, mających namalowane herby na czole (druga to 206, ale nie mam dobrego materiału. Trzecią byłaby 231, gdyby była na chodzie). Roz. 2048 - ze względu na szczególiki na herbie
SU45-231
Mój pierwszy repaint wysokiej jakości, aczkolwiek nie dokończony, ale opublikuję go takim jaki jest. Już stoi w krzaczorach w Białymstoku. 2048 ze względu na ogólną szczegółowość.
SU45-244
Zwykła pospolita SU45 bez żadnych charakterystycznych cech. Cały czas na chodzie. Roz 2048 ze względu na jakość zdjęć i szczgółowość osyfienia.
SU45-250
A to już macie od ZIpa
ZT Olsztyn
SU45-070
Całkiem niedawno przyjechała do Olsztyna z bodajże Chojnic i teraz często bardzo zagląda w moje strony. Całkiem pospolita lokomotywa z oryginalnymi napisami, bo nie ma po prostu przywierconych liter, ale na podkładkach. Roz 2048
SU45-078
Bliźniaczka SU45-056, której już nie widać na szlaku. Do tej lokomotywy czuję sentyment z wielku powodów. Raz nawet nieleglanie po niej buszowałem w szopie Ełckiej, ale nikt mnie nie przyłapał. W kabinie leżały książki, a nawet klucze, które powinny być u dyspozytora, no ale co ja bym z lokomotywą zrobił ;P Roz 2048
SU45-112
Paskudna była pod koniec stanu używalności, dlatego ją zrobiłem :) UWAGA. Oryginalne jest tylko czoło. Boki skopiowałem i przemalowałem z repaintu Skupa - SKUPA potrzebuję twojej zgody na 112.
SU45-191
Druga lokomotywa, z którą wiąże trochę wspomnień. Nic specjalnego, po prostu lubię tą lokomotywę. Roz 1024
SU45-213
Olsztyńska kopia SU45-250. Po prostu z tego samego ZNTK :) Żeby się nie męczyć, skopiowałem boki z SU45-250 ZIPa i potrzebuję kontaktu z nim, żeby opublikować 213.
Dodatkowo odkryłem miejsce teksturowania boków reflekorów, dzięki czemu urealistyczniłem całą serię, malując reflektor z boku o tak:
Jeżeli chodzi o inne zmiany - wywaliłem LODa wózków, dzięki czemu lokomotywa z dalszej odległości wygląda pełniej, lepiej.
Dodatkowo każda lokomotywa ma swojego postojowego odpowiednika. Bebechy zmienione z lkomotywy na wagon, rozdzielczość zmieniejszona do 1024, ażeby sobie po cichu stała na bocznicy, czy w szopie, albo nawet podlączyć defekta na podsył. :)
SERIA EU07 EP07
Zt Białystok. Bez rozpisywania się zbynio. Wszystkie loki w roz 1024. Własne dźwięki i syreny.
Może się wypowiem w temacie, z uwagi, że zawsze czytam to, co kto napisze ;].
Po pierwsze:
Gryszaq napisał/a:
Lokomotywy w rozdzielczości 2048, bo przy 1024 znikają istotne dla mnie szczególiki, które będą mieli gdzieś inni użytkownicy na pewno, ale tego nie zmienię.
Dość spora rozdzielczość - chyba, że twoim zamysłem jest, aby ludzie zachwycali się muchami i innymi rozpryskami - no wybacz, ale argumenty w stylu -
Gryszaq napisał/a:
ze względu na szczególiki na herbie
czy
Gryszaq napisał/a:
ze względu na ogólną szczegółowość
czy też
Gryszaq napisał/a:
ze względu na jakość zdjęć i szczgółowość osyfienia
... w ogóle to do mnie nie przemawia.
Po drugie:
Gryszaq napisał/a:
Boki skopiowałem i przemalowałem z repaintu Skupa - SKUPA potrzebuję twojej zgody na 112.
,
Gryszaq napisał/a:
Wszystkie SU46 z Olsztyna. 4 na modelu chestera i 1 przerobiona z oryginalnego repaintu Kilana, która może zostać opublikowana tylko za jego zgodą i proszę w tej sprawie o info (SU46-010).
Nie chcę się zbytnio wdawać w dyskusję na temat - powtórnego przerabiania tekstury już istniejącej - ale jest to swoiste pójście na łatwiznę. Z resztą sam się do tego przyznajesz:
Gryszaq napisał/a:
Żeby się nie męczyć, skopiowałem boki z SU45-250 ZIPa i potrzebuję kontaktu z nim, żeby opublikować 213.
- jesli chcesz zachowac oryginalność malowania powinieneś postarać się o każdą część lokomotywy - oprócz przdu również bok - bardziej "zboczeni" mogą rownież starać się repaintowac wózki.
Po trzecie: Mówisz o tym, że odkryłeś coś wspaniałego :
Gryszaq napisał/a:
Dodatkowo odkryłem miejsce teksturowania boków reflekorów, dzięki czemu urealistyczniłem całą serię, malując reflektor z boku
Wybacz, ale jak patrzy się na czoło lokomotyw, to tekstura wokół reflektorów dolnych jest niespasowana - wystarczy zobaczyć byle jaką lokomotywę ze zdjęcia - rozumiem, że to do poprawy.
Po czwarte:
Gryszaq napisał/a:
Jeżeli chodzi o inne zmiany - wywaliłem LODa wózków, dzięki czemu lokomotywa z dalszej odległości wygląda pełniej, lepiej
Tak oczywiście - może i lepiej wygląda - tyle, że jak postawie nawet 2 takie lokomotywy obok siebie - komputer zacznie umierać ;] - to nie jest gra MSTS, gdzie polygony schodzą na drugi plan.
Po piąte:
Gryszaq napisał/a:
Dodatkowo każda lokomotywa ma swojego postojowego odpowiednika. Bebechy zmienione z lkomotywy na wagon, rozdzielczość zmieniejszona do 1024, ażeby sobie po cichu stała na bocznicy, czy w szopie, albo nawet podlączyć defekta na podsył. :)
Tak na prawdę sama lokomotywa - ta właściwa - powinna mieć taką teksturę.
Nie chcę się nikogo czepiać, bo wiem ile trzeba włożyć czasu w tworzenie czegokolwiek do gry, ale zazwyczaj podchodziłeś - zwłaszcza do Kilana modeli dość rygorystycznie, więc i tobie się nalezy zimny prysznic za niedociągnięcia.
Oczywiście zrobisz jak uważasz, a większość użytkowników będzie sypać ochy i achy, ale warto się zastanowić nad pewnymi zmianami, gdyż repainty nie są złe.
Pozdrawiam!
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 14:16
Cytat:
Dość spora rozdzielczość - chyba, że twoim zamysłem jest, aby ludzie zachwycali się muchami i innymi rozpryskami - no wybacz, ale argumenty w stylu -
Ja z kolei wolę szczegóły niż wydajność, ponieważ mam całkiem dobry komputer i trzeba naprawdę się postarać, żeby zaczął siadać. Poza tym są to lokomotywy z rejonów, gdzie nie ma ogromnych ośrodków przemysłowych, magistrali, więc i za dużo tego nie zobaczy się na raz. Na mojej trasie D29-38 max to 3-4 lokomotywy na raz w polu widzenia. Wyjątkiem może jest Białystok, bo w szopie Ełkckiej jest wiecznie pusto i tak.
Cytat:
Po drugie:
Gryszaq napisał/a:
Boki skopiowałem i przemalowałem z repaintu Skupa - SKUPA potrzebuję twojej zgody na 112.
,
Gryszaq napisał/a:
Wszystkie SU46 z Olsztyna. 4 na modelu chestera i 1 przerobiona z oryginalnego repaintu Kilana, która może zostać opublikowana tylko za jego zgodą i proszę w tej sprawie o info (SU46-010).
Nie chcę się zbytnio wdawać w dyskusję na temat - powtórnego przerabiania tekstury już istniejącej - ale jest to swoiste pójście na łatwiznę. Z resztą sam się do tego przyznajesz:
Co do 213 jest to pójście na łatwiznę i mam zdjęcia boku 213, ale spasowywanie wszystkiego, dopasowywanie, potem balansowanie kolorów po to by wyszło to samo co w 250, bo naprawdę jest to samo, nawet oznaczenia kabin 1,2 są w tych samych moejscach, zajmuje czasu, a tak jak napisałem efekt będzie ten sam. Poza tym to oprócz 010 jedyna lokomotywa z tego powodu. No może SU46-010 zrobie od nowa po swojemu. Co do SU45-112, to jak najbardziej chcaiłbym ją zrobić 100% samemu, ale nie mam i zapewne już nigdy nie będę miał jej zdjęć, więc w tym przypadku myślę, że możecie mi wybaczyć
Cytat:
Wybacz, ale jak patrzy się na czoło lokomotyw, to tekstura wokół reflektorów dolnych jest niespasowana - wystarczy zobaczyć byle jaką lokomotywę ze zdjęcia - rozumiem, że to do poprawy.
Mógłbyś dokładniej pokazać, bo nie rozumiem.
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 14:20
Tak ale zobacz, ja mam wypasionego kompa który uciągnie naprawdę dużo. Ty masz dobrego i ci nie muli, ale są tacy co mają słabsze kompy i im będzie mulić, a pisząc że stawiasz na szczegóły narażasz się na najazd po sobie... Wolałbym żebyś preferował i szczegółowość, jakość oraz wydajność :) Postaraj się pogodzić jedno z drugim...
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 14:26
W zasadzie masz racje. Ok pozminiam rozdzielczości do 1024. Jedynie Su45-101 zostawie, bo warto
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 15:08
A możesz wydać dwie wersje ? Jedna z detalem a druga lekka ??
Proszę bardzo.
Przy okazji, co na czole robi poręcz? źle obrobiłeś te zdjęcie.
Jak dla mnie te czoła przy lokomotywach powinieneś poprawić - wyglądają obecnie paskudnie. I jak powiedziałem wcześniej - dla mnie się nie liczy rozbryzgolona każda mucha na lkomotywie, którą z bliska mam podziwiać ;]
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 25-06-2008, 20:46
Jeżeli chodzi o SU45-159, to ona jest dopiero zaczęta i te błędy na niej jeszcze wogóle nie są obrobione. Jeżeli chodzi o ogół czół SU45, to faktycznie po reflektorach zostają ślady, ale postaram się to zatuszować, bo ja robię czoło, tak, że żywcem wklejam zdjęcie i wycinam reflektory.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2008, 01:26
Cytat:
Nie wszystkie lokomotywy są zrobione tip top i znajdą się chyuba w każdej jakieś niejasności i nierówności, ale mi pasuje tak jak jest, tylko chcę wiedzieć, czy wam pasuje publikacja niedokładnych lokomotyw.
Ty jesteś generalnie największym hipokrytą jakiego kiedykolwiek dane mi było czytać na jakimkolwiek forum o TRS. Co chwila zjawiasz sie pod moimi modelami z aferą że światełka w wagonach 111A są przesunięte o 3cm w górę a wałek gumowy jest o 2cm za szeroki a sam prezentujesz takie knoty z kolosalnymi niedoróbkami i piszesz że "Tobie to pasuje i chcesz publikować". To są jakieś kurde jaja. Bardzo delikatnie mówiąc.
To zabawimy się w pare słów SENSOWNEGO komentarza.
Masz taki bogaty materiał na tekstury po to żeby zrobić 5 praktycznie identycznych lokomotyw? To bardzo sensowne, zwłaszcza przy serii SU46 którą historia obdarzyła mnóstwem fantastycznych schematów przez całą długośc ich życia. Zrobienie ich jest o wiele większą wartością z perspektywy repaintu niz wyklepanie 5 identycznych schematów nudnego zielonego PRu w imie realizmu. Środki do tego? Masa zdjęć i minimalne umiejętności w PS. To sie nazywa profesjonalnie zmarnować materiał.
Rozumiem że te tekstury są na żywca bez obróbki wywleczone ze zdjec i walnięte na lokomotywy? To widac bo TRS już zdążył dowalic swoją gamę jasności i wali po gałach nadmiernym poziomem oświetlenia. Wszystko ciemniej. To zasada #1 przy TRS.
Nie żebym lansował własną produkcję, bo też ma różne wady, ale ten model ma zrąbane proporcje przodu, i nie jest najlepszym materiałem na repaint. Lepszy już Trzcina P.
Lok z tego skrina jest prawie identyczny jak te 5 ponad nim. Znowu sztuka dla sztuki. Jest masa fajnych schematów SU45 które można zrobić, choćby SU45-254 w schemacie z 1998r z wielkim logo na nosie albo SU45-141 z żółtym człem i dziwnym kształtem itp itd. Naprawde przydatnosc 100 identycznych repaintów dla szerszego grona jest niewielka.
Ja z kolei wolę szczegóły niż wydajność, ponieważ mam całkiem dobry komputer i trzeba naprawdę się postarać, żeby zaczął siadać. Poza tym są to lokomotywy z rejonów, gdzie nie ma ogromnych ośrodków przemysłowych, magistrali, więc i za dużo tego nie zobaczy się na raz. Na mojej trasie D29-38 max to 3-4 lokomotywy na raz w polu widzenia. Wyjątkiem może jest Białystok, bo w szopie Ełkckiej jest wiecznie pusto i tak.
Ja mam bardzo dobry komputer z masą ramu, grubą grafiką i potężnym dwurdzeniowym procem ale jak odpaliłem tę Twoją mapę (a czekałem na jej odpalenie się jakieś 6x dłużej niż Sudety czy Ostalgie, mapy po 200km prawie) to po oględzinach w geodecie doszedłem do wniosku prostego aczkolwiek klarownego. "W to sie nie da grać". Szerszy komentarz znajdziesz tutaj wraz ze skrinami i komentarzami:
I pytanie. Skoro mi na mega mocnym kompie to zdycha, to ilu userom będzie zdychać? Jak robisz do dla siebie to ok, ale zamiar publikacji ma uszczęśliwić kogoś więcej tak? No więc waląc poczwórne obciążenie grafiki żeby oglądać rozmazaną muche na masce to raczej przyjemnosci nie sprawi, chyba że ktoś lubi slajdy oglądać.
O "podwajaniu" tekstur w ogóle nie będe sie wypowiadał bo jest to bezmyślność w pojęciu jakiegokolwiek komputera. "Podwójne" są tylko wymiary. Faktyczna tekstura i jej odbiór zwiększa się w sensie piksli 8 krotnie. To wystarczy żeby odbiło się czkawka pojawienie się loka w dowolnej lokacji. Niestety. Ładnie sie to ogląda. Nic więcej. Chyba że ktoś lubi robić sobie herbatę w przerwach pomiędzy slajdami grając w TRS'a.
Yaro ty chyba dostałeś SZÓSTKĘ z testu kompetencji z języka polskiego. Czepiasz się takich pierdół że aż się wątroba przewraca. Jak już chcesz kogoś poprawiać to musisz na początek samemu się nauczyć. Czołownica to JEST TOTO POMARAŃCZOWE NA ZDJĘCIU a całość to się nazywa czoło lokomotywy. Jak chcesz być prawdziwym kolrjarzem to musisz jeszcze nauczyć SLANGU kolejowego
Yaro ty chyba dostałeś SZÓSTKĘ z testu kompetencji z języka polskiego. Czepiasz się takich pierdół że aż się wątroba przewraca. Jak już chcesz kogoś poprawiać to musisz na początek samemu się nauczyć. Czołownica to JEST TOTO POMARAŃCZOWE NA ZDJĘCIU a całość to się nazywa czoło lokomotywy. Jak chcesz być prawdziwym kolrjarzem to musisz jeszcze nauczyć SLANGU kolejowego
Czoło to może być co najwyżej pociągu, na lokomotywie jest czołownica.
Oj Yaro, Yaro, nie pogrążaj się dalej, nie masz racji. Czołownica (inaczej belka zderzakowa) to element czoła lokomotywy (wagonu), a nie całość (czyli właśnie czoło)...
Masz taki bogaty materiał na tekstury po to żeby zrobić 5 praktycznie identycznych lokomotyw? To bardzo sensowne, zwłaszcza przy serii SU46 którą historia obdarzyła mnóstwem fantastycznych schematów przez całą długośc ich życia
Kilan, ja rozumiem to doskonale, ale mi chodzi o 100 odwzorowanie dla siebie swojej małej ojczyzny, czyli przejechanie się SU46 z każdą zapamiętaną i obejrzaną z bliska muchą, po trasie z każdym znanym sobie krzaczkiem po drodze i chcę, aby to były w 100 % nudne, nieciekawe lokomotywy, który DZIŚ jeżdżą po liniach wokół Olsztyna, bo w rzeczywistości brakuje w poslkim TRSie takich repaintów, aby odtworzyć rok 2008 z jednolitym taborem. Zdjęcia Ci podesłałem, jak chcesz, to mogę Ci masę materiału na SU45 podrzucić i sobie zrobisz z nim cuda niewidy na jakie będziesz miał ochotę. Ja chcę żywcem zrobić lokomotywy takie, jakie mogę dziś albo jutro zobaczyć i dotknąć na peronie.
Cytat:
Rozumiem że te tekstury są na żywca bez obróbki wywleczone ze zdjec i walnięte na lokomotywy? To widac bo TRS już zdążył dowalic swoją gamę jasności i wali po gałach nadmiernym poziomem oświetlenia. Wszystko ciemniej. To zasada #1 przy TRS.
Albo mamy inne gusta, albo inne monitory, albo inne ustawienia kolorów, czy kontrastów w monitorze, bo jak dla mnie, to Twoje repainty są właśnie dużo za ciemne i mi nie pasują nawet do Twoich wagonów, a z kolei moje żywcem ze zdjęć się nadają idealnie. Poza tym mocne przyciemnianie też ma swoje dwie strony. Latem w prażącym słońcu lokomotywa nie jest za bardzo ciemna (a jakj zauważyłem, najczęściej u siebie tworzysz klimaty jesienne i deszczowe). Są sytuacje, kiedy rzeczywiście lokomotywa "ciemnieje" w oczach. Przykładowo zdjęcia na tekstury SU46-004 chyba Ci podesłałem. Wtedy pogoda była ładna, było jasno i jasno lokomotywa i wyszła i wyglądała w rzeczywistości. Kiedy wieczorem ta sama 004 ciągnęła osobowy do Ełku przy zachodzie słońca, musiałem 2 razy do niej poejść, żeby się upewnić, czy to aby na pewno 004, bo przy zachodzie słońca pociemniała ze 3 razy. Ja osobiście wolę klimaty słoneczne i ładną pogodę (zwłaszcza, że twórcy TRSa skaszanili na całej linii burzę i wszelkie warianty pogody jesiennej), a w związku z tym spalone słońcem i jsane lokomotywy
Cytat:
Nie żebym lansował własną produkcję, bo też ma różne wady, ale ten model ma zrąbane proporcje przodu, i nie jest najlepszym materiałem na repaint. Lepszy już Trzcina P.
Tu też chyba to jest kwestia gustu, bo dla mnie ta SU45 ma właśnie najlepsze proporcje czoła. Jedynymi wadami jest brak odpowiednio wielkich gniazd przewodów ogrzewania, przez co robi się brzydkie wcięcie między czołownicą a zgarniaczem, a druga, to za małe reflektory, no i trochę nie takie gniazdo sterowania wielokrotnego. Model trzciny ma wady w części czoła pod szybami, do kity zgarniacz i też coś nie tak z reflektorami. Przerabiałem ze 20 razy błędy i niedociągnięcia w tych modelach wg planów i wszelkiej maści zdjęć poglądowych, bo sam miałem plan stworzenia SU45, ale za cholerę nie mogę znaleźć czasu, żeby się wogóle zabrać za to. Usuń świecące się obręcze kół w wózku, a od razu lokomotywa nabierze pełności w wyglądzie.
Cytat:
Lok z tego skrina jest prawie identyczny jak te 5 ponad nim. Znowu sztuka dla sztuki. Jest masa fajnych schematów SU45 które można zrobić, choćby SU45-254 w schemacie z 1998r z wielkim logo na nosie albo SU45-141 z żółtym człem i dziwnym kształtem itp itd. Naprawde przydatnosc 100 identycznych repaintów dla szerszego grona jest niewielka
.
To co wyżej napisałem. Jeszcze dodam tylko, że mam więcej takich "identycznych lokomotyw", ale właśnie dlatego ich już nie prezentowałem. Chyba zrezygnuję z SU45-191 i SU45-213, a także z SU46-015 i 030. Oprócz tego napisz, co warto jeszcze poprawić i opublikować. Ja bym napisał, że na pewno SU45-101, 231, dalej 070 i 078, żebybyło kilka szarych podobnych, SU46-004 i 023, żeby były 2 typy pospolitych malowań. No i może 010 na modelu chestera zrobie, bo ma oryginalnie górę czoła na szaro pomalowaną (jak poczytałem na forach, to niektórzy pieją z zachwytu dla tego szarego kawałka blachy, choć ja w tym nic nie widzę).
Oczywiście chciałbym, żeby wróciły czasy, kiedy nie wiadomo bylo nigdy, co wyjedzie zza zakrętu, albo co sobie maszyniści domalowali na pudle, ale było minęło, ja tego na oczy nie widziałem, a przynajmniej nie pamiętam, bo podobno jak jeszcze parowozy obsługiwały Ełk, ojciec mnie w wózku na dworzec zabierał ;) .
Co do rozdzielczości, to chyba rzedczywiście wszystko w 1024 wydam. Myślę, że około weekendu zapakuję i poprawię wszystko.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 26-06-2008, 18:19, w całości zmieniany 1 raz
Ludzie... tu potrzebny jest w niektórych przypadkach psycholog, bo robienie z GRY, nawet nie symulatora, sensu życia to chyba troszke przesada. To jest przede wszystkim zabawa, a ja tu widze batalie o za małe reflektory i inne "rozmazane muchy" wrzućcie Panowie na luz, bo to sie może źle skończyć.
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Ostatnio zmieniony przez Lord 26-06-2008, 20:10, w całości zmieniany 1 raz
Yaro, nie masz racji i jeszcze brniesz w zaparte.
Wykaż troche profesjonalizmu i uszanuj starszego i do tego świadomego kolegę.
Czołownice to masz tu:
http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=2442
bo praktycznie sama czołownica i kawał ramy pozostały po tym ET21.
Ano racja. Pewien majster mnie wprowadził w błąd...
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 26-06-2008, 21:53
Lord napisał/a:
Ludzie... tu potrzebny jest w niektórych przypadkach psycholog, bo robienie z GRY, nawet nie symulatora, sensu życia to chyba troszke przesada. To jest przede wszystkim zabawa, a ja tu widze batalie o za małe reflektory i inne "rozmazane muchy" wrzućcie Panowie na luz, bo to sie może źle skończyć.
Oj przesadzasz. Niekt tu nie toczy batalii i na pewno nikt nie robi z gry sensu życia. Po takich postach zaraz się moderator przyczepi za kłótnie i bezsensowne OT
Ja też zrobiłem parę loków w rozdz.2048 lecz wyszedłem z założenia że niema sensu dawać takich tex bo to tylko spowalnia słabsze kompy, teraz staram się nie przekraczać 1024
maki na razie na screenie jest 2048, ale do paczki będzie 1024.
Co do EP07 CARGO, miałem jeszcze zrobić starą 408, ale zrezygnowałem na rzecz 344, bo z dwóch na raz nie będę i tak korzystał, a dziś 408 jest klonem 375, więc sens jej robienia nawet dla siebie jest znikomy
Na jaki serwer mam jak coś podesłać paczkę?
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 28-06-2008, 16:50, w całości zmieniany 1 raz